Κρήτη

Τρόμος οι συντάξεις των 380 ευρώ - Τι λένε φορείς της Κρήτης

"Όλα είναι ανοιχτά" για το Ασφαλιστικό, παρά την κυβερνητική βιασύνη να δημιουργήσει εντυπώσεις, αφού οι φορείς των εργοδοτών λένε πως με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές δε συμφώνησαν «ναι στην αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς», αλλά είπαν «ναι, υπό προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα, το "φάντασμα" της κατρακύλας των συντάξεων στα 380 ευρώ το μήνα (για όσους από τώρα και μετά καταφέρουν να γίνουν... συνταξιούχοι) πλανάται πάνω από τη χώρα, ενώ η όποια συμφωνία στην Ελλάδα θα υποβληθεί στη συνέχεια στους Θεσμούς, οι οποίοι και θα έχουν... τον τελευταίο λόγο!

«Η συμφωνία είναι υπό προϋποθέσεις», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Εμείς συμφωνήσαμε να γίνει μια μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά με ανταλλάγματα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους, επίσης ζητήσαμε να τροποποιηθούν κάποια άρθρα και κατόπιν όλων αυτών, θα είχαμε τη συμφωνία», ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα μας ο Μπάμπης Λεκάκης, αποδίδοντας τη "θριαμβολογία" του Μαξίμου σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να "χρυσώσει το χάπι", κυρίως απέναντι στους Θεσμούς.

Παρακάτω, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο και για «εκβιασμό από τον πρωθυπουργό», όταν είπε στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, «αν δε συμφωνήσετε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θα μειωθούν οι συντάξεις». Σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, «δεν μπορεί να βάζει ένα τέτοιο δίλημμα η κυβέρνηση και να βάζει τη μια τάξη απέναντι στην άλλη»...

Για την αύξηση των ορίων ηλικίας, ο συνδικαλιστής διευκρινίζει ότι «αυτό μπορεί να προβλέπεται από το νέο ασφαλιστικό που είναι σε συζήτηση, αλλά και σε κάποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται οι εισφορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Βέβαια, θα μειωθούν ανάλογα και οι συντάξεις που θα πάρουν»...

Οι διευκρινίσεις του κ. Λεκάκη κρίνονται ιδιαίτερα απαραίτητες, αφού προς την κοινή γνώμη διοχετεύτηκε η εκδοχή του "ναι" των εργοδοτικών φορέων στην αύξηση των εισφορών, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ).

Στη δήλωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Θέσσας, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρονται τα εξής: «Οι πρόεδροι είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

* Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.

* Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

* Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, το οποίο θα βαρύνει ισόποσα (κατά 0,5%) εργοδότες και εργαζόμενους, ως «το μη χείρον βέλτιστον».

«Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ, καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων».

Βεβαίως, «δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του αντί του υπερβολικού δεκαπλασιασμού», σημειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών».

Η κυβέρνηση

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ως προς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις».

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους».

Στη συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή μέτρα.

"Κόκκινη" διαδήλωση

Στο μεταξύ, χθες, το θερμόμετρο του Ασφαλιστικού ανέβηκε και... στους δρόμους, αφού συνταξιούχοι και εργαζόμενοι που ανήκουν στο ΠΑΜΕ αιφνιδίασαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κατεβαίνοντας από τουριστικά λεωφορεία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησαν ένταση και μικροεπεισόδια έξω από τη Βουλή, όπου και κινήθηκαν οι διαδηλωτές. Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν κλομπ και χημικά για να απωθήσουν τους διαδηλωτές έξω από τα ανθοπωλεία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο υπουργείο Εργασίας έγινε συγκέντρωση και από μέλη της ΑΔΕΔΥ. Η δράση της ΑΔΕΔΥ είναι το πρώτο βήμα, όπως ξεκαθάρισαν οι συνδικαλιστές, «για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τους δανειστές».

Ασφαλιστικό... "λαιμητόμος" για τους εργαζόμενους

Τον ορατό πλέον κίνδυνο να πέσουν όλες οι συντάξεις στα 380 ευρώ εκφράζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, αφού σε αυτά τα επίπεδα "εξαντλείται" η εγγύηση της κατώτατης σύνταξης που παρέχει το ελληνικό κράτος...

«Τίποτα δεν είναι οριστικό. Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση», λέει ο συνδικαλιστής. «Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ σοβαρές. Όσο αυξάνεται το όριο ηλικίας και αυξάνονται οι προϋποθέσεις, τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς. Τα όρια αυξάνονται στα 40 χρόνια εργασίας. Ποιος μπορεί να έχει 40 χρόνια εργασίας με τόση ανεργία που υπάρχει; Και αν αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουμε ένα ακόμα υφεσιακό μέτρο».

Ο Στέλιος Βοργιάς θεωρεί σίγουρο ότι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και όλα όσα ακούγονται, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανοδική πορεία της ανεργίας. Όλες μα όλες οι άλλες χώρες, ακόμα και η Ισπανία, έχουν καταφέρει και μειώνουν διαρκώς τους δείκτες της ανεργίας».

Για τα 380 ευρώ, ο πρόεδρος του ΕΚΗ ξεκαθαρίζει: «Μέχρι τώρα το σύνολο της σύνταξης το εγγυόταν το ίδιο το Δημόσιο. Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει αυτό. Και η εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο δε θα ξεπερνάει το όριο των 380 ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι αύριο-μεθαύριο, που είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά, όσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα οι συντάξεις θα μειώνονται και μόνο όταν θα φτάσουν στα 380 ευρώ θα... "προστατεύονται" από το κράτος»!

«Μόνο αναπτυξιακά»

«Μόνο με μέτρα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μπορούμε να συμφωνήσουμε», λέει από την πλευρά του στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

«Οποιαδήποτε αύξηση στις εισφορές είναι αρνητική για τη βιωσιμότητα των περισσότερων επιχειρήσεων. Βέβαια, έχει διαφορά το 0,5% και το 1% της αύξησης. Αλλά σίγουρα εμείς θα απαιτούσαμε να μην υπήρχε καμία αύξηση ή να υπάρχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, αυτό το 0,5%, αν είναι να σωθούν κάποια πράγματα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Ως Επιμελητήριο Ηρακλείου δεν έχουμε πάρει ακόμα επίσημη θέση», καταλήγει.

Οι εργοδότες θα πληρώνουν τις εισφορές

Τη μετακύλιση του μεγαλύτερου μέρους των εισφορών των εργαζομένων που αμείβονται από αποδείξεις (με μπλοκάκια) στους εργοδότες τους προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι θα πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά 6,5% οι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο, μέχρι το 20%, θα καταβάλλεται από τον εργοδότη τους.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνεται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, ήτοι 93 ευρώ εισφορά το μήνα.

«Ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε τη δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα, σε αντίθεση με όσα γίνονταν μέχρι τώρα».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στο συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του», επισήμανε παράλληλα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά «θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά το 2018.

«Για παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στο παλαιό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Την προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια