Φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ: Άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους - Μεταφέρονται με άσπρα σορτσάκια, ξυρισμένοι και σκυφτοί (vid)

Κόσμος
Φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ: Άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους - Μεταφέρονται με άσπρα σορτσάκια, ξυρισμένοι και σκυφτοί (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 2.000 κατηγορούμενα μέλη συμμοριών μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στο «Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία», χωρητικότητας 40.000 ατόμων, που θεωρείται η μεγαλύτερη φυλακή στην αμερικανική ήπειρο

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ μετέφερε χιλιάδες μέλη συμμοριών σε μια γιγαντιαία φυλακή, το τελευταίο βήμα σε μια αμφιλεγόμενη καταστολή του εγκλήματος που έχει προκαλέσει την εκτόξευση του πληθυσμού των φυλακών της κεντροαμερικανικής χώρας.

«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου δεν θα μπορούν να κάνουν πλέον κακό στον πληθυσμό», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Περίπου 2.000 κατηγορούμενα μέλη συμμοριών μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στο «Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία» (Cecot), χωρητικότητας 40.000 ατόμων, που θεωρείται η μεγαλύτερη φυλακή στην αμερικανική ήπειρο.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο Μπουκέλε, κρατούμενοι γυμνοί μέχρι το λευκό σορτσάκι, με ξυρισμένα τα κεφάλια τους, φαίνονται να τρέχουν μέσα στη νέα φυλακή σε κελιά. Πολλοί φέρουν τατουάζ συμμοριών.

Ο Μπουκέλε ζήτησε από τους συμμάχους του στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ να περάσει πέρυσι μια κατάσταση εξαίρεσης, η οποία έκτοτε έχει παραταθεί αρκετές φορές, που αναστέλλει ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα μετά τη δραματική αύξηση των δολοφονιών που αποδίδονται σε βίαιες συμμορίες, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Έκτοτε, περισσότεροι από 64.000 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του δικτύου καταπολέμησης του εγκλήματος. Οι συλλήψεις μπορούν να γίνονται χωρίς ένταλμα, οι ιδιωτικές επικοινωνίες είναι προσβάσιμες από την κυβέρνηση και οι κρατούμενοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα σε δικηγόρο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αθώοι άνθρωποι έχουν εμπλακεί στην πολιτική αυτή, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης.

Ωστόσο, η εκστρατεία του Μπουκέλε κατά των συμμοριών παραμένει ευρέως δημοφιλής στους Σαλβαδοριανούς και ο υπουργός ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι θα συνεχιστεί μέχρι να συλληφθούν όλοι οι εγκληματίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News