Κρήτη

Αγωνία για τον τουρισμό - στον "αέρα" 14.000 τουρίστες

Με κομμένη την... ανάσα παρακολουθεί ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης την κορύφωση της διαμάχης μεταξύ οδηγών τουριστικών λεωφορείων και τουριστικών πρακτόρων. Οι όποιες πυροσβεστικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες χθες, όπως αυτή του Εργατικού Κέντρου, δεν απέδωσαν καρπούς. Η αντιπαράθεση μάλιστα συνεχίστηκε στα δικαστήρια, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων.

Και εδώ που έφτασε η υπόθεση, στον "αέρα" βρίσκονται οι 14.000 τουρίστες που καταφτάνουν αεροπορικώς στο Ηράκλειο σήμερα, καθώς από τη μια οι οδηγοί διαμηνύουν πως στις 6 το πρωί θα τραβήξουν χειρόφρενο και από την άλλη, νωρίς το πρωί αναμένεται η δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη νομιμότητα ή μη της απεργιακής κινητοποίησης...

Αγωνία στο "κόκκινο"

Ενόψει της έκδοσης της δικαστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, το χειροπιαστό δεδομένο είναι οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που έχει αποφασίσει το Σωματείο των Οδηγών. Κάτι που σημαίνει πως το "μάρμαρο" της διαμάχης κινδυνεύουν να πληρώσουν μόνο το προσεχές τριήμερο 45.000 τουρίστες! Τόσες, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου, είναι οι προγραμματισμένες αφίξεις εξωτερικού από σήμερα ως και μεθαύριο Κυριακή στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης". Έτσι, η μεταφορά των ανθρώπων αυτών, είτε από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο, είτε προς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, είναι στον... αέρα!

Επικαλούμενοι ακριβώς το σκεπτικό αυτό, δηλαδή την ταλαιπωρία και τις αρνητικές επιπτώσεις της απεργίας στον τουρισμό του νησιού, ο τουριστικοί πράκτορες κατέθεσαν χθες ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απεργιακή κινητοποίηση. Κίνηση την οποία στο αντίπαλο στρατόπεδο εξέλαβαν ως προσπάθεια "τορπιλισμού" της διάθεσης για συζητήσεις. Και ως εκ τούτου, δήλωναν χθες αποφασισμένοι να επιμείνουν στο εφιαλτικό για τον τουρισμό μας σενάριο των κυλιόμενων απεργιών...

Ένταση και διαξιφισμοί

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας επικράτησε ένταση. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Οδηγών έκαναν εκ νέου λόγο για αθέτηση υποσχέσεων και εμπαιγμό. "Κατηγορώ" που αντέκρουσαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.

«Εμείς λέμε στους τουριστικούς πράκτορες να έρθουν να υπογράψουν, και στις εταιρείες που είναι εκτός συνδέσμων να συνετιστούν. Δυστυχώς, κάποια πράγματα που έχουμε πει εδώ και 4,5 μήνες θα υλοποιηθούν ενώ δεν το θέλουμε. Δε θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Πιστέψτε μας. Είμαστε όμως αναγκασμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων "Ο Ερμής" κ. Στέλιος Βασιλάκης.

«Προτείναμε στους οδηγούς ήδη από τη Δευτέρα να στείλουμε αντιπροσώπους μας, οι οποίοι να είναι μέλη μας αλλά παράλληλα και ιδιοκτήτες λεωφορείων, ώστε να έχουν έννομο συμφέρον, να συζητήσουν. Να βρεθεί μια λύση και να υπογραφτεί ως συλλογική σύμβαση», ανέφερε εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης ο Κώστας Μπαντουβάς.

«Τα προβλήματα δε λύνονται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Στέλιος Βοριάς, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τις εμπλεκόμενες πλευρές σε "πυροσβεστική" συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Θα γίνει μεγάλο κακό, μεγάλη ζημιά αν φτάσουμε στις απεργίες. Έχουμε που έχουμε ένα σωρό προβλήματα, αυτό θα είναι το πικρό κερασάκι», σχολίασε, εμφανώς προβληματισμένος και ανήσυχος από τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Τηλεοπτική κόντρα

Η κόντρα συνεχίστηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", όπου διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Στέλιος Βασιλάκης και ο γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δημήτρης Διβόλης.

«Είμαστε σε αναμονή εδώ και 4 μήνες. Στις 17 Ιανουαρίου είχαμε συζητήσει για 2 ώρες. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων μάς είχε πει τότε "βρείτε τα με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που είναι συμβαλλόμενοι".

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μας επειδή πήραμε απόφαση να πάμε σε απεργία. Το πλήγμα δυστυχώς στον τουρισμό θα είναι βαρύ... Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εμείς στεναχωριόμαστε. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πίσω. Έχουν υπογράψει τη σύμβαση οι ιδιοκτήτες λεωφορείων. Πρέπει να υπογράψουν και οι πράκτορες», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

«Από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η απεργία του Σωματείου Οδηγών ζητήσαμε συνάντηση μαζί τους. Όπως αναφέραμε και στο δικαστήριο σήμερα, δεν μπορούμε να υπογράψουμε τη σύμβαση γιατί τα μέλη του Συνδέσμου μας που έχουν λεωφορεία είναι λιγοστά. Δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε έναν ολόκληρο κλάδο που έχει λεωφορεία με μια υπογραφή που θα βάλουμε εμείς. Το Σωματείο Οδηγών ζητά να δεσμεύσουμε όλους όσοι έχουν λεωφορεία, ενώ δεν έχουμε έννομο συμφέρον.

Αυτοί που έχουν λεωφορεία και βρίσκονται στο δικό μας Σύνδεσμο είναι η μειοψηφία των λεωφορείων της Κρήτης. Η πλειοψηφία των λεωφορείων, που διακινεί το 80% των τουριστών, είναι σε συγκεκριμένα εταιρεία, στην οποία ο κ. Βασιλάκης είναι οδηγός. Αυτό που ζητάμε εμείς από τους οδηγούς και απ' όσους έχουν λεωφορεία είναι να βρουν μια κοινή συνισταμένη», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο κ. Διβόλης.

ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Παρεμβάσεις-ανακοινώσεις για τη διαμάχη

Εντωμεταξύ, συνέχεια δόθηκε χθες στις αντιδράσεις και παρεμβάσεις με φόντο τη διαμάχη οδηγών και πρακτόρων.

«Ενόψει της εξαγγελθείσας απεργίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, ο Εμπορικός Σύλλογος τονίζει ότι σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπου και η τουριστική σεζόν είναι στην έναρξή της, θα πρέπει να αποφεύγονται ακραίες μορφές διαμαρτυρίας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους οδηγούς στα τουριστικά λεωφορεία και το Σωματείο "Ο Ερμής" εξέφρασε το ΠΑΜΕ Ηρακλείου, όπως επίσης και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας...

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια