Ιράν: Άγνωστοι βανδάλισαν για άλλη μια φορά τον τάφο της Μαχσά Αμινί

Κόσμος
Ιράν: Άγνωστοι βανδάλισαν για άλλη μια φορά τον τάφο της Μαχσά Αμινί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στον τάφο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας της οποίας ο θάνατος υπό κράτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε η οικογένειά της έδειξαν ότι ένα τζάμι που κάλυπτε την ταφόπλακα και το πορτρέτο της είχαν σπάσει. Η κοπέλα είναι θαμμένη στο νεκροταφείο του Αϊτσί στην πόλη Σακκέζ, στο δυτικό Ιράν.

Ο αδελφός της έγραψε στο Instagram ότι ήταν η δεύτερη επίθεση τους τελευταίους μήνες.  «Ακόμα και το γυαλί της επιτύμβιας στήλης σου τους ενοχλεί», έγραψε ο Ασκάν Αμινί, χωρίς να κατηγορήσει ευθέως κανέναν, ενώ ορκίστηκε να επισκευάσει τη ζημιά όσες φορές και αν γίνει.

Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε σε ηχητικό μήνυμα ότι ο τάφος βανδαλίστηκε την Κυριακή από άτομα «γνωστά για τέτοιες κακόγουστες ενέργειες στο παρελθόν».

Ο πατέρας της κοπέλας είπε ακόμη ότι οι αρχές εμπόδισαν την τοποθέτηση προστατευτικού στεγάστρου πάνω από τον τάφο απειλώντας έναν οξυγονοκολλητή ότι θα έκλεινε η επιχείρησή του αν εκτελούσε τις εργασίες.

Η Μαχσά Αμινί πέθανε σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή φέρεται να παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι η 22χρονη κουρδικής καταγωγής γυναίκα ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν ότι κακοποιήθηκε και ανέφεραν ως αιτία θανάτου την «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια».

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί κατά τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως ταραχές υποκινούμενες από το εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News