Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης-Ερντογάν - Η απάντηση της Αθήνας τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας

Ελλάδα
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης-Ερντογάν - Η απάντηση της Αθήνας τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθούν για πρώτη φορά στη Μαδρίτη στη σκιά της δίμηνης τουρκικής επιθετικότητας

Στο ίδιο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, στο δείπνο του Ισπανού Βασιλιά προς τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Αν και κανείς δεν περιμένει οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν, η συνάντησή τους στο ίδιο τραπέζι θα καταδείξει ενδεχομένως το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να σπάσει ο πάγος μετά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας από τον κ. Ερντογάν, ενώ ίσως αποκρυπτογραφήσει σε ένα βαθμό τις πραγματικές του προθέσεις για της κινήσεις του κατά την έναρξη της Συνόδου την Τετάρτη 29 Ιουνίου, αναφορικά με την Ελλάδα και άρα ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με βαρύ χαρτοφύλακα «αντεπίθεσης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεδομένου του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα λάβει ψηλά στη λίστα το λόγο, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θ’ ακολουθήσει θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα με την αυτοπεποίθηση του δικαίου και του υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και την αποφασιστικότητα υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχοντας θωρακίσει τον χαρτοφύλακά του με ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία για την καίρια και με αυστηρό τρόπο κατάρριψη οποιασδήποτε παράλογης, έωλης και ανιστόρητης κατασκευής επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλα τα πιθανά σενάρια πέρασαν από «κόσκινο» σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, που θα τον συνοδεύσουν στη Μαδρίτη και η ελληνική στρατηγική «αντεπίθεσης» έχει κλειδώσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καυγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», επισήμανε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως επιδιώκει να συμβάλλει δημιουργικά στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας και να αποφύγει το «παιχνίδι» της ρητορικής έντασης που στήνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι όμως αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το κρίσιμο βήμα της Συμμαχίας για να προπαγανδίσει εναντίον της Ελλάδας ξεδιπλώνοντας τις αναθεωρητικές του βλέψεις προς άρση και των εσωτερικών πολιτικών του αδιεξόδων, ούτε φυσικά να εντάξει την Ελλάδα στο ανατολίτικο παζάρι του με τη Δύση.

Συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Η Τουρκία δεν δίστασε και δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

«Θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε τις ελλείψεις του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργήσαμε στα σύνορα με τη Συρία. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά το διάγγελμα του μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Είπε ακόμα: «Η άσκηση Έφεσος 2022 που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία είναι ένα παράδειγμα που αντιπροσωπεύει τη στρατιωτική διάσταση αυτής της εικόνας. Εύχομαι επιτυχία σε όλα τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας, στο προπαρασκευαστικό τους έργο και στις δραστηριότητές τους».

Η απάντηση της Αθήνας στον αναθεωρητισμό Ερντογάν

Ήδη ο Πρωθυπουργός καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβάλλει με συντονισμένο τρόπο τις ελληνικές θέσεις, παραθέτοντας σε εταίρους και συμμάχους τον αναθεωρητικό χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο ακόμα και από τη βάση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την ενεργή απειλή του casus belli και την παραμονή της λεγόμενης στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, καθιστώντας σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος και εκείνος που απειλεί με αποσταθεροποίηση τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα ριχτούν από τον Πρωθυπουργό στο τραπέζι με επιδέξιο και απολύτως πειστικό τρόπο αν προκληθεί, συνοδευόμενα από την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πιστοποιεί ποιος προκαλεί την ένταση. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα αδράξει την ευκαιρία για να παραλληλίσει εκ νέου τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος βάλλεται για την άρνηση εναρμόνισής της χώρας τους με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και για το μπλόκο που βάζει στην ενότητα και τη διεύρυνση της Συμμαχίας μέσω της ενσωμάτωσης Σουηδίας και Φινλανδίας.

Η απειλή βέτο της Τουρκίας στην εισδοχή νέων μελών ρίχνει βαριά σκιά στη σύνοδο της Μαδρίτης    

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου, με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO, το αδιέξοδο για τις οποίες παραμένει.

Ο κ. Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

«Αύριο θα πάμε στη σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.

Η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει νέο στρατηγικό δόγμα και σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της, στη σύνοδο, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News