Κρήτη

Συνάντηση για τη δημιουργία Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών

Η πρώτη συνάντηση με αντικείμενο τη δημιουργία του Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών στην Κρήτη, με στόχο την ενεργειακή πληροφόρηση πολιτών και φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη και εκπρόσωποι των ερευνητικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού.

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης θα αποτελεί το μέσο καλλιέργειας ενεργειακής κουλτούρας και το εργαλείο μετάβασης της ενεργειακής πολιτικής στη πράξη.

Επίσης τονίσθηκε ότι θα αποτελέσει έναν κόμβο για την διασύνδεση της ενεργειακής αειφορίας με την κατάρτιση, την έρευνα, την καινοτομία, το περιβάλλον, την αγορά και την επιχειρηματικότητα για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τοπίου της Κρήτης.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να φιλοξενούνται τα επιτεύγματα των ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και των καινοτόμων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα ώστε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά οι χρήστες να γνωρίζουν τις νέες δυνατότητες, οι επενδυτές τις νέες ευκαιρίες, η εκπαιδευτική κοινότητα τις νέες τάσεις και αντίστροφα, τα ερευνητικά ιδρύματα να αντλούν σχετικά στοιχεία από την αγορά και να επαναπροσδιορίζουν την έρευνα με βάση τις ανάγκες της.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών-ερευνητικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων «η δημιουργία μιας ενιαίας κουλτούρας ενεργειακής αειφορίας στο νησί αποτελεί όραμα για όλους τους φορείς και τα Ιδρύματα του νησιού, που έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο στον τομέα των σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο».

Από την πλευρά της αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη, σημείωσε ότι «το Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών, θα γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην έρευνα και την αγορά, έχοντας σαν στόχο τη συσπείρωση γύρω από μια δομή, η οποία θα επιτρέψει την ροή πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών».

Στο Κέντρο θα φιλοξενούνται νέες και καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες που έχουν μελετηθεί ή και εφαρμοστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα παρουσιάζεται η συνέργεια της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης ενέργειας και της ορθής χρήσης και διαχείρισης της.

Σχόλια