Βρετανία: Η βασίλισσα απέθανεν… ζήτω ο βασιλεύς

Κόσμος
Βρετανία: Η βασίλισσα απέθανεν… ζήτω ο βασιλεύς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα ανακηρύσσεται νέος μονάρχης ο Κάρολος ΙΙΙ - Η αγάπη του νέου βασιλιά για την Κρήτη

Η Βρετανία μπήκε και επισήμως σε περίοδο πολυήμερου πένθους, θρηνώντας τη μακροβιότερη και πλέον δημοφιλή μονάρχη, την Ελισάβετ ΙΙ, που απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών το απόγευμα της Πέμπτης στο κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκοτία. Και μαζί γυρίζει σελίδα, καθώς ο 74χρονος γιος της ετοιμάζεται να ανακηρυχθεί επισήμως σήμερα βασιλιάς στη μακρά διαδρομή ως τη στέψη του ως Κάρολος Γ’.

Καθώς τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα συνεχίζουν να καταφτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο κόσμος να σπεύδει να αφήσει λίγα λουλούδια στα ανάκτορα και πολλά εμβληματικά μνημεία σε πολλά μέρη του πλανήτη να ντύνονται στα βρετανικά χρώματα στη μνήμη της βασίλισσας, η Βρετανία ξεφυλλίζει τις ιστορικές σελίδες 70 χρόνων της Ελισάβετ στον θρόνο, τιμώντας τη με σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν ήδη από χθες, με τους πένθιμους ήχων των καμπανών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας. Παράλληλα, ενενήντα έξι κανονιοβολισμοί, όσα και τα χρόνια της βασίλισσας, ακούστηκαν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου μέχρι το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ και τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ.

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες για την κηδεία της, οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Βάσει του υφιστάμενου σχεδίου, η κηδεία της Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου δέκα μέρες μετά τον θάνατό της, γύρω στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα ταφεί στο παρεκκλήσι του πύργου Ουίνδσορ. Όλο αυτό το διάστημα σε όλη τη χώρα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ακυρώνονται μεγάλες διοργανώσεις και αναστέλλονται κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Χθες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ντυμένη στα μαύρα, απέτισε φόρο τιμής ενώπιον του κοινοβουλίου στην εκλιπούσα βασίλισσα, χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος» και «τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εστίαση στο πρόσωπο της Τρας, η οποία έγινε δεκτή το απόγευμα από τον βασιλιά Κάρολο Γ', καθώς ελάχιστες ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε να κολυμπά σε αχαρτογράφητα ύδατα, μια που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η Βρετανία αλλάζει μονάρχη και πρωθυπουργό την ίδια εβδομάδα. Μάλιστα, η τελευταία συνάντηση και φωτογραφία της Ελισάβετ ήταν με την ίδια, την Τρίτη, όταν η βασίλισσα τής ανέθεσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Χθες, ο Κάρολος απηύθυνε το πρώτο του διάγγελμα προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας με θερμά λόγια για τη μητέρα του. «Στην αγαπημένη μου μαμά, το μόνο που θέλω να πω, απλά, είναι: Ευχαριστώ. Είθε οι άγγελοι να στέκονται στο πλευρά σου, βασίλισσα Ελισάβετ».

«Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο νέος βασιλιάς.

Οι δυο του επισκέψεις -  Η αγάπη του νέου βασιλιά για την Κρήτη

Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας από χθες Κάρολος Γ’ έχει στενούς δεσμούς με το νησί μας, το οποίο έχει επισκεφτεί δύο φορές και πιο συγκεκριμένα το 1998 και τον Μάιο του 2018, αυτή τη φορά με τη σύζυγό του Καμίλα. Και τις δύο φορές είχε εστιάσει στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα πλαίσια των δράσεων στήριξης της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, που δραστηριοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, και στην περιοχή της Κνωσού.

Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998, μόλις δεκατέσσερις μήνες από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, επίσκεψη που έκλεισε από την Κρήτη με ξενάγηση στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το πιο πρόσφατο πέρασμά του από το νησί μας έγινε τον Μάιο του 2018, όπου μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, τη Βίλα “Αριάδνη”, αλλά και τις Αρχάνες, όπου προς τιμήν τους στήθηκε μεγάλο κρητικό γλέντι. Μάλιστα, ο κρητικός χορός που έσυρε ο Κάρολος έκανε τον γύρο του κόσμου.

Γνωστή είναι επίσης η ιδιαίτερη σχέση που έχει - όπως ο πατέρας του - με το Άγιο Όρος, το οποίο μάλιστα θεωρεί ως την αγαπημένη του περιοχή.

Ο Τύπος αποχαιρετά την Ελισάβετ ΙΙ

Ο Τύπος σε ολόκληρο τον κόσμο αποχαιρέτησε στα πρωτοσέλιδά του τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, με τα βρετανικά έντυπα στην πλειονότητά τους, όπως η “Guardian”, η “Independent” και οι “Times”, να επιλέγουν μια κλασική φωτογραφία της βασίλισσας να κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της.

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα εικονίζεται η βασίλισσα σε διάφορες ηλικίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε μαύρο πένθιμο φόντο. Από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους ήταν εκείνος που επέλεξε η “Daily Telegraph” με το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».

Η εφημερίδα “The Times” επέλεξε τον τίτλο “Μια ζωή στο καθήκον”, ενώ η “Daily Mirror” ευχαριστεί τη βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η “Daily Star” διάλεξε τον τίτλο “Κάνατε το χρέος σας, κυρία”, η “Daily Mail”. “Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες”. Για την “Daily Express”, “Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News