Κορωνοϊός: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πανδημία - Η αξία της τρίτης δόσης

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πανδημία - Η αξία της τρίτης δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι το 76% των ενηλίκων στην ΕΕ και το 65% του γενικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως - Η επίμονη και σκληρή μάχη της πανδημίας

Το νέο κύμα της πανδημίας δείχνει τα δόντια του, η Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο» με την πλειοψηφία των κρατών της γηραιάς ηπείρου να μετράνε χιλιάδες κρουσμάτων κάθε μέρα και δεκάδες νεκρούς. Η μετάλλαξη «Δέλτα», όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, δεν επέτρεψε την αντιμετώπιση της πανδημίας δια των δύο δόσεων των εμβολίων, όπως ήθελαν σε πρώτο χρόνο τα μάλλον αισιόδοξα σενάρια. Η τρίτη δόση φαίνεται πως πλέον δεν είναι απλώς «αναμνηστική» αλλά «υποχρεωτική» για όσους θέλουν να είναι πλήρως προστατευμένοι απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Βάσει των χθεσινών της τοποθετήσεων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πιθανολόγησε ότι εν καιρώ ο κορωνοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει, με τους ειδικούς να μην μπορούν να αποκλείσουν την ανάγκη εμβολιασμού, μια φορά τον χρόνο, κατά το ίδιο εμβολιαστικό μοντέλο με εκείνο της γρίπης.  

Την ίδια ώρα η Κομισιόν φαίνεται να εξετάζει την κατάθεση εισήγησης, η οποία θα εισαγάγει την τρίτη δόση στο πιστοποιητικού εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι, ώστε να θεωρηθεί κάποιος «πλήρως εμβολιασμένος» η τρίτη δόση θα θεωρείται προϋπόθεση.

Όσο η κουβέντα γύρω από την τρίτη δόση αλλά και την προοπτική της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού φουντώνει, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns επιστρέφουν σε αρκετές χώρες, με τον προβληματισμό και την κόπωση των πολιτών να αυξάνεται μέρα με την μέρα, σχεδόν δύο χρόνια από την μέρα που ξέσπασε η πανδημία. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει ότι το 76% των ενηλίκων στην ΕΕ και το 65% του γενικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την ώρα. Αριθμοί οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν αρκούν ώστε να ανακοπή η πανδημική εξάπλωση, γεγονός που κάνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων να μοιάζει μονόδρομος.

Μέτρα και lockdowns στην Ευρώπη

Στην Αυστρία, ήδη από χθες, Δευτέρα 16 Νοέμβρη, μπήκε σε ισχύ lockdown δέκα ημερών για τους ανεμβολίαστους κατοίκους της χώρας, με τον αριθμό των τελευταίων να υπολογίζεται περίπου στα δύο εκατομμύρια. Υπό τον φόβο της περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων, ο καγκελάριο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ενός ήδη δοκιμασμένου μέτρου.

Στο κόκκινο και η Γερμανία, με τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, υποχρεώνοντας την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ζητά από τους συμπολίτες της να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στην Γερμανία δεν τέθηκε ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με την κυβέρνηση όμως να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας. Βάσει του παραπάνω, στο Βερολίνο, η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια επιτρέπεται αυστηρά και μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από τον ιό.

Παράλληλα, στην Ολλανδία, βρίσκεται σε εφαρμογή μερικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων, κατά το οποίο τα εστιατόρια και τα καταστήματα της χώρας λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, προς αντιμετώπιση της πανδημίας και εν ταυτώ εκτόνωση της πίεσης που δέχεται το υγειονομικό ολλανδικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, στην Βρετανία, εντύπωση προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης Τζόνσον να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, παρά την καθημερινή αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως το βασικό όπλο διαχείρισης της πανδημία είναι ο εμβολιασμός, με τον ίδιο να μην βλέπει την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα ή lockdown τα Χριστούγεννα.

Η φωτεινή εξαίρεση της Ιταλίας

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, με την γείτονα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ιταλία, η οποία επλήγη βιαίως από το πρώτο κύμα της πανδημίας την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζει ίσως και την καλύτερη υγειονομική εικόνα στην Ευρώπη, με τα κρούσματα που καταγράφονται ανά ημέρα να είναι εξαιρετικά χαμηλά, τηρουμένων των αναλογιών. Αναλυτικότερα, ο καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα στη Ρώμη, Κωνσταντίνος Γιαννακάκης, παρέθεσε τα δεδομένα και τα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο 5μηνο στην Ιταλία, με στόχο να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης και διασποράς του ιού και της νόσου Covid-19.

Όπως είπε ο καθηγητής, η Ιταλία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες της Ευρώπης και σε εντελώς αντίστροφη πορεία από το «μαύρο» πρώτο κύμα που την έπληξε, χωρίς βέβαια με αυτό τον ιό να υπάρχει καμία βεβαιότητα, όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο χειμώνα.

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News