Κρήτη

Κάλεσμα οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας

Κάλεσμα απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ηρακλείου στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 1η Μαΐου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.  

Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, Έλληνες και μετανάστες, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει για μια ακόμη χρονιά τις οικογένειές μας να βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης.

Η ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, η περικοπή παροχών στη υγεία, την παιδεία, το ανύπαρκτο επίδομα ανεργίας για την πλειοψηφία των ανέργων, ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι, οι απειλές των τραπεζών για κατασχέσεις, είναι όλα εδώ.

Όλα αυτά που εφαρμόζονται έχουν ψηφιστεί με νόμους. Δεν ανατράπηκαν, δεν καταργήθηκαν. Εφαρμόζονται για να εξασφαλίσουν την ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνή εργατική δύναμη, για τη στήριξη των τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο όνομα των συμφερόντων του κεφαλαίου, της επανεκκίνησης της καπιταλιστικής μηχανής τσακίζονται οι ανάγκες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας να ανεχτεί την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Ο λαός καλείται, σήμερα, με την απαραίτητη "αξιοπρέπεια" και τον "πατριωτισμό" να ανεχτεί τους αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα, να σκύψει το κεφάλι στα επόμενα που έρχονται.

Έτσι καλείται να πληρώσει τα χρέη για τον ΕΝΦΙΑ σε 100 δόσεις, οι άνεργοι συνάδελφοί μας οικοδόμοι και αυτοαπασχολούμενοι στις κατασκευές να πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να έχουν ασφάλιση και δικαίωμα για σύνταξη.

Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο το χρόνο της ανεργίας. Όπως και οι προηγούμενες αρνείται τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Οικοδομών για στήριξη των ανέργων, για επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αλλά αιτήματα που διεκδικούμε.

Αγωνιζόμαστε και δηλώνουμε την απόφασή μας:

l Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου.

l Να διεκδικήσουμε μέτρα για την προστασία των ανέργων.

l Να απαιτήσουμε, εδώ και τώρα, την επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα επίπεδα του 2009.

l Να απαιτήσουμε την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.

l Να μη συμβιβαστούμε με την πολιτική των υποσχέσεων της κυβέρνησης που παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων μας σε βάθος χρόνου και με προϋπόθεση τις αντοχές της οικονομίας.

l Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και την εξουσία του, στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τον αγώνα μας να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Συνάδελφοι,

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι "σκληρές", αλλά δε γίνονται για τα συμφέροντα του λαού. Γίνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για το πώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσα στα πλαίσια των μεταξύ τους συγκρούσεων και ανταγωνισμών, θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για τα κέρδη τους.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη, στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής μας, στην ενίσχυση της προοπτικής για οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, της κοινωνίας που η εργατική τάξη θα κουμαντάρει τον πλούτο που παράγει.

Είναι κρίσιμης σημασίας, για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, η ενίσχυση της ταξικής γραμμής που εκφράζουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Παρά το γεγονός, ότι έχουν ψηφιστεί δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο με το πολιτικό του προσωπικό ακόμη δεν έχει καθοριστεί γιατί οι εργάτες δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Τις λύσεις προς όφελος των εργαζομένων θα τις δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Με τον αγώνα τους θα επιβάλλουν το δίκιο τους.

Στο δρόμο αυτό πορευόμαστε.

Ο δικός μας δρόμος, η δική μας προοπτική δεν έχει μνημόνια, φτώχεια και ανεργία.

Ο δικός μας δρόμος εξασφαλίζει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε καλά ότι όσα κερδίσαμε τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος για μας.

Αντλούμε δύναμη από τους ανώνυμους και επώνυμους πρωτοπόρους εργάτες, που έδωσαν τη ζωή τους για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης που δε λύγισαν και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα άφησαν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, τις φυλακές, τις εξορίες, στο βουνό με το όπλο στο χέρι».

Σχόλια