Πόλεμος στην Ουκρανία: Έσπασαν τον πάγο Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έσπασαν τον πάγο Μπλίνκεν - Λαβρόφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει να διενεργήσει δημοψηφίσματα στις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που μόλις κατακτήθηκαν

Μετά από μήνες έντασης και πολεμικών δηλώσεων, χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν μια «ειλικρινή» συνομιλία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πλευρά, με τον πρώτο να πιέζει τον Λαβρόφ να δεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ για να επιτύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία.

«Είχαμε μια ειλικρινή και άμεση συζήτηση», δήλωσε ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Κάλεσα το Κρεμλίνο να δεχτεί την ουσιαστική πρόταση που τους κάναμε».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι προειδοποίησε τον Λαβρόφ πως ο κόσμος δε θα αναγνωρίσει «ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εάν η Μόσχα προχωρήσει σε τέτοια σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι σκόπευε να έχει μια επαφή με τον Λαβρόφ, για να συζητήσουν μια πρόταση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να πρόκειται για μια ανταλλαγή με τον Βίκτορ Μπουτ, ένα Ρώσο έμπορο όπλων που κρατείται στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως ο κόσμος περιμένει από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, βάσει της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά. Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον δεν τηρεί τις υποσχέσεις σε σχέση με την εξαίρεση από τις κυρώσεις για την προμήθεια τροφίμων από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε επίσης στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους τής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της στην Ουκρανία. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τη σύγκρουση.

Λίγο νωρίτερα, Μόσχα και Ουκρανία αντήλλασσαν κατηγορίες. Στη Μόσχα το υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι οι δυνάμεις της χώρας χτύπησαν φυλακή στα ελεγχόμενα από τους αυτονομιστές εδάφη με αμερικανικά συστήματα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και τον τραυματισμό 75. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ανέφερε χτύπημα από ρωσικό πυραυλικό με 4 νεκρούς στο Μικολάιφ. Την ίδια στιγμή, η ρωσική προεδρία δήλωνε ότι οι αριθμοί για τους οποίους γίνεται λόγος στις ΗΠΑ όσον αφορά στις απώλειες που έχει υποστεί η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου είναι «ψευδείς».

Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει να διενεργήσει δημοψηφίσματα στις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που μόλις κατακτήθηκαν

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας που μόλις κατακτήθηκαν υφίστανται πιέσεις και πιθανόν να ετοιμάζονται για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για την ένταξή τους στη Ρωσία αργότερα φέτος, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανικός στρατός.

«Οι τοπικές αρχές πιθανόν αναγκάζουν τους κατοίκους να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία προκειμένου να καταρτίσουν εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Η Ρωσία θεωρεί ότι αυτές οι κατεχόμενες περιοχές τελούν υπό «προσωρινή στρατιωτική και μη στρατιωτική διοίκηση».

Η Ουκρανία πιθανόν απώθησε ρωσικές επιθέσεις μικρής κλίμακας που εξαπολύονται από την πρώτη γραμμή κοντά στο Ντονέτσκ στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ στην περιοχή της Χερσώνας, η Ρωσία έχει πιθανόν στήσει δύο πλωτές γέφυρες και ένα σύστημα μεταφοράς με πλοία ως αντιστάθμισμα για τις γέφυρες της περιοχής που υπέστησαν ζημιές στα πρόσφατα πλήγματα, σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News