Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Η ελπίδα ζει στα χαλάσματα - Η είδηση που σκόρπισε αισιοδοξία

Κόσμος
Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Η ελπίδα ζει στα χαλάσματα - Η είδηση που σκόρπισε αισιοδοξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζουν να εντοπίζονται ζωντανοί στα συντρίμμια που άφησε πίσω του σε Τουρκία και Συρία ο Εγκέλαδος - Ολοκλήρωσε το έργο της η αποστολή της ΕΜΑΚ

Ένας πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα 10χρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν χθες από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Μια είδηση που σκόρπισε ελπίδα εκεί όπου όλα φαίνονταν να έχουν τελειώσει τόσες μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου... Συνολικά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 33.179, από τους οποίους 29.605 στην Τουρκία και 3.574 στη Συρία.

Ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους εκτεθειμένους στις σκληρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Αν και τα χρονικά περιθώρια να εντοπιστούν επιζώντες έχουν σχεδόν κλείσει, μικρά θαύματα συνέχισαν να συμβαίνουν.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης δείχνει διασώστες στη Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια 10χρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτηρίου προτού τη μεταφέρουν με φορείο. Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στη Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτηρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί.

Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η 5χρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτήριο. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επαρχία Κοτζάελι δείχνει διασώστες να μιλάνε στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι. «Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω», ακούγεται να της λέει ένας από τους διασώστες.

Περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της Χατάι, στην πόλη Καχραμανμαράς, ο 27χρονος Μοχάμεντ Χαμπίμπ απήγγελε το Κοράνι στους διασώστες κατά τη διάρκεια της δεκάωρης επιχείρησης απεγκλωβισμού του. Χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, απηύθυνε έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα κάνοντας λόγο για τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή, καθώς ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.

Αναφορικά με τη Συρία ο ίδιος ζήτησε να κατανεμηθεί η βοήθεια τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα». Σημειώνεται ότι οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για τη μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.

Έκκληση για χρηματοδότηση απηύθυνε την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμώντας ότι σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα “ευάλωτοι”, από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.

Ολοκλήρωσε το έργο της η αποστολή της ΕΜΑΚ

Χθες αναχώρησαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και της 2ης ΕΜΑΚ (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί-μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το “πράσινο φως” για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Χθες οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας πέρασαν στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από ’δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτηρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.

(φωτογραφίες AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News