Βόρεια της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν το Αμπντουλχαμίντ Χαν - Εκδόθηκε η Navtex

Ελλάδα
Βόρεια της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν το Αμπντουλχαμίντ Χαν - Εκδόθηκε η Navtex

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωστοποιήθηκε η πορεία που θα ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν, στην ομιλία που παραχώρησε στην τελετή για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν, ανέφερε ότι η νέα γεώτρηση στην οποία θα προχωρήσει το πλωτό αυτό γεωτρύπανο θα γίνει 55 χλμ ανοικτά της Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε η πορεία που θα ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.

Ο Ερντογάν, πρόσθεσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η περιοχή αυτή είναι εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας οπότε «δεν έχουμε ανάγκη για άδεια από τον οποιονδήποτε».

H τελετή που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας στο λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση που φιλοξενεί επικών τόνων ρεπορτάζ για τις δυνατότητες του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, έφθασε με ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο Αμπντουλχαμίντ Χαν για την τελετή της αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία εξέδωσε και τη σχετική Navtex:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)

TURNHOS N/W : 0770/22

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;

36 03.87 N - 031 54.26 E

36 05.88 N - 031 54.23 E

36 05.90 N - 031 56.70 E

36 03.90 N - 031 56.73 E

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν από την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε ανεβάσει τους τόνους με το βλέμμα στραμμένο στο Καστελόριζο.

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News