Γαλλία – Ιταλία: Yπέγραψαν «υπερ-συνθήκη» συνεργασίας

Κόσμος
Γαλλία – Ιταλία: Yπέγραψαν «υπερ-συνθήκη» συνεργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, η υπογραφή της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας

O Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπέγραψαν την ιστορική Ιταλο-γαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης.

Πρόκειται για Συνθήκη με έντεκα κεφάλαια, η οποία αφορά, μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

«Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε τη ανάγκη για μια πολιτική που θα διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές και που θα βασίζεται στις αξίες της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι και προσθέτει ότι «δεσμευόμαστε παράλληλα ότι θα προστατεύσουμε τον αγροτικό τομέα, έχουμε φτάσει στον κοινό μας στόχο που είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο χώρες».

Γαλλία και Ιταλία επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τον άξονα Ρώμης – Παρισιού, διαμορφώνοντας έναν νέο ευρωπαϊκό χάρτη μετά και την αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ από την καγκελαρία.

«Έχουμε επιτύχει μια κοινή αποστολή μέσω μεγάλων έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το υδρογόνο αλλά και για το διάστημα. Σήμερα το πρωί ανακοινώνουμε μια σημαντική συμφωνία για το διάστημα η οποία δίνει ώθηση σε αυτόν τον κλάδο. Είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, για τον πολιτικό αλλά και τον στρατιωτικό τομέα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρον.

Η συνθήκη περιλαμβάνει και δέσμευση για τη ενδυνάμωση της αμυντικής στρατηγικής της ευρωπαϊκής ένωσης, κάτι που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

 Φωτογραφία αρχείου INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News