Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν αύριο η Φινλανδία και η Σουηδία

Κόσμος
Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν αύριο η Φινλανδία και η Σουηδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 83η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Μαίνεται ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη για 83η ημέρα με τις εκρήξεις να είναι αδιάκοπες σε διάφορες πόλεις τις Ουκρανίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στη πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε πως πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί ανάμεσά τους και 53 τραυματίες έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:00: Συνεχίζεται ο εφιάλτης στην Ουκρανία για 83η ημέρα

21:47: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 ημέρες

21:30: Οι ήρωες του Αζοφστάλ άλλαξαν την πορεία του πολέμου

//--> //-->

21:22: Άρση των περιορισμών στις τιμές των καυσίμων, με στόχο να αυξηθούν οι εισαγωγές και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

Η ουκρανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις τιμές των καυσίμων για να επιτρέψει στους εμπόρους να αυξήσουν τις εισαγωγές για να καλυφθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας.

«Αναστείλαμε τη ρύθμιση των τιμών προκειμένου να επιτρέψουμε στους εμπόρους να εφοδιάσουν την αγορά», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει ήδη μειώσει τον ΦΠΑ από το 20% στο 7% στη βενζίνη, το πετρέλαιο ντίζελ και το υγροποιημένο αέριο και συμφώνησε σε μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα είδη αυτά.

Ο Ντενίς Σμιγκάλ είπε επίσης ότι είχε συνομιλίες για την απελευθέρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το ζήτημα της εισαγωγής καυσίμων στην Ουκρανία έθεσε σήμερα ο πρόεδρος Ζελένσκι στον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γάλλο ομόλογό του.

21:04: Συνάντηση του Γ.Στόλτενμπεργκ με τους Πρέσβεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί αύριο στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν και με τον Πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία 'Αξελ Βέρνχοφ.

20:45: Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν αύριο η Φινλανδία και η Σουηδία

Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να καταθέσουν αύριο η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με βέτο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν «με ανοιχτές αγκάλες» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην της Τουρκίας, η οποία επέμεινε και σήμερα ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν αύριο οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Την ίδια στιγμή, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων. Οι ανησυχίες της 'Αγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν σήμερα και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην 'Αγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

20:29: Ρώσοι αξιωματούχοι θα ανακρίνουν τους ουκρανούς στρατιωτικούς που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Azovstal

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, τα επτά λεωφορεία που αναχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μεταφέροντας ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal έφθασαν απόψε στην πόλη Ολενίφκα κοντά στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και θεωρούνται αιχμάλωτοι.

20:03: Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform επικαλούμενο την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία αυτή ήταν η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με στελέχη του τομέα καυσίμων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης της αγοράς σε καύσιμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε λειτουργία για την Ουκρανία τους λεγόμενους διαδρόμους αλληλεγγύης. Παρόμοιο εργαλείο είχε τεθεί σε λειτουργία κατά την διάρκεια της πανδημίας εντός της Ευρώπης, όταν μεταφέρονταν εμβόλια και φάρμακα. Η κυβέρνηση κάνει και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισάγουν καύσιμα στην χώρα. Στα σημεία διέλευσης, στους συρμούς με φορτίο καυσίμων και στα βυτιοφόρα καυσίμων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης διεξάγουμε συνομιλίες για άλλους τρόπους μεταφοράς, ώστε να διευρύνουμε τις υλικοτεχνικές μας υποδομές», δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επειδή οι Ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου, στην Ουκρανία παρατηρείται έλλειψη καυσίμων. Η κυβέρνηση είπε ο Σμιγκάλ, μέσω του υπουργικού συμβουλίου, όλων των κεντρικών οργανισμών, των τελωνειακών αρχών, και της συνοριακής υπηρεσίας, συνδράμει και βοηθάει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση αυτή στην αγορά καυσίμων. Το κράτος ήδη μείωσε τον ΦΠΑ από το 20% στο 7% στη βενζίνη, το πετρέλαιο ντίζελ και το υγροποιημένο αέριο και συμφώνησε σε μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα είδη αυτά.

Ο Ντενίς Σμιγκάλ είπε επίσης ότι είχε συνομιλίες για την απελευθέρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

19:41: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ζελένσκι με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε σήμερα πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», σημειώνει ο ουκρανός πρόεδρος.

19:17: Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ανταλλαγής αιχμαλώτων με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Το τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

Το τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του.

Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Μόσχα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και ότι 51 θα νοσηλευτούν για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως «μια διαδικασία ανταλλαγής θα λάβει χώρα» για την επιστροφή των στρατιωτών.

Όμως ο Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Ουκρανία και είναι επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας, αποκάλεσε τους απομακρυνθέντες μαχητές του Αζόφ «ζώα με ανθρώπινη μορφή» και είπε ότι θα πρέπει να λάβουν τη θανατική ποινή.

«Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα αποκρουστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», δήλωσε στη Δούμα.

18:44: Οι ρωσικές απώλειες από την αρχή της εισβολής σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

18:21: Reuters: Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν, αποχωρούν από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ

Τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν, αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters.

Ορισμένοι από τους Ουκρανούς μαχητές που απομακρύνθηκαν δεν φαινόταν να είναι τραυματισμένοι, είπε ο μάρτυρας.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι.

18:00: Ποντολιάκ: H Ουκρανία δεν θα υπογράψει με τη Ρωσία συμφωνίες τύπου Μίνσκ, ούτε θα δώσει εδάφη της για την επίτευξη της ειρήνης

Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, κατά την διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις για δήθεν κατάπαυση του πυρός χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, επειδή στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία θα ελέγχει μέρος του ουκρανικού εδάφους.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαίωσε ότι υπογραφές συμφωνιών τύπου Μινσκ-2 δεν θα υπάρξουν, καθώς παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

Παράλληλα ο Ποντολιάκ, ανέφερε ότι η Ρώσοι εξακολουθούν εμμένουν στα δικά τους στερεότυπα σκέψης, στην ουσία δεν έχουν αλλάξει τις οδηγίες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία έχουν διακοπεί.

«Ζουν (οι Ρώσοι-σ.σ) σ έναν κόσμο, όπου τάχα υπάρχει ο ‘ουκρανικός φασισμός’. Ο κόσμος όμως το αντιλαμβάνεται και αυτό. Στην ουσία έχει αποδειχθεί με ντοκουμέντα ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει ένας είδος ναζισμού, του ρωσικού ναζισμού. Όμως εκείνοι δεν το έχουν καταλάβει… Ασφαλώς θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, για να περάσουμε σε πιο θεμελιώδη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, το πρόβλημα της αποναζιστικοποίησης της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι καμία από τις πλευρές δεν πρέπει μετά τον πόλεμο να βγει μειωμένη και ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης δρόμων για να βγουν οι Ρώσοι από την κατάσταση αυτή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται και δεν θα επιδιώξει «να διατηρήσει το πρόσωπο του Πούτιν» προχωρώντας σε κάποιες υποχωρήσεις ως προς την κυριαρχία της για να τελειώσει ο πόλεμος.

17:42: Φινλανδία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλετές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.

«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να προσχωρήσει στην απόφαση της κρατικής ηγεσίας προτείνοντας στην Βουλή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η σκανδιναβική χώρα.

«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιούσι Χάλλα-Άχο, σε δημοσιογράφους.

17:24: Σουηδία: Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είναι αισιόδοξος ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορούν να ξεπεραστούν

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Ομως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση.

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

"Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως 'δεν είναι υπέρ», είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

17:03: Γερμανία: Βέβαιη η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ για την ταχεία ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θεωρεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.

«Είμαι βέβαιη ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Μια ιστορική στιγμή, αλλά σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον δανό ομόλογό της Γιέπε Κόφοντ, στο Βερολίνο. Η υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες προετοιμάζουν ταχεία διαδικασία επικύρωσης της ένταξης, σε μια προσπάθεια να συντομευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μεταβατική φάση. «Αν αυτή η φάση κρατήσει λίγο περισσότερο -διότι προφανώς δεν θα είναι μόνο μία ημέρα- τότε θα δώσουμε όλοι την απαιτούμενη εγγύηση ασφάλειας», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, η κυρία Μπέρμποκ ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα», αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωθήθηκαν όμως στη σχετική απόφαση από τις ενέργειες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ως Ευρωπαίοι και ως δημοκράτες, πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους. Ταυτόχρονα, (με την ένταξή τους), ενισχύεται και η δική μας ασφάλεια. Με τις αμυντικές τους δυνατότητες, οι δύο χώρες θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Λόγω αυτής της κοινής αντίληψης, είμαι βέβαιη ότι η ένταξη θα είναι ταχεία», δήλωσε και επανέλαβε ότι για τη χώρα της «οι πόρτες είναι ανοιχτές».

Αναφερόμενη στις συνέπειες του πολέμου, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν επηρεάζουν την κατάσταση «σε κάθε χώρα», ενώ ειδικά για το θέμα της ενέργειας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια» και υπογράμμισε ότι ο γερμανικός στόχος είναι οι εισαγωγές από τη Ρωσία να μηδενιστούν.

16:45: Ουκρανία: Οκτώ νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε ένα χωριό στα βόρεια του Κιέβου

16:32: Ουκρανία: «Σε παύση» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία βρίσκονται σε «παύση», διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης, κατήγγειλε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».

16:08: Εικόνες καταστροφής από ουκρανικό χωριό δίπλα στα ρωσικά σύνορα

https://twitter.com/AFPphoto/status/1526532997884874753

15:45: ΝΕΧΤΑ: Η αποχώρηση των Ουκρανών μαχητών από το Αζόφσταλ

15:33: «Πέφτει» η Μαριούπολη - Αποχωρήσαν 260 μαχητές, από το Αζόφσταλ

//--> //-->

15:23: Η Γερμανία αναμένει ταχεία ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε βέβαιη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι, εάν η μεταβατική φάση μεταξύ της αίτησής τους και της πλήρους ένταξής τους ήταν πιο περιορισμένη, τα μέλη της συμμαχίας θα έδιναν στις δύο χώρες τις κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας.

«Υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα από την τουρκική πλευρά», είπε στο Βερολίνο την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. «Συζητούνται, αλλά είμαι πολύ σίγουρη ότι θα υπάρξει μια γρήγορη ένταξη γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική, ιστορική στιγμή σε μια πολύ δραματική κατάσταση», πρόσθεσε.

15:12: Ουκρανικές αρχές: Οκτώ νεκροί από αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Ουκρανία

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ντέσνα, στην περιοχή του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

15:00: Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά την 83η ημέρα της ρωσικής εισβολής

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1526518112027398145

14:55: Απέλαση δύο φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία

Η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο φινλανδός πρεσβευτής εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ρωσική διπλωματία «διαμαρτυρήθηκε εντόνως» για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

«Ο πρεσβευτής πληροφορήθηκε ότι σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία γίνεται αφού το Ελσίνκι ανακοίνωσε την ιστορική υποψηφιότητα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανάλογη ιστορική απόφαση έλαβε ταυτόχρονα και η Σουηδία.

13:18: «Δεν θα πάω στο Κιέβο για μια φωτογραφία, αλλά όταν θα έχω κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς           

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε για μία ακόμη φορά να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα - και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL.

Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κυρία Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

Ερωτώμενος για την επικοινωνία του με τον ρώσο πρόεδρο, ο κ. Σολτς παραδέχθηκε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς δεν διέκρινε, όπως είπε, κάποια μεταστροφή από την πλευρά του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει η Ρωσία να πάρει την απόφαση να έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανία και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε.

13:11: Ελλειμματικό παρέμεινε και τον Μάρτιο εφέτος το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ρωσίας

Ελλειμματικό παρέμεινε και τον Μάρτιο εφέτος το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ρωσίας και ανήλθε σε 527,4 εκατ. ευρώ. Καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 532,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 69,1% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 (315,1 εκατ. ευρώ), ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 5,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 66,1% σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (16 εκατ. ευρώ).

12:58: Το Κίεβο εργάζεται για την απομάκρυνση των μαχητών στο Αζοφστάλ

Διακόσιοι πενήντα έξι ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για "παράδοση", ενώ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

"Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία εργάζεται για τα "επόμενα στάδια" της απομάκρυνσης των ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Η Βερεσούκ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στην ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αλλά έγραψε: "Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά".

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

12:20: Ο Λαβρόφ λέει ότι "δεν κάνει μεγάλη διαφορά" η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν "να μην κάνει μεγάλη διαφορά" καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

"Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας", είπε ο Λαβρόφ.

11:54: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφηνίζει πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό αέριο   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε πώς οι εταιρείες της ΕΕ μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του συνασπισμού κατά της Ρωσίας, με μια επικαιροποιημένη οδηγία για το θέμα την οποία είδε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είπε στις χώρες ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο, αλλά μόνο αν ακολουθούν ορισμένους όρους, αφού η Ρωσία ζήτησε από τους ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για το αέριο σε ρούβλια διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τις προμήθειές τους.

Στην επικαιροποιημένη οδηγία, την οποία γνωστοποίησε την Παρασκευή στις χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε μια προκαθορισμένη τράπεζα και οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο - εφόσον πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υφιστάμενα συμβόλαιά τους και κηρύσσουν ολοκληρωμένη τη συναλλαγή όταν καταβληθεί το νόμισμα αυτό.

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας που έχουν συνάψει εταιρείες της ΕΕ με τη γιγάντια ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια. Κυβερνήσεις της ΕΕ και μεγάλοι εισαγωγείς ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες για το αν μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν αέριο, το οποίο ζεσταίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρισμό και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» που να λέει πως, όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, αναφέρεται στην οδηγία.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές στο νόμισμα αυτό απαλλάσσουν οριστικά την επιχείρηση από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει αυτών των συμβολαίων, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», προστίθεται.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει τα ευρώ ή τα δολάρια, μια εταιρεία μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Στο διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται πως μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει αναλλοίωτη. Η διαδικασία της πληρωμής, που προβλέπεται από το ρωσικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου, θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως υπάρχουν επιλογές διαθέσιμες ώστε οι εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα συμβόλαια», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

11:58: Λαβρόφ: «Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

11:34: H Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το πρωί της Τρίτης, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

Σουηδία: Η ΥΠΕΞ υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η Σουηδή ΥΠΕΞ.

09:50: Ουκρανικός στρατός - «Σύγχρονοι ήρωες» οι μαχητές της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός εγκωμίασε τους μαχητές της Μαριούπολη ως «ήρωες της εποχής μας», ενώ η σταδιακή απομάκρυνση τους από το εργοστάσιο Αζοφστάλ σηματοδοτεί το τέλος της πλέον αιματηρής μάχης της ρωσικής εισβολής, αλλά και το πιθανό πέρασμα της πόλης στα χέρια των Ρώσων.

Το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης έδωσε στην Ουκρανία «την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει γραμμές άμυνας, στις οποίες οι στρατιώτες μας είναι ακόμη παρόντες και δίνουν μια αξιοπρεπή απάντηση στους εισβολείς, αναφέρει το ουκρανικό ΓΕΣ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Κερδίσαμε τον κρίσιμα απαραίτητο χρόνο να συγκροτήσουμε εφεδρείες, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε βοήθειας από τους εταίρους μας», συμπληρώνει.

Η κατάληψη της πόλης θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους Ρώσους να δημιουργήσουν μια στρατηγικής σημασίας «γέφυρα» με την Κριμαία.

08:40: Ουκρανικά πυρά στο Κουρσκ

Πυρά δέχθηκε σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ένα χωριό στην επαρχία Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κατά τον περιφερειακό κυβερνήτη Ρομάν Σταροβόιτ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αν και χτυπήθηκαν τρία σπίτια και ένα σχολείο.

08:32: Η Τζάνετ Γέλεν παραλλήλισε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το πάγωμα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων των ναζί         

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραλλήλισε χθες την οικονομική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία με τις προσπάθειες του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 να στερήσει από τους ναζί της Γερμανίας από οικονομικούς πόρους τους.

Η Γέλεν, μιλώντας στο Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας "Polin" στην Βαρσοβία, είπε ότι το 1940, ο τότε υπουργός των Οικονομικών Χένρι Μόργκενταου έπεισε τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Δανίας και της Νορβηγίας, παρά την ουδετερότητα τους, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η ενέργεια αυτή, απέτρεψε τους ναζί από τη λεηλασία του πλούτου των χωρών στις οποίες εισέβαλαν.

Ο Μόργκενταου έπεισε επίσης τον Ρούσβελτ για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Προσφύγων Πολέμου, η οποία βοήθησε στη διάσωση Εβραίων από τις περιοχές που κατέλαβαν οι Ναζί.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, τα μαθήματα από αυτές τις προσπάθειες, όπως και οι προσπάθειες των Πολωνοεβραίων οι οποίοι παρά την πρωτοφανή καταπίεση που υπέστησαν αντιστάθηκαν στους ναζί, προσφέρουν μαθήματα .

“Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πολεμήσουμε την καταπίεση. Αυτό το μάθημα πρέπει να εφαρμοστεί σήμερα,” τόνισε η Γέλεν.

08:32: Ο αριθμός προσφύγων Ουκρανίας που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (16/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 232 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 40 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 93

Από Ευζώνους: 35

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 37

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 52 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8 και στα λοιπά αεροδρόμια 7.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 28.041 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.306 ανήλικοι.

07:49: Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ουγγαρία, να πιέσει τη Βουδαπέστη προκειμένου να συμφωνήσει να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, έκρινε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν εναπόκειται σε εμένα να εμπλακώ σε ρητορική σύγκρουση με τις αρχές της Ουγγαρίας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική της, οικογενειακή υπόθεση», είπε ο κ. Κουλέμπα.

«Είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει, ποιος εμποδίζει την πρόοδο (στην επιβολή εμπάργκο), όμως ο χρόνος εξαντλείται και κάθε μέρα η Ρωσία εξακολουθεί να βγάζει χρήματα που ρίχνει στον πόλεμο», επέμεινε.

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως εάν η ΕΕ συνεχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία θα «πληρώσει διπλά» τον πόλεμο, καθώς κατ’ αυτόν θα «χρηματοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, την επίθεση και τις φρικαλεότητές της».

07:37: Προσπαθεί να ανακάμψει το Χάρκοβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι τα στρατεύματα που υπερασπίζονται την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: "Μαζί στη νίκη!".

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

"Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους ρώσους εισβολείς", είπε ο ίδιος.

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν συνεργεία μέσα στην πόλη να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα βομβαρδισμένα κτίρια.

06:52: Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βολιδοσκοπεί την Τουρκία, που εναντιώνεται στην ένταξη Φιλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

01:50: Εκρήξεις στη Λβιβ

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα στη Λβιβ, μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.

01:44: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ        

Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα το ουκρανικό επιτελείο.

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (...) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

23:56: Τα λεωφορεία με τους ουκρανούς στρατιωτικούς από το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης έφθασαν στο Νοβοαζόφσκ

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφθασαν απόψε στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία από την περιοχή.

Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από το εργοστάσιο χάλυβα.

Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Azovstal ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν κυριαρχήσει σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News