Kαλοκαιρία στην Ευρώπη

Κόσμος
Kαλοκαιρία στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλοκαιρινές μέρες ζει η Ευρώπη με τη θερμοκρασία να κάνει τους ειδικούς να τρίβουν τα μάτια τους.

Καλοκαιρινές μέρες ζει η Ευρώπη με τη θερμοκρασία να κάνει τους ειδικούς να τρίβουν τα μάτια τους. Την ίδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία κρούουν ακόμα πιο δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου. Το 2022 η Βρετανία βίωσε την θερμότερη χρονιά στα χρονικά της, όπως επιβεβαίωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, λέγοντας ότι η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 160 φορές πιθανότερη.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία έφθασε στους 10 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, η υψηλότερη στα χρονικά από το 1884. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γαλλία όπου το 2022 η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν στους 14,5°C σε εθνικό επίπεδο, η υψηλότερη από το 1900, δηλαδή από τότε που η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία καταγράφει τις μέσες θερμοκρασίες.  Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η Γαλλία γνώρισε το 2022 τρία κύματα καύσωνα με το φετινό καλοκαίρι να είναι το δεύτερο θερμότερο μετά το 2003.

Πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν, κυρίως στη δυτική πλευρά της χώρας , όπου σε πολλές πόλεις το θερμόμετρο κάποιες μέρες ξεπέρασε τους 40°C. Το έτος 2022 είναι επίσης το δεύτερο πιο ξηρό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία, σχεδόν ισοδύναμο με το 1989. Το έλλειμμα βροχοπτώσεων έφτασε το 25% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις βροχοπτώσεις της περιόδου 1991-2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News