Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Αζόφσταλ εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις - Συνεχίζονται οι μάχες

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Αζόφσταλ εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις - Συνεχίζονται οι μάχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 70η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία
  • Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα ουκρανικά εδάφη για, με αρκετές πόλεις της Ουκρανίας να αποτελούν στόχο των ρωσικών πυραύλων το βράδυ της Τρίτης 3 Μαΐου, οι οποίοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ. Από τις ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν 21 άμαχοι κα τραυματίστηκαν 27.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία - Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.
  • Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

    22:05: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν μη-στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

    «Μη-στρατιωτικοί στόχοι, μεταξύ αυτών σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και κόμβοι μεταφοράς συνέχισαν να πλήττονται, υποδηλώνοντας τη βούληση της Ρωσίας να στοχεύσει μη-στρατιωτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    21:47: Αναφορές για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις

    Οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς κατά σειράς ουκρανικών πόλεων. Υπάρχουν σχετικές αναφορές για εκρήξεις και πλήγματα σήμερα σε Ντνίπρο, Μικολάιβ, Ζαπορίζια, Κίεβο κ.ά.

    21:41: Αναφορές για εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο

    Ο δήμαρχος του Ντνίπρο δήλωσε σήμερα πως τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το κέντρο της πόλης και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

    Άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για ρωσικά πλήγματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης.

    21:31: Βατικανό: «Ο πάπας είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα. Περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας»

    «Υπάρχει η διάθεση του πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

    21:05: Πεντάγωνο - Οι Ρώσοι στοχεύουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της δυτικής Ουκρανίας

    Τα ρωσικά πλήγματα στη δυτική Ουκρανία φαίνεται να στοχεύουν υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να πλήξουν το δίκτυο των σιδηροδρόμων, εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος, με φόντο τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους γύρω από την πόλη Λβιβ που είχαν προηγηθεί.

    20:37: Φόβοι για τις οικογένειες που παραμένουν παγιδευμένες στο Αζόφσταλ

    Έπειτα από δύο μήνες σε ένα καταφύγιο, η Τετιάνα Τρότσακ που έχει εγκαταλείψει τη Μαριούπολη νιώθει τον ήλιο στο πρόσωπό της και κοιτάζει τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό την πρώτη μέρα της ελευθερίας της, σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters.

    Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τους 42 ανθρώπους που πιστεύει ότι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο που μοιράζονταν κάτω από τις πολιορκημένες χαλυβουργίες της Μαριούπολης.

    Η 25χρονη, ο σύζυγός της και οι γονείς της ήταν μεταξύ των δεκάδων αμάχων που έφτασαν στην Ζαπορίζια μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, όπου άλλοι άμαχοι και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης παραμένουν υπό πολιορκία.

    Κρατώντας στο στήθος της τη σκυλίτσα της Νταίζη, η Τρότσακ κοίταξε γύρω της τον ήσυχο δρόμο με απορία. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε καεί άσχημα από τον ήλιο επειδή έχουμε τόσο λίγη βιταμίνη D», είπε μετά την πρώτη της μέρα πάνω από το έδαφος.

    «Ανησυχώ τρομερά για τους πολίτες και τους τραυματίες στρατιώτες που είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

    Από τα 56 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, η Τρότσακ γνωρίζει μόνο 14 που μπόρεσαν να φύγουν μέχρι στιγμής.

    Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου 200 άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα.

    20:11: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου Αζόφσταλ

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επαφή με τους μαχητές που βρίσκονται εντός του χώρου του αχανούς εργοστασίου.

    Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι είχε χαθεί η επικοινωνία.

    20:04: Η Γέλεν τονίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας 

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαρκείς συνομιλίες με τους εταίρους τους για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ενδέχεται να λάβουν «πρόσθετα μέτρα» για να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

    Μιλώντας σε συνέδριο της Wall Street Journal, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι επιπρόσθετα μέτρα είναι πιθανά «αν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

    19:22: Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό 

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, ακολουθώντας τα βήματα της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Βελγίου.

    Η δήλωση του ολλανδού πρωθυπουργού έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας ο Ρούτε επαίνεσε τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας στη μάχη κατά τη Ρωσίας για την περιοχή του Ντονμπάς.

    «Η Ολλανδία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Μαρκ Ρούτε.

    18:51: 70 ημέρες από την ρωσική εισβολή

    18:34: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επικρίνει τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή αποκάλεσε τον Πατριάρχη Κύριλλο «παπαδοπαίδι του Πούτιν»

    Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

    Ο Πάπας Φραγκίσκος στην συνέντευξή του είπε ότι ο Κύριλλος που υποστήριξε τον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

    Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος.

    «Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε ένα λάθος ύφος για να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στην δήλωση που περιείχε την λέξη «παπαδοπαίδι».

    18:20: Έρχεται νόμος που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG

    'Αμεσα μέτρα για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

    Ο κ. Σολτς δεσμεύθηκε να περάσει τον νόμο που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG πριν από τη θερινή παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Επιπλέον, θα προωθηθεί νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων, η οποία, όπως είπε ο κ. Λίντνερ, θα προβλέπει π.χ. και το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών των «υπόπτων» στη Γερμανία.

    Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων πακέτων στήριξης για την άμβλυνση των οικονομικών βαρών των πολιτών. «Το κράτος δεν πρέπει να συμβάλει μέσω επιδοτήσεων στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί», είπε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη «εντατικότερη υποστήριξη», π.χ. με αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για όσους έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία προκειμένου να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία και αναζητούν εργασία. Το ίδιο θα ισχύσει, διευκρίνισε, και για όσους έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία για πολιτικούς λόγους.

    17:38: Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές

    «Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

    «Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

    «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.

    Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας.

    «Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

    Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30», είπε.

    Ουκρανός διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται τη χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι Ρώσοι εξαπέλυσαν «ισχυρή επίθεση» στις εγκαταστάσεις, όμως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα την πληροφορία αυτή.

    «Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής». 

    16:30: Η ΕΕ θέλει να αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από το SWIFT και να απαγορεύσει τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς

    Εκτός από την πρόταση απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει πολλά άλλα μέτρα κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε μια σειρά από tweets, είπε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να:

    • Καταγράψει άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας
    • Αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και δύο άλλες εταιρείες από το σύστημα SWIFT, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
    • Απαγορεύσει τρεις ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από τα ευρωπαϊκά ραδιοκύματα επειδή «ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν».

    «Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για τη βάναυση επιθετικότητά του», είπε η Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Είναι το διεθνές δίκαιο που μετράει και όχι το δίκαιο της ισχύος».

    Όσον αφορά την απαγόρευση του πετρελαίου, αναγνώρισε τις προκλήσεις για τη μετάβαση από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλώς να δουλέψουμε γι' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας».

    «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να ανοικοδομηθούν τόσα πολλά. Γι' αυτό προτείνω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς φίλους μας. Αυτό το πακέτο θα πρέπει να φέρει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

    https://twitter.com/EU_Commission/status/1521800904768425985

    16:10: Διαφωνίες στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

    Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «27» για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικότερα στο πετρελαϊκό εμπάργκο - Eξαίρεση, εφόσον εφαρμοστεί για Ουγγαρία και Σλοβακία, ζητούν Τσεχία και Βουλγαρία.

    Κατά την ίδια πηγή, θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.

    Με βάση την πρόταση, Ουγγαρία και Σλοβακία θα λάμβαναν παράταση έως το τέλος του 2023, δηλαδή θα εξαιρούνταν από τα μέτρα.

    Ωστόσο, φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου και για τη χώρα του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η Σόφια θα πρέπει να εξαιρεθεί, εάν συμβεί το ίδιο για Ουγγαρία και Σλοβακία.

    15:20: Η Βρετανία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές υπηρεσιών προς τη Ρωσία - Ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις κατά 63 ατόμων και οργανισμών

    Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, θα αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες λογιστικής, συμβουλευτικής διαχείρισης και δημοσίων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στις δυτικές χώρες και η διακοπή των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιπροσωπεύει το 10% των ρωσικών εισαγωγών στους τομείς που επηρεάζονται.

    «Η συναλλαγή με το καθεστώς του Πούτιν είναι ηθικά χρεοκοπημένη και βοηθά στη χρηματοδότηση μιας πολεμικής μηχανής που προκαλεί ανείπωτα δεινά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο και τελικά θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η αποτυχία του Πούτιν στην Ουκρανία», τόνισε η Λιζ Τρας.

    15:00: SkyNews - Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στη Μαριούπολη

    Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές μέσα στο χαλυβουργείο έχει πλέον χαθεί.

    Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει τον ρυθμό της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε σχεδόν 50 αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη.

    O δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στο Azovstal, σημειώνοντας ότι στο εσωτερικό του παραμένουν πάνω από 30 παιδιά και πως έχει χαθεί η επικοινωνία με τους μαχητές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις. Το Κρεμλίνο διέψευσε νωρίτερα ότι «ανετράπη» η εντολή Πούτιν για εισβολή στο εργοστάσιο.

    14:54: Τα πτώματα ακόμη 20 αμάχων βρέθηκαν στην περιφέρεια του Κιέβου (αστυνομία)

    Τα πτώματα ακόμη 20 αμάχων βρέθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην περιφέρεια του Κιέβου, την οποία για πολλές εβδομάδες είχε εν μέρει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

    Τα 20 αυτά πτώματα βρέθηκαν "στην Μποροντιάνκα, στα χωριά που δεν απέχουν πολύ από εκεί και στα χωριά της περιφέρειας του Βίτσγκοροντ", διευκρίνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Συνολικά 1.235 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί και εξεταστεί", είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι από αυτά, τα 800 έχουν ήδη "εξεταστεί από τους ιατροδικαστές".

    Προηγούμενος απολογισμός που είχε δοθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 21 Απριλίου από την ουκρανή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλια Στεφανίτσινα έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων "επί του παρόντος (σε νεκροτομεία) ολόκληρης της περιφέρειας του Κιέβου".

    "Μπορώ να σας πω, δυστυχώς, ότι οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν από σφαίρες", είπε σήμερα ο Νεμπίτοφ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, 282 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

    14:26: Ο ρωσικός στρατός δεν πραγματοποιεί επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο           

    Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

    «Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

    Χθες, Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια «ισχυρή επίθεση» στο έδαφος της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, με άρματα μάχης και πεζικό.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει από την πλευρά του μόνο αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού για να «καταστραφούν θέσεις βολής» των ουκρανικών δυνάμεων.

    14:20: Ο Πούτιν δεν πρόκειται να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, εξετάζει διάφορες επιλογές για να απαντήσει στο πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντησή του με τον πάπα, ανακοινώνει το Κρεμλίνο

    Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

    Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.

    Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

    14:00: Ουκρανία: Η χώρα είναι "έτοιμη" αν η Λευκορωσία συμμετάσχει στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας

    Το Κίεβο θα είναι έτοιμο αν οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

    Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε πως ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξει την ετοιμότητα μάχης της επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της.

    "Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει σε κάποιο σημείο το έδαφος της Λευκορωσίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας", δήλωσε ο Αντρίι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικών Συνόρων.

    "Επομένως, είμαστε έτοιμοι", είπε και πρόσθεσε πως τα σύνορα με τη Λευκορωσία έχουν ενισχυθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή έπειτα από τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων με τη Λευκορωσία, τα οποία της επέτρεψαν να μετακινήσει περισσότερες δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Περιοχές της Ουκρανίας που είναι δίπλα στη Λευκορωσία δέχθηκαν ρωσική επίθεση στο αρχικό στάδιο της εισβολής, όμως οι ρωσικές επιθέσεις εστιάζουν τώρα στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

    Ο Ντεμτσένκο είπε πως η Ουκρανία ενίσχυσε επίσης τα σύνορα της με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου οι εντάσεις αυξάνονται αφότου οι τοπικές αρχές είπαν πως δέχθηκαν σειρά επιθέσεων.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία και καταδίκασαν αυτό που είπαν πως ήταν προσπάθειες της Ρωσίας να σύρει την περιοχή στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει εκφράσει επίσης ανησυχία και έχει πει ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία εκ του σύνεγγυς.

    Ο Κεντ Λόγκσντον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μολδαβία, δήλωσε σήμερα πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε αυτό που χαρακτήρισε προσπάθειές της να επανασχεδιαστεί ο χάρτης της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων, είναι αιτία μεγάλης ανησυχίας για τον κόσμο.

    Όμως είπε σε μια διάσκεψη στη Μολδαβία πως η Ουάσινγκτον δεν έχει στοιχεία ότι η Μόσχα θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη χώρα αυτή και εκτίμησε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο, ανέφεραν μολδαβικά ΜΜΕ.

    12:32: Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι οι μεταφορές όπλων αποτελούν στόχο -- ο ρωσικός στρατός έπληξε έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς -- ρωσικό υποβρύχιο εκτόξευσε δύο πυραύλους από τη Μαύρη Θάλασσα

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο που πρέπει να καταστραφεί τη μεταφορά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

    Ο Σόιγκου πρόσθεσε επίσης ότι έχει επιβληθεί αυστηρός αποκλεισμός στους Ουκρανούς μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό στρατό να τους κλείσει ερμητικά οποιαδήποτε οδό διαφυγής.

    Στο μεταξύ νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπλα από τη Δύση.

    Το υπουργείο εξήγησε ότι βομβάρδισε τους σταθμούς με υψηλής ακρίβειας όπλα, ενώ επίσης πρόσθεσε ότι έπληξε άλλους 40 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών και όπλων του πυροβολικού.

    Παράλληλα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους Kalibr εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σημείωσε η ίδια πηγή.

    "Το πλήρωμα του υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον προκαθορισμένων στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

    12:30: Μολδαβία-ΕΕ: Η Ενωση θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κισινάου (Σαρλ Μισέλ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική της υποστήριξη προς την Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έπειτα από την σειρά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης.

    «Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς την Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Κισινάου κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την φιλοευρωπαία πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού.

    «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την χώρα σας, την Μολδαβία. Αποτελεί ευρωπαϊκό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την χώρα σας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική σας ακεραιότητα».

    «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξή μας μαζί σας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο την χώρα σας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

    Η Μολδαβία, μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανησυχεί από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου για μία επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία στο έδαφός της.

    Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν έπειτα από την σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Υπερδνειστερία, περιοχή που υποστηρίζεται από την Μόσχα και έχει αποσχισθεί από την Μολδαβία έπειτα από σύντομη σύρραξη το 1992.

    Η Ρωσία, η οποία διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα, δήλωσε «ανήσυχη» από τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

    Την ώρα που εκφράζονται φόβοι για προβοκάτσιες καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, η Μάια Σαντού εμφανίσθηκε καθησυχαστική.

    «Δεν βλέπουμε άμεσο κίνδυνο...αλλά έχουμε σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τέτοια απαισιόδοξα σενάρια», δήλωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

    Σχετικά με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, η μολδαβή πρόεδρος δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις κατευθύνονται προς την ευθύνη «των δυνάμεων που ευνοούν τον πόλεμο».

    11:45: Η Ουγγαρία και η Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023

    Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.

    Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία.

    Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

    Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.

    Δεύτερη πηγή, με γνώση των συζητήσεων, δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

    11:20: Ουκρανία: Οι Βρυξέλλες προτείνουν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου (έγγραφο)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας πατριάρχη Κύριλλου στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο στο οποίο είχε σήμερα πρόσβαση το AFP.

    Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ.

    Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

    Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή "μαύρη λίστα".

    Ο πατριάρχης Κύριλλος, "ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

    Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Στις 27 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    10:55: Η Ουγγαρία και η Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με πηγή

    Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.

    Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή.

    10:36: Τουλάχιστον 26 νεκροί και 12 τραυματίες σε ένα τροχαίο στα δυτικά της χώρας

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στη δυτική Ουκρανία στο οποίο ενεπλάκησαν ένα λεωφορείο, ένα αυτοκίνητο και ένα βυτιοφόρο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

    "Συνολικά 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν--24 επιβάτες και δύο οδηγοί--και άλλοι 12 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ο οδηγός του βυτιοφόρου", ανακοίνωσε η αστυνομία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει σορούς ανθρώπων κατά μήκος ενός δρόμου.

    Στο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην περιφέρεια Ρίβνε, ενεπλάκη ένα λεωφορείο "που κατευθυνόταν προς την Πολωνία", στο οποίο "επέβαιναν 34 επιβάτες και ένας οδηγός", διευκρίνισε η ίδια πηγή, χωρίς να αναφέρει αν οι επιβάτες εγκατέλειπαν την χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό και στον ρωσικό στρατό, που είναι επικεντρωμένες στα ανατολικά της χώρας.

    Η αστυνομία, διασώστες και ειδικοί ιατροδικαστές "ολοκληρώνουν την επιθεώρηση της κατάστασης", πρόσθεσε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρία πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

    Χθες το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στην ημερήσια επικοινωνία του με τους Ουκρανούς σε "ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα", στο οποίο ενεπλάκησαν ένα λεωφορείο, ένα ΙΧ και ένα βυτιοφόρο και έκανε λόγο για 18 νεκρούς, ενώ απέστειλε τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους των θυμάτων.

    09:58: Το Κίεβο, ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός επιχειρούν και πάλι να απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

    Μια οχηματοπομπή από λεωφορεία έφυγε σήμερα από την Μαριούπολη σε μια νέα προσπάθεια από την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Εθνη και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη αυτή της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

    Τα λεωφορεία κατευθύνονται προς την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, είπε ο ίδιος.

    Ο κυβερνήτης δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν απομακρύνθηκαν περισσότεροι πολίτες από το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, το Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

    09:00: Η Ρωσία ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ, διατείνεται η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας

    Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς αποπειράται να προελάσει κατά μήκος του βόρειου άξονα του Ντονμπάς, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

    Μέσω Twitter, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να κυριεύσουν, πέραν της Ιζιούμ, τις πόλεις Κραματόρσκ και Σεβεροντονιέτσκ.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

    08:40: 24.656 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (03/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 182 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 26 ανήλικοι.

    Από τον Προμαχώνα: 65

    Από Ευζώνους: 16

    Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40

    Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

    Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.656 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.679 ανήλικοι.

    06:03: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

    Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

    Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

    Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.

    04:34: Στον ΟΗΕ, η Ρωσία μποϊκοτάρει τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας με την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ          

    Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει σήμερα –σπάνια χειρονομία– τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανάκλαση της συνεχιζόμενης ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους εταίρους της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

    Ρωσική διπλωματική πηγή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία.

    Δυτικός διπλωμάτης είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θυμάται να υπήρξε καμία άλλη περίπτωση που η Ρωσία απείχε από εργασίες του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την έναρξη της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

    Η ετήσια άτυπη σύνοδος ΣΑ/ΕΠΑ είχε να διεξαχθεί από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σήμερα, αναμένεται να καταπιαστεί με την αλληλεπίδραση της ΕΕ και του ΟΗΕ στις χώρες όπου διεξάγουν παράλληλες επιχειρήσεις οι δύο οργανισμοί, όπως η Βοσνία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί.

    04:05: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.

    Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

    Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς αρκετά από τα 27 κράτη μέλη πρόβαλαν αντιρρήσεις εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.

    Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

    Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να επανεξετάσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, εξαγωγές τεράστιας αξίας για την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Οι 27 εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

    Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ.

    03:16: Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο κι άλλους προπαγανδιστές της Ρωσίας

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

    Μέσω Twitter, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες» που διασπείρουν «παραπληροφόρηση». Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι ετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία το αργότερο σήμερα, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    03:01: Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία      

    Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

    Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

    Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

    Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

    02:42: Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά

    Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

    Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

    Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

    Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

    00:24: Ο ταχύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι ένα νομοσχέδιο αφιερωμένο αποκλειστικά στη χρηματοδότηση

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε σήμερα ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχύνει η Ουάσινγκτον τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο αφιερωμένο αποκλειστικά στη χρηματοδότηση.

    Ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, ένα πακέτο που ορισμένοι Δημοκρατικοί θέλουν να δουν να συνδέεται με την παράταση του προγράμματος στήριξης για την επιδημία Covid-19.

    00:03: 21 κάτοικοι σκοτώθηκαν, 27 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης       

    Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

    Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

    23:22: Αρκετές περιοχές βομβαρδίστηκαν, μερική διακοπή ρεύματος στη Λβιβ              

    Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο σήμερα το βράδυ ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο αυτής της μεγάλης πόλης στα δυτικά της χώρας που έχει τώρα μερική διακοπή ρεύματος.

    «Τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές έπειτα από επίθεση πυραύλων», δήλωσε ο δήμαρχος Αντριι Σαντόβι μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα αντλιοστάσια ήταν χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών.

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν αρκετές γειτονιές της Λβιβ. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης από τις τοπικές αρχές στις περιοχές Βινίτσια (κεντρικά), Οδησσό (νοτιοδυτικά) και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), χωρίς να αναφέρουν τις ζημιές.

    Η περιοχή της Υπερκαρπάθιας, που συνορεύει με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία και μέχρι στιγμής είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, επλήγη για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    "Ένας πύραυλος έπεσε σε ορεινή περιοχή της Υπερκαρπάθιας. Οι υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου, διευκρινίζουμε τις πληροφορίες για τους τραυματίες και τα πιθανά θύματα", δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης αυτής της περιοχής, ο Βίκτορ Μικίτα.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News