Κρήτη

"Όμηροι" του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Κάποτε, αν είχες ένα σπίτι, έστω και ερείπιο, ειδικά στο Ηράκλειο, ήσουν τυχερός. Γιατί, όπως λέγαμε, η επένδυση σε γη δε χάνεται... Οι καιροί άλλαξαν και η ιδιοκτησία έγινε κατάρα. Ειδικά σπιτιών παλιών, των λεγόμενων «τουρκόσπιτων» ή «βαλκανικής αρχιτεκτονικής», όπως είναι ο «επίσημος» τίτλος τους, σε συνοικίες όπως ο περίφημος «Λάκκος», που έχουν τεθεί τα ίδια και οι ιδιοκτήτες τους σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας.

Κτίσματα που έχουν απαλλοτριωθεί, έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις για το ποσό της αποζημίωσης, έχουν κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες, έχουν υποβληθεί στο Δήμο τα σχετικά έγγραφα και οι κάτοχοί τους περιμένουν με σταυρωμένα αν όχι δεμένα τα χέρια να βρεθούν τα χρήματα από το Δήμο ώστε να καταβληθούν τα ποσά και τα σπίτια να γκρεμιστούν για να ανοίξουν δρόμοι στη βάση των προβλεπομένων από το σχέδιο πόλης. Στο μεταξύ, όχι μόνο περιμένουν αλλά οφείλουν να πληρώνουν, μέχρις ότου πιάσουν δουλειά (όποτε και αν) οι μπουλντόζες, τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, αφού παραμένουν οι ιδιοκτήτες.

Περιμένοντας...

Ένας από αυτούς, ο γνωστός γιατρός κ. Γιάννης Κασαπάκης, εκφράζει την απογοήτευση και την απελπισία του για την κατάσταση αυτή καθώς περιμένει, όπως τόσοι άλλοι στο Ηράκλειο, να υλοποιηθεί από το Δήμο η σχετική δικαστική απόφαση και να ξεμπλοκαριστεί από την Πολεοδομία η όλη κατάσταση, ώστε να κατεδαφιστεί το παλιό σπίτι που έχει στην περιοχή του Λάκκου, στην οδό Γιαμπουδή, το οποίο είναι δεσμευμένο από το '87 για τη διάνοιξη του δρόμου, μια ανάσα από το Πολιτιστικό Κέντρο και όμως ο ίδιος, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες, δεν μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του.

Όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη", έχει βαρεθεί να περιμένει και απλώς ζητά από το Δήμο να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις σχετικές των δικαστηρίων, ώστε να αποζημιώσει την ιδιοκτησία του, να κατεδαφίσει το παλιό σπίτι και να ανοίξει το δρόμο, όπως ακριβώς προβλέπει το σχέδιο πόλης.

Ο γιατρός κ. Γιάννης Κασαπάκης μας εξηγεί την περιπέτεια με το ακίνητό του στην περιοχή του Λάκκου.

Σοβαρό πρόβλημα

Μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που βιώνουν πολλοί Ηρακλειώτες σε πολλές περιοχές οι οποίες έχουν ενταχθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε σχέδια πόλης, όπως ενδεικτικά ο Λάκκος, ο Άγιος Ιωάννης, οι Μεσαμπελιές, Κορώνη Μαγαρά και άλλες. Ένα θέμα αρκετά σοβαρό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ανατολικής Κρήτης, δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, καθώς αφορά σε πολλούς ιδιοκτήτες ομήρους της γραφειοκρατίας.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός βεβαίως από το να περιμένουν, από το να καταφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν τις αποζημιώσεις, με δεδομένο ότι ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία η Αυτοδιοίκηση βιώνει τη δική της κρίση ρευστότητας. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από εργασίες συντήρησης στα παλιά ερειπωμένα σπίτια, κάτι που ακούγεται μάλλον ως ανέκδοτο, αφού ποιος θα επενδύσει στη συντήρηση ενός οικοδομήματος το οποίο πρόκειται προσεχώς, ό,τι και αν σημαίνει αυτό, να κατεδαφιστεί.

Εγκλωβισμένοι

Σοβαρό είναι το πρόβλημα για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες σύμφωνα και με την πρόεδρο των μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμη Μαυράκη, η οποία επίσης τους χαρακτηρίζει ομήρους, που περιμένουν να βρεθούν, αν και όποτε, τα χρήματα από το Δήμο για να αποζημιωθούν. Σε ανάλογο βραχνά βρίσκονται βεβαίως και οι ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, είτε νεοκλασικά είτε βαλκανικά, στο Ηράκλειο. Το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει το κλασικό "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", πετώντας το "μπαλάκι" στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι φυσικά και δεν μπορούν, ειδικά τώρα, να πληρώσουν για τη συντήρηση των σπιτιών αυτών.

Όπως μας επισήμανε η κ. Μαυράκη, ακόμα και για εργασίες στο εσωτερικό των σπιτιών οι όποιες παρεμβάσεις απαιτούν άδεια και επίβλεψη από ειδικούς αρχαιολόγους ή αρχιτέκτονες, γεγονός που βυθίζει την όλη κατάσταση ακόμα πιο βαθιά στο μουχλιασμένο πηγάδι της γραφειοκρατίας.

Αγορά ακινήτων: Η κατάρα των capital controls

Όλα αυτά υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, τα οποία προκάλεσε η επιβολή των capital controls, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους ιδιοκτήτες που ούτως ή άλλως πληρώνουν ένα μέρος του... μαρμάρου αυτής της ιστορίας. Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, από τότε που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές οι κακοπληρωτές έγιναν χειρότεροι, ενώ άρχισαν να "φεσώνουν" ακόμα και εκείνοι που ήταν έως τα πρότινος... καλοκουρδισμένο ρολόι στην καταβολή των ενοικίων.

Μεγάλη είναι η ζημιά που έχει γίνει και στις αγοραπωλησίες καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί είναι ανυπέρβλητα. Πλέον για την πώληση ενός ακινήτου ζητείται ρευστό, το οποίο δεν είναι εύκολο να βρεθεί, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στην περίπτωση που το ακίνητο είναι προσημειωμένο.

Σύμφωνα με το γνωστό δικηγόρο και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ανατολικής Κρήτης, για να φύγει η προσημείωση ακόμα και η ίδια η τράπεζα που την έχει βάλει ζητάει μόνο μετρητά για την εξόφληση των δανείων. Η κατάσταση, όπως την περιγράφει ο κ. Αράπογλου, είναι αποκαρδιωτική και γίνεται ακόμα χειρότερη υπό το πρίσμα της ανασφάλειας και της κακής ψυχολογίας, που αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για την πορεία της αγοράς ακινήτων, όπως βεβαίως για κάθε μορφή εμπορίου.

Χωρίς καλό κλίμα και σταθερή φορολογική βάση, ποιος θέλει και μπορεί να επενδύσει σε ακίνητα; Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική. Τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, μια που η λέξη επένδυση είναι της... επίκαιρης προεκλογικής μόδας. Και βεβαίως αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό ειδικά η φορολογική βάση είναι σταθερή για χρόνια, ώστε ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει τι φόρο θα πληρώσει τα επόμενα χρόνια για το ακίνητο. Κάτι που εδώ δεν ισχύει όχι για το επόμενο έτος, αλλά ούτε για το επόμενο διάστημα!

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια