default-image

"Πληγή" η αφισορύπανση

Κρήτη
"Πληγή" η αφισορύπανση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση με την αφισορύπανση στην πόλη του Ηρακλείου. Αν και το πρόβλημα εντείνεται εν μέσω καλοκαιριού, μέχρι σήμερα, ακόμη και μέσα στο χειμώνα, αφίσες από θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κι εκδηλώσεις, διαφημίσεις, κηδειόχαρτα, κόμματα κι ενοικιαστήρια κατακλύζουν κτήρια, κολόνες φωτισμού, δέντρα, ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, κάδους, ακόμη και στάσεις λεωφορείων.

Ένα θέαμα καθημερινό και συνάμα θλιβερό, μιας και κάθε φορά που θα θιχτεί ως ρεπορτάζ διαπιστώνεται πως το έχουν συνηθίσει οι πολίτες. Ίσως ακόμη και οι τουρίστες, καθώς κάποιοι από αυτούς ανέφεραν χθες μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ότι «δεχόμαστε τους Έλληνες όπως είναι».

Δεκάδες αφίσες, κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, καλύπτοντας από παράθυρα μέχρι πόρτες δημόσιων κτηρίων, αλλά κυρίως εγκαταλελειμμένων σπιτιών και καταστημάτων, παραμένουν. Και παραμένουν εκεί για πολύ καιρό ως... υστερόγραφα μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Όλα στο "χορό" μιας αισθητικής μιζέριας, που κατά καιρούς προκαλεί όχι μόνο το απλό, κοινό αίσθημα, αλλά και το οικολογικό.

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι κάθε σημείο της πόλης μας μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν χώρος τοποθέτησης αφισών. Θυμίσουμε πως η αφισοκόλληση δεν επιτρέπεται (άρθρο 57, παρ. 2 του Ν. 1416/84, άρθρο 8, παρ. 5 και άρθρο 10 του Ν. 2946/01), εκτός από ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Και φυσικά δεν εφαρμόζεται αυτή η νομοθεσία, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.

Όπως τονίζουν πολίτες με οικολογική συνείδηση, θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για... το αυτονόητο: την καθαριότητα και την αξιοπρεπή εμφάνιση των δημόσιων χώρων και των κτηρίων. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και ο Δήμος να κάνει κάτι για την αφισορύπανση.

Τι λένε οι πολίτες: «Πρόστιμα στους παραβάτες»

«Οι παραμελημένοι, αφισοκολλημένοι δρόμοι μαρτυρούν καθημερινά στους περαστικούς και στους επισκέπτες την πλήρη αδιαφορία των κατοίκων της πόλης για τα "κοινά"», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Με όσους πολίτες μίλησε η "Νέα Κρήτη" τόνισαν πως θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα και να επιβάλλονται πρόστιμα στους παρανομούντες, ενώ οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να απαιτήσουν ευπρεπισμένους δρόμους και να διεκδικήσουν προστασία του αστικού περιβάλλοντος από την αφισορύπανση μήπως κι έτσι εκλείψει το φαινόμενο, με το αίσθημα ευθύνης να είναι τέτοιο σαν να επρόκειτο για το ίδιο τους το σπίτι.

«Είναι και θέμα παιδείας», όπως τονίστηκε από τον κ. Μανόλη Τσικνάκη, αλλά και την κ. Στέλλα Χατζηδάκη.

Οι δηλώσεις των πολιτών

«Θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στην αποψίλωση όλων των αφισών και πάσης φύσεως διαφημιστικού υλικού από τους χαρακτηρισμένους ως δημόσιους χώρους».

Ειρήνη Κουτεντάκη

«Να σεβαστούμε την καλαισθησία της πόλης, που θεωρώ ότι διασφαλίζεται απαραίτητα με την καθαριότητα και τη συνείδηση των πολιτών».

Μανόλης Τσικνάκης

«Οι υπεύθυνοι επιτέλους να μεριμνήσουν για το ανέβασμα και το κατέβασμα των αφισών. Η ατιμωρησία συμβάλλει σε όλο αυτό το χάλι που βλέπουμε καθημερινά».

Σπύρος Καλυβιανάκης

«Είναι πάρα πολύ άσχημο σε όλους τους δρόμους και σε σημεία κυρίως που δεν επιτρέπεται να βλέπεις αφίσες παντού και να μην τις βγάζουν».

Νίκος Καλυβιανάκης

«Καλό θα ήταν να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο της αφισορύπανσης κι ας το έχει συνηθίσει ο κόσμος, όπως δείχνουν τα πράγματα στο Ηράκλειο».

Ευαγγελία Παπαδάκη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News