Βουλγαρία: Ομιλία του ΥΠΕΞ στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ενημέρωση και τη δημοκρατία στη Νέα Υόρκη

Κόσμος
Βουλγαρία: Ομιλία του ΥΠΕΞ στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ενημέρωση και τη δημοκρατία στη Νέα Υόρκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία του ΥΠΕΞ στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ενημέρωση και τη δημοκρατία στη Νέα Υόρκη - επαινεί την ίδρυση κεντρικών γραφείων της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ABNA-SE στη Σόφια

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ μίλησε στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Γαλλίας στο περιθώριο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρωτοβουλία επιδιώκει να εντοπίσει πώς η παραπληροφόρηση υπονομεύει την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών κοινωνιών και να βρει μέσα για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής ο Μίλκοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την Πρωτοβουλία Δημοσιογραφίας Εμπιστοσύνης (Journalism Trust Initiative) στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία (Partnership for Information and Democracy).

«Η συνεχής επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως δεν είναι μόνο μια ανησυχητική τάση όσον αφορά τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά μια σοβαρή απειλή για την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, διανύουμε στιγμές κατά τις οποίες γίνονται προσπάθειες φίμωσης, ελέγχου των μέσων ενημέρωσης ή να περιορίσουν το δικαίωμα στην αξιόπιστη πληροφόρηση σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται ως όπλο.

Η πρωτοφανής άνοδος των ψευδών ειδήσεων και αφηγημάτων διαβρώνει την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και έτσι υπονομεύει τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατίας», είπε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.

«Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τις ισχυρές προθέσεις της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τη διάδοση εκστρατειών παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο. Χαίρομαι που η Βουλγαρία είναι μέρος αυτών των προσπαθειών.

Η χώρα μου καλωσορίζει και υποστηρίζει όλες τις δεσμεύσεις που είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της συνεργασίας στα μέσα ενημέρωσης Η ελευθερία και η ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σχετικά με αυτό, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που η Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων - Νοτιοανατολική Ευρώπη (ABNA-SE) θα έχει την έδρα της στη Σόφια και ο γενικός διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας της για μια περίοδο τριών ετών.

Η ηγεσία του Πρακτορείου θα έχει ως προτεραιότητα τη συνεργασία για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ABNA-SE εκλέχθηκε ομόφωνα ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε επίσης ότι οι βουλγαρικές αρχές εστιάζουν στις ίδιες προτεραιότητες στο εσωτερικό.

«Εν μέσω της πανδημίας, εγκρίναμε ένα εθνικό σχέδιο με κύριους στόχους την προστασία των δημοσιογράφων από εκφοβισμό και παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης διαφάνειας των σχετικών ερευνών, καθώς και της οργάνωσης και χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας και της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης», συμπλήρωσε ο Μίλκοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας είπε ότι η χώρα είναι επίσης μέλος της Ομάδας φίλων για την Ασφάλεια και την Προστασία των Δημοσιογράφων και του Συνασπισμού για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

«Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να δράσουμε τώρα καθώς και ότι οι στόχοι του New Deal for Journalism πρέπει να επιτευχθούν πλήρως εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόοδο και τις κοινές μας αξίες.

Με αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη στήριξη της Βουλγαρίας για την Πρωτοβουλία Journalism Trust στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία.

Θεωρούμε αυτή την πρωτοβουλία ακόμη ένα δομικό στοιχείο για την προώθηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αποθάρρυνση της ρητορικής μίσους και της προπαγάνδας για την επίτευξη μιας πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους στόχους», είπε ο Μίλκοφ, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News