Πόλεμος στην Ουκρανία: Fake video περιγράφει τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva λίγο πριν βυθιστεί

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Fake video περιγράφει τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva λίγο πριν βυθιστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των δυο πλοίων

Fake video κάνει το γύρο του διαδικτύου το οποίο δείχνει τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, βυθίστηκε κατά την 50η ημέρα του πολέμου με την Ουκρανία, όπως είχε επιβεβαιώσει τελικά και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ενώ στο βίντεο με λίγη εξέταση παρατηρεί κανείς ότι πρόκειται για διαφορετικό πλοίο.

Εν προκειμένω, αφορά το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων, USS Buchanan (DDG-14), παροπλισμένο ήδη επί δεκαετία, που χρησιμοποιήθηκε το θέρος του 2000 στην πολυεθνική ναυτική άσκηση RIMPAC (Rim of the Pacific) ως στόχος.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το CNN, καταγράφτηκε στις 13 Ιουνίου 2000, όπου αμερικανικά, καναδικά και αυστραλιανά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να το βυθίσουν επί μία ημέρα και πλέον. Δέχθηκε πλήγματα από τρία βλήματα Hellfire από ελικόπτερα SH-60 LAMPS, τρία πλήγματα από αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που εξαπέλυσαν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3 Orion του αμερικανικού Ναυτικού και από το HMAS Adelaide (FFG-01). Τέλος, ένα F-111 της αυστραλιανής Αεροπορίας (RAAF) το στόχευσε με βόμβα κατευθυνόμενη με λέιζερ GBU-24 των 2400 λιβρών. Είχε επιχειρηθεί να βυθιστεί με τορπίλη MK-48 από το USS Buffalo (SSN-715), αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα στη λειτουργία της!

Το πλοίο έμεινε στην επιφάνεια όλη τη νύχτα και το επόμενο πρωί (14 Ιουνίου), κατάφεραν και το βύθισαν με πλαστικά εκρηκτικά C-4! Το USS Buchanan (DDG-14) είχε καθελκυστεί τον Φεβρουάριο του 1962 και παροπλίστηκε τον Οκτώβριο του 1991.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο πλοία

Πέραν αυτών των πληροφοριών όμως και της οφθαλμοφανούς διαφοράς από ρωσικές σχεδιάσεις, κάνοντας μια απλή σύγκριση με τις γνωστές σε όλους, λόγω επικαιρότητας, φωτογραφίες του καταδρομικού Moskva, προκύπτουν σημαντικές διαφορές. Πρώτη και σημαντικότερη η μαζική παρουσία εκτοξευτών πυραύλων πλευρικά του καταδρομικού που είναι χαρακτηριστική. Αν προσεχθεί η εικόνα, σχεδόν όλη σχεδόν η υπερκατασκευή του πλοίου είναι κατεστραμμένη (παροπλισμένο ήδη μια δεκαετία). Παρατηρώντας επίσης τις κεραίες των ραντάρ διαφέρουν από αυτές του Moskva. Επίσης εάν παρατηρηθεί προσεκτικά η πλώρη (πίσω) του πλοίου που βυθίζεται στο βίντεο, δεν υπάρχει ελικοδρόμιο σε αντίθεση με το Moskva.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι όπως έχει γραφτεί κατά κόρον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Moskva επλήγη από δύο πυραύλους Neptune στη δεξιά του πλευρά.

Το εικονιζόμενο είναι χτυπημένο μπροστά στην αριστερή πλώρη! Στο βίντεο εξ αποστάσεως όμως που κυκλοφόρησε, οι εκρήξεις ήταν λίγο πίσω από τη γέφυρα, όχι μπροστά στην πλώρη. Επίσης, το πλοίο υποστηριζόταν από ρυμουλκά -που δεν φαίνονται πουθενά- σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί στον λιμένα της Σεβαστούπολης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News