ΗΠΑ- Τουρκία: Να απελευθερωθεί ο Οσμάν Καβαλά ζητάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κόσμος
ΗΠΑ- Τουρκία: Να απελευθερωθεί ο Οσμάν Καβαλά ζητάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία, εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του. Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβαλά. Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση. Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης».

Με πληροφορία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News