Μετάλλαξη Όμικρον: Απλώνει τα «δίχτυα» της στην Ευρώπη

Κόσμος
Μετάλλαξη Όμικρον: Απλώνει τα «δίχτυα» της στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφουν μέτρα σε πολλές χώρες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον - Εντείνεται η ανησυχία

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη, την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γίνεται, ή έχει ήδη γίνει, το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης.

Πολλές χώρες μεταθέτουν για μετά τις γιορτές τα ενδεχόμενα μέτρα, ενώ άλλες δρομολογούν άμεσα νέους περιορισμούς. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι τα αθλητικά γεγονότα στη Γερμανία θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών το αργότερο από τις 28 Δεκεμβρίου, για να αναχαιτιστεί η επιδημία. Απέναντι στην απειλή της “Όμικρον”, οι επαφές, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, θα περιοριστούν σε ένα μέγιστο 10 προσκεκλημένων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία ως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, απέναντι στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες στη χώρα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την COVID-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Στη Φιλανδία, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 9 το βράδυ και θα κλείσουν στις 10 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η φιλανδική κυβέρνηση, καθώς περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στη χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Γαλλία, όπου το 20% των θετικών κρουσμάτων είναι πλέον της «Όμικρον», δεν αποκλείει να προχωρήσει «πέραν» των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ στην περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας». Στη χώρα ξεκίνησε χθες η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις να «επιταχύνουν» τη στροφή τους προς την τηλεργασία, ζητώντας τους να προετοιμαστούν «ήδη από τώρα».

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που ανοίγει τον δρόμο για τέταρτη δόση του εμβολίου, με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να δηλώνει ότι όλοι οι Ισραηλινοί άνω των 60 ετών και το ιατρικό προσωπικό θα έχουν δικαίωμα να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, έπειτα από διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Τεστ, ενισχυμένες δυνατότητες εμβολιασμού και επιπρόσθετα μέσα για τα νοσοκομεία, αλλά κανένα περιοριστικό μέτρο πριν από τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης «πανικού», παρά το γεγονός ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον ευρέως το κυρίαρχο του νέου κορωνοϊού, καθώς ευθύνεται για το 73% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.122 νέα κρούσματα.

Στην Πορτογαλία η υπουργός Υγείας προέβλεψε ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα προκαλέσει αριθμό ρεκόρ μολύνσεων τις επόμενες ημέρες, καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, με περίπου το 87% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά όταν η Πορτογαλία αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα της ασθένειας τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Στην Ιταλία προκαλούν σοκ τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία εβδομάδα τα παιδιά με κορωνοϊό τα οποία εισήχθησαν στο νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 96%. Τα μισά έχουν ανεμβολίαστους γονείς.

Στον πυρετό της “Όμικρον” και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων COVID-19 αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

Στο Βέλγιο η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών συναυλιών. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου. Ωστόσο στο συγκεκριμένο μέτρο δε συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι. Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα, χωρίς να περιλαμβάνονται τα παιδιά, ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα. Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 11 τη νύχτα.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News