Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες - Ανησυχία για το ουκρανικό σιτάρι

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες - Ανησυχία για το ουκρανικό σιτάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας - Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» με την Τουρκία που έχει μπλοκάρει τη διαδικασία κατηγορώντας τις σκανδιναβικές χώρες για υποστήριξη στην τρομοκρατία

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας συνεχίζει τις προσπάθειές της να φθείρει τις ουκρανικές άμυνες, την ώρα που οι επιπτώσεις του πολέμου στις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων προκαλούν όλο και πιο έντονους προβληματισμούς ανά τον πλανήτη.

Στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, γύρω από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, δύο πόλεις που δεν έχουν καταληφθεί ακόμα από τους Ρώσους, εξελίσσονται εδώ και εβδομάδες οι σφοδρότερες μάχες για τον έλεγχο πολλών χωριών, όπως ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης.

Ελάχιστοι από τους 100.000 κατοίκους που ζούσαν στο Σεβεροντονέτσκ πριν τον πόλεμο παραμένουν πια στην πόλη, και αυτοί χωρίς ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα ή φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας ότι οι εξαγωγές σιτηρών της χώρας μειώθηκαν κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου, συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021.

Το θέμα της επισιτιστικής κρίσης παραμένει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην επικράτειά της στις 24 Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια.

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η δήλωση της Δευτέρας 20 Ιουνίου, του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι εκατομμύρια τόνοι σιτάρι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία όταν ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός υποφέρει από την πείνα. Είναι ένα αληθινό έγκλημα πολέμου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Διαφορετικά θα πρόκειται αληθινά για κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία».

Πάντως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα, μέχρι τώρα δεν έχει φανεί κάποια ουσιαστική διέξοδος, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

«Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο προς τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, λέγοντας ότι «η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος». Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως η Αφρική είναι «όμηρος» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά σιτηρών, μπλοκάροντας ποσότητες που προορίζονταν για την αφρικανική ήπειρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την ακραία ρητορική του, ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξαχθούν συνομιλίες για τη μείωση τω πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει μέχρι οι Αμερικανοί να ικετεύσουν για διαπραγματεύσεις. «Τώρα όλα είναι μια νεκρή ζώνη. Δεν έχουμε σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα. Βρίσκονται στο μηδέν στην κλίμακα Κέλβιν», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram σχετικά με τις συζητήσεις για μια νέα συνθήκη μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Αναφορικά με το θέμα της υποψηφιότητας της Σουηδίας και της Φιλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» της Τουρκίας που έχει μπλοκάρει τη διαδικασία. Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας που κατηγορεί τις δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες για υποστήριξη στην τρομοκρατία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δρομολόγησε συνομιλίες με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία, οι αντιπροσωπίες των οποίων συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Αν και δε βγήκε «λευκός καπνός», ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».

(φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News