Κρήτη

Τελικά κυριάρχησε το "Ποτέ την Κυριακή" στο Ηράκλειο

Το σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή» φαίνεται πως τηρήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου περισσότερο από κάθε άλλη Κυριακή αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, με τους περισσότερους καταστηματάρχες όπως αποδείχτηκε, εκ του αποτελέσματος, επιλέγοντας τελικά την ανοιξιάτικη ραστώνη του τριημέρου να τάσσονται κατά του νόμου για το προαιρετικό των επιχειρήσεων τους 7 Κυριακές του χρόνου.

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι εικόνες που αποκόμισαν σήμερα όσοι βρέθηκαν στο κέντρο όπου σε σχέση με άλλες Κυριακές καταστήματα σε πολύ γνωστές εμπορικές οδούς ήταν κλειστά. Όπως για παράδειγμα επί της 1821, Γιαμαλάκη αλλά και στη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Αντίθετα εικόνα διαφορετική εμφάνιζε η πολυσύχναστη Δαιδάλου όπου τα καταστήματα άνοιξαν δίνοντας έτσι και την ευκαιρία σε καταναλωτές που κατέβηκαν για ψώνια να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Εξαρχής ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης δήλωνε ότι «αυτός είναι ο νόμος. Όταν υπάρχει νόμος δεν υπάρχει Εμπορικός Σύλλογος, δεν υπάρχει κανείς. Εφόσον λοιπόν είναι νόμος και λέει μία από τις επτά προαιρετικά Κυριακές, ορίζοντας και την Κυριακή 3 Μαΐου, εμείς δεν μπορούμε να μην τον εφαρμόσουμε. Όποιος θέλει είναι ανοιχτά και όποιος θέλει κρατάει κλειστό το κατάστημά του».

Ηπιότερης μορφής ήταν και οι αντιδράσεις σήμερα από εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στον κλάδο του εμπορίου, από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, προχώρησαν στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με τα αιτήματά τους προς τους πολίτες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημόκριτος Σαλούστρος δήλωσε ότι ο Σύλλογος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προχωρώντας σε απεργία. «Εμείς απεργοσπάστες δε γίναμε ποτέ και ούτε θα γίνουμε», τονίζει.

Το ΕΚΗ

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΗ αναφέρει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να στείλουν για ακόμη μια φορά ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του αντεργατικού μνημονιακού νόμου Ν. 4177/13 και στην επαναφορά της Κυριακής αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό που σήμερα λείπει από τους εργαζόμενους και την κοινωνία δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Η λιτότητα, τα χαράτσια και η φοροεισπρακτική πολιτική, που έχουν επιβάλει δανειστές-κυβέρνηση, είναι καταστροφική για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΗ και συνεχίζει: «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην ανάπαυση και στη δυνατότητα να έχουμε προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την ΚΥΡΙΑΚΗ-ΑΡΓΙΑ, αλλά και για να επανακατακτήσουμε όλα τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που βίαια μας στέρησαν, για αξιοπρεπείς μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλο το εμπόριο.

Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την ίδια μας τη ζωή και τις οικογένειές μας!

Δηλώνουμε ότι όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ, τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη. Παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε. Κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό»!

Ελπίζουν οι έμποροι

Την ίδια ώρα, οι έμποροι ευελπιστούν ότι με το δεκαήμερο των εκπτώσεων που ξεκίνησε από χθες θα έχουν αποτέλεσμα ανάκαμψης της αγοράς. «Να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Διότι μέχρι τώρα, εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουμε δει κάτι καλό στην αγορά. Υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει ασάφεια. Ο κόσμος δεν είναι και στα καλύτερά του».

Για την περίοδο του Πάσχα, ο Μανόλης Κουμαντάκης μας είπε για άλλη μια φορά ότι τα εμπορικά καταστήματα δε δούλεψαν ουσιαστικά, πέρα από την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και είχε ζεστάνει λίγο ο καιρός, μετά τις "θυελλώδεις" και παγωμένες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. «Αυτή η αβεβαιότητα, αυτή η κρίση, με τον κόσμο να έχει φοβηθεί, να έχει τρομοκρατηθεί, συν ότι είχαμε και τις φοβερές κακοκαιρίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, δε μας έδωσε και τα καλύτερα αποτελέσματα», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Βάλια Μπούη, Γεωργία Μακάκη, Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια