ΗΠΑ: Φωτιά εξαπλώνεται εκτός ελέγχου προς το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι

Κόσμος
ΗΠΑ: Φωτιά εξαπλώνεται εκτός ελέγχου προς το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυροσβεστικά αεροσκάφη, μπουλντόζες και ομάδες πυροσβεστών έχουν ριχτεί στη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εξαπλώνεται γρήγορα δυτικά του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι

Πυροσβεστικά αεροσκάφη, μπουλντόζες και ομάδες πυροσβεστών έχουν ριχτεί στη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εξαπλώνεται γρήγορα δυτικά του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και η οποία ξαφνικά και απρόβλεπτα πήρε διαστάσεις μιας από τις μεγαλύτερες φωτιές του έτους, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. 

Τροφοδοτούμενη από την ακραία ζέστη και την ξηρασία στα δάση και τις θαμνώδεις εκτάσεις, η πυρκαγιά Oak Fire που ξέσπασε την Παρασκευή πλησιάζει επικίνδυνα το Γιοσέμιτι, το οποίο είναι γνωστό για τις τεράστιες σεκόγιες του. Περίπου 3.800 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Περισσότερες από δύο δεκαετίες ξηρασίας και αυξανόμενων θερμοκρασιών έχουν καταστήσει την Καλιφόρνια περισσότερο ευάλωτη από ποτέ στις δασικές πυρκαγιές, με το 2020 και το 2021 να αποτελούν τις δύο πιο καταστροφικές χρονιές.

Τα δύο αυτά έτη κάηκαν περισσότερα από 27,5 εκατομμύρια στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη από τη Ρουάντα.

Φωτογραφία αρχείου AP 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News