Κόσμος

Ιταλία – Κορωνοϊός: Οδεύει προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων

Στο επόμενο 48ωρο πρόκειται να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου» για όλους τους εργαζόμενους της Ιταλίας - Στο μεταξύ, αναμένεται η λήψη νέων μέτρων και για τα σχολεία

Στο επόμενο 48ωρο πρόκειται να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου» για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία, σύμφωνα με όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ένα καθοριστικό βήμα για να αναγκαστεί μεγάλο μέρος των 5,5 εκατομμυρίων Ιταλών που ακόμη δεν το έχει πράξει, να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μέχρι τώρα η Λέγκα έθετε το θέμα της προστασίας των πολιτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους υγείας δεν μπορούν να κάνουν ο εμβόλιο. Ο ίδιος ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός όμως διαβεβαίωσε τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ότι στα άτομα αυτά παρέχεται ήδη κάθε αναγκαία προστασία. Παράλληλα, η κεντροαριστερά ζητά με έμφαση να αποφασιστεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 18 ετών. Το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστεί και το αναγκαίο «πράσινο φως».

Είναι σαφές πάντως ότι η μετάλλαξη όμικρον επισπεύδει την λήψη κάθε αναγκαίας απόφασης. «Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Από τον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέχρι της αποκομιδής απορριμμάτων, οι αυξανόμενες απουσίες λόγων του κορονοϊού προκαλούν κρίση στο ιταλικό δημόσιο», γράφει σήμερα η εφημερίδας της Ρώμης La Repubblica.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στην φάση αυτή έχει μολυνθεί με τον ιό. Το 22% είναι 30 με 59 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία. Είναι αδύνατον κατά συνέπεια να μπορέσουν να βρεθούν αντικαταστάτες για όλους αυτούς σε χρόνο ρεκόρ. Και δεν αποκλείεται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των θετικών να ξεπεράσει τα δυο εκατομμύρια. 

Στο μεταξύ, αναμένεται η λήψη νέων μέτρων και για τα σχολεία. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να ξανανοίξουν κανονικά μετά από τα Θεοφάνεια. Ωστόσο το υπουργείο παιδείας θέλει να αλλάξει τους ισχύοντες κανόνες: Σε περίπτωση που σε μια τάξη προκύψουν τουλάχιστον δυο θετικά κρούσματα, ο στόχος -στο εξής- είναι να τίθενται σε εξ αποστάσεως διδασκαλία μόνον τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια