Ουκρανία: 20 μωρά από παρένθετες μητέρες περιμένουν σε καταφύγιο τους βιολογικούς τους γονείς

Κόσμος
Ουκρανία: 20 μωρά από παρένθετες μητέρες περιμένουν σε καταφύγιο τους βιολογικούς τους γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «έλεος» του πολέμου βρίσκονται πάνω από 20 νεογέννητα από παρένθετη μητέρα στην Ουκρανία, των οποίων οι βιολογικοί γονείς βρίσκονται σε άλλες χώρες

Σε ένα αυτοσχέδιο υπόγειο καταφύγιο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ήρθαν στη ζωή τουλάχιστον 20 μωρά, γεννημένα από παρένθετες μητέρες, με τους βιολογικούς τους γονείς να βρίσκονται σε άλλη χώρα και ως εκ τούτου να είναι ανήμποροι να πάρουν στα σπίτια τους τα παιδιά τους.

Στο κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο, τα μωρά και οι νοσοκόμες προστατεύονται από τις βόμβες, οι οποίες ηχούν, ωστόσο, μέχρι εκεί. Τα νεογέννητα δέχονται την κατάλληλη και αμέριστη φροντίδα των νοσοκόμων του Κέντρου Παρένθετης Μητρότητας, όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ακόμα τους βιολογικούς τους γονείς.

Μάλιστα, πολλές από τις νοσοκόμες είναι εγκλωβισμένες στο υπέδαφος, αφού, από την μία δεν μπορούν να αφήσουν τα βρέφη μόνα τους και από την άλλη είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή τους να βγουν έξω χωρίς προστασία.

https://twitter.com/CTVNews/status/1506703651225718784

«Τώρα μένουμε εδώ για να προστατεύσουμε τη ζωή τη δική μας, όπως και των μωρών», ανέφερε η Λιουντμίλια Γιαστσένκο, μια 51χρονη νοσοκόμα. «Κρυβόμαστε εδώ από τους βομβαρδισμούς και από αυτή τη φρικτή δυστυχία», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως σημείωσε η 51χρονη νοσοκόμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βγαίνουν για λίγο έξω από το καταφύγιο για να πάρουν καθαρό αέρα. Ωστόσο, δεν τολμούν να μείνουν για πολύ έξω. Στο μεταξύ, ανησυχεί και για τα δικά της παιδιά, μιας και οι δύο γιοι της – ηλικιών 22 και 30 ετών, αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Η δε εξάντληση είναι συνεχής: «Σχεδόν δεν κοιμόμαστε καθόλου. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο», τόνισε η Γιαστσένκο.

Ωστόσο, η νοσοκόμα δεν αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των μωρών που παραμένουν, ακόμα, στο καταφύγιο, ούτε και στον αριθμό των γονέων που έχουν πάρει στα σπίτια τους τα μωρά τους, αλλά και ούτε στον αριθμό των παρένθετων γυναικών που αναμένουν να γεννήσουν εντός του υπόγειου καταφυγίου.

Ενώ υπάρχουν άφθονα τρόφιμα και προμήθειες μωρών για να φροντίσουν τα μικρά τους, οι νοσοκόμες αφήνονται να ελπίζουν και να περιμένουν να πάρουν τα νεογέννητα - όπως ακριβώς περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος.

Αν και στο καταφύγιο υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα τροφίμων αλλά και λοιπών προμηθειών, οι γονείς των παιδιών αλλά και οι Ουκρανές νοσοκόμες και οι μητέρες ελπίζουν σε ένα αίσιο και γρήγορο τέλος του πολέμου και ακολούθως στην παραλαβή των μωρών από τους βιολογικούς τους γονείς.

Οι παρένθετες μητέρες στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία ακμάζει η βιομηχανία με τις παρένθετες μητέρες, ενώ αποτελεί μία εκ των λίγων χωρών, όπου οι υπηρεσίες αυτές επιτρέπονται και για άτομα από άλλες χώρες. Έτσι, οι περισσότεροι βιολογικοί γονείς αυτών των μωρών ζουν σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Κίνα.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ουκρανία από παρένθετες μητέρες, με την πλειοψηφία των βιολογικών γονέων να προέρχονται από ξένες χώρες. Η χώρα έχει περίπου 50 κλινικές, όπου πραγματοποιούνται οι ανάλογες διαδικασίες, πολλά πρακτορεία, όπως και μεσάζοντες που ταιριάζουν ζευγάρια – μελλοντικούς γονείς- με παρένθετες μητέρες. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρακτορείο της Ουκρανίας έχει, αυτή τη στιγμή, 500 παρένθετες γυναίκες σε διαφορετικά στάδια εγκυμοσύνης.

Η Ουκρανία αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή παρένθετης μητρότητας, λόγω της σχετικής νομοθεσίας της. Στην Ουκρανία οι «μελλοντικοί» γονείς, εκείνοι που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά, αναγράφονται νομικά ως μητέρα και πατέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία λήψης διαβατηρίου για το μωρό, είναι πολύ απλούστερη, και επομένως πολύ πιο εύκολο οι γονείς να πάρουν το μωρό τους και να το φέρουν στη χώρα και στο σπίτι τους.

(Φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News