Κρήτη

Πεζοπορία στο Πάνω Μεραμπέλο από τον Ορειβατικό Αγ. Νικολάου

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή του Πάνω Μεραμπέλου. Η πορεία είναι κυκλική, διάρκειας 3,5 ωρών περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), με πορεία ανηφορική/κατηφορική με ήπια υψομετρική διαφορά, από παλιά μονοπάτια και χωματόδρομους.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Ξερά Ξύλα, ένα επιβλητικό συγκρότημα μοναδικής αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από τρουλωτό ναό και διώροφο ηγεμονικό και περιβάλλεται σαν φρούριο από κελιά και θα συνεχίσει από αγροτικό δρόμο μέχρι τη διασταύρωση για την Ξερολίμνη και ακολουθώντας τα ίχνη παλιού μονοπατιού προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Φραθιά.

Από την περιοχή του Φραθιά με φιδογυριστή πορεία οι συμμετέχοντες στην πεζοπορία θα συνεχίσουν σε μια ρεματιά, και από παλιό μονοπάτι με καλντερίμι θα φτάσουν στον Άγιο Αντώνιο, το μικρό γραφικό χωριό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Από το χωριό οι πεζοπόροι θα προχωρήσουν προς το Τσαμπί (ένα ημιορεινό οικισμό με ελάχιστους κατοίκους), θα συναντήσουν το ερειπωμένο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και από χωματόδρομο θα επιστρέψουν στην αφετηρία, στα Ξερά Ξύλα.

Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24), στις 8:30 το πρωί της Κυριακής, ενώ για περισσότερα που αφορούν την πεζοπορία, τους όρους συμμετοχής και τον απαραίτητο εξοπλισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook.

Σχόλια