Κρήτη

Στο Ηράκλειο αύριο ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στο Ηράκλειο αναμένεται αύριο Τρίτη ο πρώην υπουργός και ιδρυτής του ΡΙΚΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολιτικά στελέχη.

Εντωμεταξύ, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό (Bήμα FM), κάνοντας λόγο παράλληλα για άμεση ανάγκη αντιυφεσιακών πολιτικών. «Δεν έχει αλλάξει κάτι», είπε. «Απλώς έχω πει ότι τώρα είναι ώρα για αντιυφεσιακές πολιτικές, τις οποίες δεν έχουμε δει. Έχω κάνει μια πρόταση, π.χ., για την αυτοαδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αν δε γίνει δεκτή ως τις 15 του μήνα, θα καταθέσω εγώ πρόταση νόμου».

Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ο κ. Λοβέρδος είπε: «Η συμβολή του ΔΝΤ στο όλο οικονομικό πρόγραμμα είναι πάρα πολύ μικρή, σε σχέση με αυτά που έδωσαν οι λαοί της Ε.Ε. Μιλάμε για κάπου 25 δισ. σε σύνολο 250 δισ. δανείων που πήρε η χώρα τα τρία τελευταία χρόνια. Η παρουσία του ήταν επιθυμητή από τους Γερμανούς στο μηχανισμό που συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή. Το θέμα που άνοιξα, όμως, αφορούσε την προηγούμενη περίοδο. Συμμετείχε λοιπόν το ΔΝΤ και αυτό αποτέλεσε εργαλείο πολιτικής πειθούς της Μέρκελ προς τους Γερμανούς πολίτες για τα μέτρα του Νότου και στην πορεία αποδείχτηκε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συμβολή στην εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς η επίβλεψη των προγραμμάτων γίνεται από την Ε.Ε. Σας διαβεβαιώνω γι' αυτό, από τα δύο υπουργεία που πέρασα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Άρα», κατέληξε, «ούτε συμμετοχή στα χρήματα είχε καθοριστική ούτε στην καθημερινότητα εφαρμογής του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, με τις δικές του εκθέσεις, καθώς ασχολείται με το φτωχότερο κόσμο, αποτελεί θρυαλλίδα των πολιτικών κρίσεων κάθε λίγο και λιγάκι. Δείτε τώρα την έκθεση και όσα λένε τα στελέχη του για πρόσθετα μέτρα κ.τ.λ.».

Σχόλια