Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σκίτσα της ρωσικής εισβολής (εικόνες)

Κόσμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σκίτσα της ρωσικής εισβολής (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι σκιτσογράφοι καταγράφουν, αναλύουν και καυτηριάζουν τα τεκταινόμενα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας με την πένα τους, μέσα από τις σελίδες των ξένων ΜΜΕ

Σε κάθε μεγάλο γεγονός οι σκιτσογράφοι καλούνται να βάλουν την πινελιά τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο... Τον πλέον εύγλωττο, τον πιο εύκολα αναγνώσιμο και αντιληπτό, τον πιο καυστικό και παράλληλα αναλυτικό, δίνοντας το στίγμα της επικαιρότητας με κριτικό βλέμμα και φυσικά τις απαραίτητες δόσεις πικρού - κατά κανόνα - χιούμορ.

Τα σκίτσα έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική συνοδεύοντας την κάλυψη του κάθε γεγονότος. Είναι αυτά που σχολιογραφούν, αναλύουν, περιγράφουν, αποτυπώνουν και «μιλούν» απευθείας στο αναγνωστικό κοινό με τον πιο απλό τρόπο, με λίγες συχνά γραμμές, ελάχιστες έως καθόλου λέξεις και άφθονο συναίσθημα, δίνοντας ταυτόχρονα με αυτά τα βασικά «δομικά» υλικά τόσο πληροφορία όσο και ανάλυση που θα απαιτούνταν αρκετές αράδες για να καλυφθεί ρεπορταζιακά το περιεχόμενο της είδησης.

Η περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία ακολουθεί αυτό ακριβώς το μοτίβο. Η φρίκη, ο παραλογισμός, οι μάχες στα μέτωπα και εκείνες στα τραπέζια της διπλωματίας έχουν δώσει άφθονη τροφή για τους σκιτσογράφους ώστε να συνθέσουν μια εντυπωσιακή εικόνα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνοντας με έναν δικό τους τρόπο την επικαιρότητα. Με τη βοήθεια του διαδικτύου και αξιοποιώντας ως βασική πηγή την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα του Τύπου της Γηραιάς, το Voxeurop, συλλέξαμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά ως αυτή τη στιγμή σκίτσα για να σας τα παρουσιάσουμε, με την υπόσχεση να επανέλθουμε, καθώς ο δρόμος ως την επίλυση της κρίσης είναι μακρύς και άρα και ο δρόμος της επικαιρότητας και της σκιτσογραφίας...

Εύγλωττο, πανέξυπνο και απόλυτα επιτυχημένο αυτό το σκίτσο από τον λατινοαμερικάνικο Τύπο, που αναφέρεται στα πυρηνικά παιχνίδια της Ρωσίας. Ο κουστουμαρισμένος Πούτιν κάνει κούνια καθισμένος σε μια πυρηνική βόμβα πάνω από τον πλανήτη με τη σκιά του ολέθρου να διαγράφεται πάνω από την Ευρώπη και τον Βορρά των ΗΠΑ.

«Μην ανησυχείτε. Θα επιβάλουμε ηλεκτρικά τανκς ως το 2025». Αυτό το... καθησυχαστικό μήνυμα στέλνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το πόντιουμ της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο η Γηραιά ήπειρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει... δραστικά την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα και κυρίως την επιθετικότητα της Ρωσίας. Μαύρο χιούμορ με ιδιαίτερο νόημα σε αυτό το σκίτσο του Alessio Atrei...

Για την Anne Derenne αυτό το σκίτσο περιγράφει την κατάσταση στο μέτωπο και εν γένει στην Ανατολική Ευρώπη. Στο ρινγκ, μπροστά στα άδεια από θεατές καθίσματα όπου κυριαρχούν οι ουκρανικές σημαίες, ένας Δαβίδ Ουκρανός μποξέρ αντιμετωπίζει τον γίγαντα Γολιάθ με τη μορφή της ρωσικής αρκούδας.

Αυτό το σκίτσο από την ισπανική “El Μundo” του Arvadio «μιλάει» για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος στον Πούτιν. Ο πλανήτης, προσωποποιημένος, δείχνει τον Ρώσο πρόεδρο, που εικονίζεται να κρατάει έναν ματωμένο πύραυλο, με οργή, εκφράζοντας την αγανάκτηση για την επίθεση στην Ουκρανία.

Η δύναμη των σκίτσων στην αποτύπωση της πραγματικότητας και συχνά στην ανάλυση των γεγονότων αποκαλύπτεται και με αυτό το σκίτσο, που προσπαθεί να μπει «στο μυαλό» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέσα σε μια φλεγόμενη πόλη με τα ρωσικά τανκς και ελικόπτερα να σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή, ο Ρώσος πρόεδρος λέει σε μια γυναίκα της Ουκρανίας, που κοιτάζει έντρομη τη φρίκη να ξεδιπλώνεται μπροστά της, «μην το πάρεις προσωπικά. Αυτό είναι εναντίον του... ΝΑΤΟ!».

Το διαβόητο επτάμετρο τραπέζι, το οποίο χαρακτήρισε τις προ της έναρξης του πολέμου συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με ηγέτες της Δύσης, κυριαρχεί σε αυτό το σκίτσο. Μόνο που, αντί για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην άκρη του βρίσκεται ο πλανήτης, ο οποίος έντρομος και προβληματισμένος κοιτάζει όσα έχει να του πει ένα ρωσικό τανκς που του δείχνει το δάχτυλο. Εύγλωττο σκίτσο για τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο Πούτιν στους δυτικούς συνομιλητές του ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και εν γένει τη Δύση για πολεμική υστερία.

Σε αυτό το σκίτσο ο δημιουργός Marco De Angelis απεικονίζει την άνιση μάχη που δίνουν οι Ουκρανοί ως μικροσκοπικοί στρατιώτες με μεσαιωνικό οπλισμό, απέναντι σε έναν γίγαντα υπέροπλο Ρώσο. Ο Ουκρανός μαχητής τρυπά με το σπαθί του τη σόλα του γίγαντα Ρώσου στρατιώτη, που ετοιμάζεται να τον πατήσει, μέσα σε ένα σκηνικό από ερείπια και θάνατο.

Το περίφημο μακρύ τραπέζι του Πούτιν ενέπνευσε πολλούς σκιτσογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο για να συνθέσουν με τόσο απλό, αλλά και τόσο δυνατό τρόπο την τραγωδία της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη μια άκρη «συνομιλεί» με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που κάθεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού, κάτω από το οποίο «ξεφυτρώνουν» Ρώσοι στρατιώτες με ένα τανκς να προπορεύεται! Προάγγελος της φρίκης...

Ίσως το πιο έξυπνο και πιο «δυνατό» σκίτσο που συναντήσαμε σε αυτή την περιήγησή μας στον διεθνή Τύπο, αυτές τις μέρες, να μην είναι άλλο από αυτό. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιωσήφ Στάλιν κρατούν ως μωρό το Βλαντιμίρ Πούτιν, που ακολουθεί τα βήματά τους. Και οι δύο έχουν ματωμένα τα χέρια τους, ενώ ο Στάλιν κρατάει στα χέρια και ένα μπιμπερό για το «άτακτο μωρό» που τους μιμείται και δείχνει με τις καρδούλες πόσο τους αγαπάει!

Το χέρι της ρωσικής αρκούδας με τα ετοιμοπόλεμα νύχια της, στα χρώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πάνω από τον χάρτη της Ουκρανίας, που χαρακτηρίζεται επίσης από τα χρώματα της σημαίας της.

Η ρωσική αρκούδα, καθισμένη πάνω από τη βυθισμένη Ουκρανία, απολαμβάνει το μέλι της, που δεν είναι άλλο από τη χώρα που έχει ξεριζώσει κυριολεκτικά από τον χάρτη. Φοράει τον χαρακτηριστικό ρωσικό σκούφο, ενώ γύρω της πετούν μέλισσες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News