Κρήτη

Χάλασαν πάλι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στο ΠΑΓΝΗ

"Σκοτσέζικο ντους", αντί για την πολυπόθητη διαδικασία της ακτινοθεραπείας τους, υπέστησαν χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου οι καρκινοπαθείς, καθώς οι εργαζόμενοι και οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι τα μηχανήματα είναι (και πάλι) χαλασμένα. Οι άνθρωποι έφυγαν αναστατωμένοι και απογοητευμένοι, καθώς νιώθουν ότι η αναβολή της θεραπείας τους μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία τους, ενώ δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί, αφού είναι τόσο παλιά τα μηχανήματα, δεν τα αντικαθιστά το κράτος, αλλά συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές των ασθενών!

Τηλεφωνήματα απόγνωσης και αγανάκτησης δέχτηκε χθες το τηλεφωνικό μας κέντρο. Άνθρωποι που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο, αλλά να προχωρήσει τάχιστα στην αντικατάσταση των μηχανημάτων, με άλλα σύγχρονα, πιο αποτελεσματικά και πιο "σίγουρα" για το σκοπό που επιτελούν. Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε αμέσως μετά στο γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και εργαζόμενο στον ίδιο χώρο όπου γίνονται αυτές οι θεραπείες, τον Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι πράγματι το πρόβλημα είναι σοβαρό. «Είναι πολύ παλιά μηχανήματα. Είναι μηχανήματα που λειτουργούν από τότε που ξεκίνησε το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε. Και δεν είναι μόνο η παλαιότητά τους. Είναι και το πρόβλημα ότι ο κόσμος που αντιμετωπίζει προβλήματα καρκίνου έχει αυξηθεί δραματικά. Λόγω αυτής της αύξησης του κόσμου, η συντήρηση των μηχανημάτων αυτών πρέπει να γίνεται πιο τακτικά και είναι και πιο κοστοβόρα».

Ο κ. Βρύσαλης στο σημείο αυτό τονίζει ότι κατανοεί απόλυτα την αναστάτωση των ασθενών. «Βέβαια, κίνδυνος για τη ζωή με την έννοια ότι θα αναβληθεί για κάποιες μέρες η ακτινοθεραπεία, δεν υπάρχει. Διότι, για παράδειγμα, στην Αθήνα για να γίνουν ακτινοθεραπείες μπορεί να περάσουν και μήνες. Βέβαια, αυτό δε θα μπορούσε να είναι κάποια δικαιολογία. Υπάρχει η τεχνολογία η καινούργια και θα μπορούσε το νοσοκομείο να την αγοράσει και ταυτόχρονα ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται, ερχόμενος απ' όλη την Κρήτη».

Θυρεοειδής: Νέες αίθουσες θεραπευτικού ιωδίου

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο δραστήριος συνδικαλιστής, «έχουν κατασκευαστεί οι δύο νέες αίθουσες για τη λήψη του θεραπευτικού ιωδίου στους ασθενείς που έχουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Και έρχονται να προστεθούν δίπλα στις δύο παλιές. Όμως είναι γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν και οι προσλήψεις για τη στελέχωσή τους. Διότι, από τη στιγμή που θα τεθούν σε λειτουργία, θα χρειάζεται προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Συνηθίζεται να γίνονται αίθουσες χωρίς να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να τεθούν σε λειτουργία και αυτό είναι λάθος», καταλήγει.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε αποκαλύψει κατ' επανάληψη, οι λίστες για μια θέση στον ειδικό θάλαμο θεραπείας με ιώδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς (που ευτυχώς είναι ιάσιμος) είναι ατελείωτες, γεγονός που πλέον ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να αποδεχτεί, έστω και μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας του κόσμου, τη χρηματοδότηση δύο νέων θαλάμων από μόλυβδο, με 100.000 ευρώ, ώστε οι δύο να γίνουν τέσσερις και να μειωθούν δραστικά οι λίστες με τους πάσχοντες! Μάλιστα, επειδή δύο με τρεις μήνες μετά την επέμβαση στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν στη θεραπεία αυτή αλλά η αναμονή στη λίστα διαρκεί πολύ περισσότερο, πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν στην Αθήνα ή ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την... τσέπη τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια