Καθώς η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται εμφανίζεται το "δαχτυλίδι της φωτιάς"

Κόσμος
Καθώς η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται εμφανίζεται το "δαχτυλίδι της φωτιάς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υβριδική έκλειψη ηλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα και οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου απόλαυσαν όσοι βρίσκονταν στην Αυστραλία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Δυτική Παπούα και την Ινδονησία.

Η έκλειψη ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, τα ξημερώματα (4:34 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περίπου 7,5 λεπτά. Σύμφωνα με το «Live Science», οι εικόνες εντυπωσίασαν τους παρισταμένους, καθώς η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίστηκαν με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας λαμπερός δακτύλιος («δαχτυλίδι της φωτιάς») γύρω από το σκιαγράφημα του φεγγαριού, τη στιγμή που όλα σκοτείνιασαν.

Με βάση τις προβλέψεις της NASA, η επόμενη υβριδική έκλειψη Ηλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου του 2032. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2013.

Την καλύτερη θέα την είχαν όσοι βρέθηκαν στην πόλη Έξμουθ της βορειοδυτικής Αυστραλίας, καθώς ολόκληρη η περιοχή σκοτείνιασε εντελώς για περίπου 60 δευτερόλεπτα, όταν η Σελήνη έριξε μια τεράστια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή. Ήδη από την προηγούμενη νύχτα, στην πόλη συγκεντρώθηκαν αστρονόμοι, αστρολόγοι και διάφοροι άλλοι ενδιαφερόμενοι, που είχαν ταξιδέψει εκεί για να παρακολουθήσουν από κοντά το σπάνιο φαινόμενο.

«Για 15 λεπτά σκοτείνιαζε όλο και περισσότερο, μέχρι που ξαφνικά σκοτείνιασαν όλα. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να μιλούν, η θερμοκρασία έπεσε και ο αέρας σταμάτησε. Ήταν απίθανο, το να νιώθεις τα πάντα γύρω σου να ηρεμούν», δήλωσε η δρ. Σαμπίνε Μπελστέντ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που βρέθηκε στο Έξμουθ για να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Δείτε τις εικόνες από την υβριδική έκλειψη ηλίου:

https://twitter.com/9NewsPerth/status/1648899997772177408
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News