Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα, θρήνος και αγωνία - «Κανένας ήχος» δεν ακούγεται πια στα χαλάσματα

Κόσμος
Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα, θρήνος και αγωνία - «Κανένας ήχος» δεν ακούγεται πια στα χαλάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 35.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Μικρά θαύματα παρά το ότι έχει περάσει μια βδομάδα από τα φονικά ρίχτερ

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τους 35.000 και τα συνεργεία διάσωσης σταματούν τις προσπάθειές τους, μικρά θαύματα συνεχίζουν να συμβαίνουν. Χθες, 183 ώρες μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διασώστες στην πόλη Χατάι της Τουρκίας ανέσυραν ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια πολυκατοικίας, ενώ μία ώρα νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανό ένα 13χρονο αγόρι στην ίδια περιοχή.

Κι ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση κι άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σταδιακά σβήνουν, ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά ήδη τους 35.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, αν όχι διπλασιαστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προχθές Κυριακή ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτηρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τον σεισμό. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων. Ως αργά χθες τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς είχαν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό, και συνέχιζαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

Ο τελευταίος ως αργά χθες απολογισμός έκανε λόγο για 35.225 νεκρούς, με 31.643 να είναι στην Τουρκία και 3.581 νεκρούς στη Συρία. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας στη βορειοδυτική Συρία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με την ανέγερση κτηρίων τα οποία κατέρρευσαν κατά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ και εκείνον των 7,4 που ακολούθησε στην Τουρκία, καθώς και οι συλλήψεις ατόμων που προχωρούν σε λεηλασίες. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στη Συρία, όπου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο από την πλευρά του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους, Μάρτιν Γκρίφιθς, η φάση των διασώσεων φτάνει στο τέλος της.

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει να παρέχουν στους σεισμόπληκτους καταφύγιο, φαγητό, εκπαίδευση και ψυχολογική βοήθεια. «Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, το οποίο έχει υποφέρει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια, αυτή η στιγμή ήταν σχεδόν το χειρότερο που έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πληγείσα πόλη. Ο ίδιος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μεταφέρουν βοήθεια από τις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες και έχουν επίσης καταστραφεί από τους σεισμούς.

Την ίδια στιγμή οι σεισμοί έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων Τούρκων για τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι κατηγορούνται από κάποιους - που επικαλούνται φήμες - ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω της καταστροφής και του χάους. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, αφού άνοιξε τα σύνορά της σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή.

Πολλοί είναι συγκεντρωμένοι στις νότιες περιοχές, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στην πόλη Γκαζιαντέπ, που χτυπήθηκε σκληρά από τον σεισμό, ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Σύριοι, είναι δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Η δυσαρέσκεια απέναντι στους Σύριους δεν είναι κάτι το καινούριο, όμως ο σεισμός αύξησε τις εντάσεις.

(φωτογραφίες AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News