Κρήτη

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου προς υποψήφιους βουλευτές

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου ύστερα από απόφαση προηγούμενης συνεδρίασης έστειλε επιστολή που αναφέρεται στα μείζον και διαχρονικά προβλήματα του εμπορικού κλάδου και της περιοχής μας γενικότερα στους πρόεδρους των κομμάτων που τέθηκαν επικεφαλής των συνδυασμών των παρατάξεων τους στον νομό μας κ.κ. Τσίπρα, Μεϊμαράκη, Καμμένο και Καζάκη.

Παρόμοια επιστολή στάλθηκε επίσης σε όλους τους υποψηφίους των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και στα περισσότερα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

«Θεωρούμε ότι σαν φορέας ενός από τους πιο παραγωγικούς δήμους της χώρας οφείλαμε να πράξουμε αναλόγως ευελπιστώντας ότι η δράση θα φέρει αντίδραση», αναφέρουν.

«Η επιστολή αναφέρεται στους 4 άξονες που σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας πρέπει να βασιστεί το τουριστικό προϊόν του δήμου μας κι οι οποίοι είναι: ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, πολιτισμός, χωροταξικό.  

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας για την ανοργανωσιά που συναντήσαμε αφού για αρκετούς εκ των υποψηφίων βουλευτών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στάθηκε αδύνατο να βρεθεί η διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (αν έχουν)!

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που στάλθηκε στους υποψηφίους των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε

Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας ώστε να σας γνωστοποιήσουμε τα μείζον και διαχρονικά προβλήματα της περιοχής και του εμπορικού κλάδου.

Ταυτόχρονα θα σας μεταφέρουμε τις προτάσεις μας ευελπιστώντας ότι θα πράξετε κάθε τι δυνατό, είτε εκλεγείτε, είτε όχι, προς αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

Βλέπετε η Χερσόνησος δεν είναι μια περιοχή που αφορά μόνο τους δημότες της.

Αφορά ολόκληρο το νομό, αν όχι ολόκληρη την Κρήτη αφού απασχολεί άμεσα ή έμμεσα εργαζομένους και στους τρεις τομείς της οικονομίας.

Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί ότι διαθέτει παραπάνω από 120 χιλ ξενοδοχειακές κλίνες, αρκετές χιλιάδες κλίνες διαμερισμάτων και εκατοντάδες εμπορικά μαγαζιά καθώς και ανάλογο αριθμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ) τότε αν κάποιος αποκαλούσε τον Δήμο μας «οικονομική πρωτεύουσα» του νησιού, ίσως να μην ήταν και τόσο υπερβολικός.

Η ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή της Χερσονήσου τις προηγούμενες δεκαετίες δε σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα.

Η έλλειψη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά τον τουρισμό για πολλά χρόνια από το κεντρικό κράτος ,τα λάθη της τοπικής αυτοδιοίκησης ,η απουσία οράματος αλλά και το κυνήγι του άμεσου κέρδους χωρίς σχεδιασμό -τακτικά δε και χωρίς αιδώ - από τους επιχειρηματίες έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την περιοχή της Χερσονήσου αλλά ολόκληρο το βόρειο παράλιο του νομού μας σε πτωτικές τάσεις αν όχι σε εποχή παρακμής. Γιατί μπορεί οι αριθμοί των αφίξεων να είναι ανοδικοί εσχάτως, όμως άλλα σημαντικά νούμερα καταμέτρησης του τουριστικού προϊόντος όπως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών ή η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυτών είναι έντονα πτωτικά.

Σαν επαγγελματίες του τουρισμού κι σαν ένα νέο συμβούλιο ενός παραγωγικού φορέα που αποτελείτε από επαγγελματίες που αν και νέοι σε ηλικία έχουν δεκαετίες εμπειρίας στον τουριστικό κλάδο κι ύστερα από την γενική συνέλευση του συλλόγου μας που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες θεωρούμε ότι αν θέλουμε να πετύχουμε βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Χερσονήσου οφείλουμε να κινηθούμε με βάση τέσσερις άξονες.

Α) ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό μια περιοχή με περισσότερους από 150 χιλ επισκέπτες, μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους, διαμέτρου μεγαλύτερης από 42 χλμ από την μια άκρη του Δήμου να διαθέτει ένα Αστυνομικό Τμήμα δυναμικότητας 30 ατόμων που το πολύ-πολύ να γίνουν 40 κατά την διάρκεια του high -season.

Είναι νομίζω περιττό να αναφερθούμε σε όσα συμβαίνουν στα Μάλια ,όπου κάθε χρόνο μετράμε ίσως και παραπάνω από ένα τουρίστα που δεν επιστρέφει ποτέ στην πατρίδα του λόγω της ασυδοσίας και της μικροεγκληματικότητας που προέρχονται εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης.

Χρειάζεται όμως να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον Δήμο Χερσονήσου έχουν καταγράφει δεκάδες μεγάλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία, γουναράδικα και ξενοδοχεία με τα θύματα να βρίσκονται σε απόγνωση.

Αξίζει να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο στο γεγονός του καλοκαιριού για την περιοχή μας ,όταν θρασύτατοι ληστές επιτέθηκαν με καλάσνικοφ στον χρυσοχοείο εντός του ξεν/χειου Κρέτα Μάρις. Η άψογη λειτουργία της αστυνομίας έσωσε κυριολεκτικά όχι μόνο τον τοπικό τουρισμό αλλά ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό. Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχαμε κάποιο τουρίστα θύμα από εκείνη την επίθεση.

Να θυμίσω ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια παρόμοια περιστατικά, είτε με ένοπλες επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία και γουναράδικα, είτε με διαρρήξεις έχουν συμβεί πολλάκις εντός των ορίων του δήμου Χερσονήσου.

 Πέρα από την βαριά εγκληματικότητα που αναπόφευκτα θα προελκύσει ένας παραγωγικός δήμος, χρειάζεται να αναφερθεί ότι καθημερινά συμβαίνουν στα ξενοδοχεία δεκάδες μικροκλοπές με μεγαλύτερο θύμα τον τουρισμό της Χερσονήσου κι κατ επέκταση ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό.

Χρειάζεται επίσης να αναφερθούν τα δεκάδες κρούσματα παραβατικότητας από διάφορους επιτήδειους, είτε πρόκειται για "κακούς" επιχειρηματίες, είτε για διάφορους διαρρήκτες, πορτοφολάδες ακόμη και για επαγγελματίες επαίτες Ρομά που εκμεταλλεύονται την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής κι συχνά έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κλέβουν τους ανυποψίαστους τουρίστες με πρόσχημα την πώληση λουλουδιών.

Χρειάζεται τέλος να αναφερθούν τα δεκάδες θύματα τροχαίων ατυχημάτων, είτε στο εθνικό δίκτυο, είτε εντός των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας εξαιτίας (και) της παντελούς απουσίας της Τροχαίας από την περιοχή μας ,αφού το προσωπικό του Α.Τ. Χερσονήσου δεν είναι ποτέ επαρκές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Χερσονήσου σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος έχει ζητήσει να υπάρχουν τακτικές πεζές περιπολίες καθώς και παρουσία τροχαίας τουλάχιστον κατά τις ώρες αιχμής αλλά η απάντηση που παίρνουμε συνεχώς είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό.

Γι' αυτούς τους λόγους κι για δεκάδες άλλους, απαιτείται να αφουγκραστείτε κι να υποστηρίξετε το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής μας για ίδρυση Αστυνομικής Διεύθυνσης στον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, αυτόν της Χερσονήσου.

Εξάλλου ποιός νοήμων πολιτικός θα θεωρούσε παράλογο το παραπάνω αίτημα όταν σήμερα μιλάμε για 30-35 αστυνομικούς για περισσότερους από 150 χιλ μόνιμους κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες;

Ακόμη κι το βοηθητικό αλλά ουσιαστικό έργο της δημοτικής αστυνομίας τείνει να εκλείψει όταν ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει μόνο 4 άτομα. Φαινόμενο τραγελαφικό, πλην όμως, φευ, ελληνικό.

Β. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Θεωρούμε ότι μόνο αν καταφέρουμε να αναδείξουμε την βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Η περιοχή μας έχει την τύχη να διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους, ικανούς να προσελκύσουν κάθε επισκέπτη.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη Βρυτομάρτη που χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια κι το οποίο βρίσκετε στον λοφίσκο της Αγ. Παρασκευής, δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της Χερσονήσου.

Επίσης, υπάρχει στην περιοχή το αρχαίο θέατρο της Χερσονήσου που εικάζεται πως είναι το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Κρήτης κι το οποίο εφόσον αξιοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την άνοδο του τουριστικού προϊόντος σε όλο το βόρειο παράλιο του νομού Ηρακλείου!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωμαϊκό σιντριβάνι στον παραλιακό δρόμο καθώς και οι ναοί του Αγ. Νικολάου που χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα, του Αγ. Γεώργιου στον Ανισσαρά ο οποίος βρίσκετε δίπλα ακριβώς σε αρχαιολογικά ευρήματα ,γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει χτιστεί δίπλα σε κάποιον αρχαίο ναό.

Δυστυχώς όμως όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένα.

Αν όμως αξιοποιηθούν, συνδεδεμένα με το μεγαλοπρεπές παλάτι των Μαλίων αλλά κι όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μας ,σίγουρα θα μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής.

Αν μάλιστα αξιοποιήσουμε τα εκατοντάδες ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας κι σήμερα κυριολεκτικά αραχνιάζουν στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αφού το κοινό δεν έχει καν πρόσβαση σε αυτά, τότε η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην Χερσόνησο θα αποτελούσε εχέγγυο για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αλλά κι ένα σημαντικό «όπλο» για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που τόσα χρόνια αξιώνεται ανεπιτυχώς.

Γ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι δεδομένο ότι στη σημερινή εποχή των τεράστιων κλιματολογικών αλλαγών, κάθε δήμος πόσο μάλλον ένας δήμος τουριστικό θέρετρο πρέπει να αποτελεί περιβαλλοντολογικό πρότυπο.

Από την μεριά μας έχουμε σταθεί αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου για προώθηση της ουσιαστικής ανακύκλωσης μέσω του διαχωρισμού των απορριμμάτων ενώ σε επικοινωνία με τα μέλη μας έχουμε ζητήσει να διαθέτουν αυξημένο αίσθημα περιβαλλοντολογικής συνείδησης.

Από κει και πέρα, θεωρούμε αν μη τι άλλο ακατανόητο όταν σε όλη την δ. Ευρώπη, από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ποιοτικών τουριστών να προκρίνεται η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η χώρα μας αντί να θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα ,έχοντας μάλιστα το συγκριτικό πλεονέκτημα, να είναι ουραγός.

Σαν σκεπτόμενα μέλη της κοινωνίας μας πάνω από όλα, απαιτούμε να πράξετε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να προωθήσει το ελληνικό κράτος τις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για αέναη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η παραδειγματική τιμωρία όσων εσκεμμένα, με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος, μολύνουν ή δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας αυτού πρέπει να αποτελεί θέσφατο.

Δ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ/ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Τέλος, θα θέλαμε να σταθούμε σε ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή μας διαχρονικά ,αυτό του χωροταξικού σχεδιασμού χρησιμοποιώντας μόνο ένα παράδειγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Η Χερσόνησος γνώρισε μια τεράστια ανάπτυξη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες όμως το ελλιπές σχέδιο πόλης αποτελεί τροχοπέδη για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων ,των επισκεπτών, άρα και του τουριστικού προϊόντος.

Θα σταθούμε στο παράδειγμα του κεντρικού δρόμου της Ελ. Βενιζέλου που διασχίζει το Λ. Χερσονήσου αλλά και τα Μάλια που σίγουρα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η Ελ. Βενιζέλου είναι χαρακτηρισμένη σαν εθνική οδός τριτεύουσας σημασίας. Πρόκειται για ένα δρόμο κατά μήκος του οποίου βρίσκονται εκατοντάδες εμπορικά μαγαζιά καθώς και πολλά ξενοδοχεία.

Επειδή όμως χαρακτηρίζεται σαν εθνική οδός δεν υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων με αποτέλεσμα καθημερινώς να παρατηρείται το φαινόμενο του κυκλοφοριακού χάους ενώ συχνά είναι τα τροχαία ατυχήματα. Μόνο την φετινή χρονιά είχαμε δυο θανατηφόρα ανάμεσα σε δεκάδες μικρότερα τροχαία ατυχήματα.

 Θα πρέπει λοιπόν να αποχαρακτηρισθεί ο δρόμος ώστε να μπορέσει ο δήμος και η περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσει σε παρεμβάσεις (σαμαράκια, σήμανση στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών κ.λπ.) ώστε να εκλείψουν τα παραπάνω φαινόμενα.

Καλείστε να σταθείτε αρωγοί ώστε να προσπεραστούν οι γραφειοκρατικές συμπληγάδες και να αποκτήσει η Χερσόνησος τον κεντρικό δρόμο που της αρμόζει.

Φυσικά αυτά δεν είναι παρά τα κυρίαρχα και διαχρονικά προβλήματα της περιοχής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα μικρότερης ή ανάλογης σημασίας.

Θεωρήσαμε ότι πρέπει να σας ενημερώσουμε τουλάχιστον για τα μείζον, ενώ είμαστε στην διάθεση σας για να τα αναλύσουμε περισσότερο ή και να σταθούμε στα τόσα άλλα που ένας παραγωγικός δήμος σαν τον δικό μας αντιμετωπίζει καθημερινά.

Αφού σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας όπως η Χερσόνησος, να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον δύσκολο έργο που σας περιμένει από την 21η του Σεπτέμβρη».  

Σχόλια