Σερβία-Κίνα: Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι

Κόσμος
Σερβία-Κίνα: Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σερβία δεύτερο σταθμό της περιοδείας του – Επισκέφθηκε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Σερβία, την Αλβανία και την Ιταλία

Ο Γουάνγκ Γι μετά από την συνάντηση του με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι  «Για εμάς η Σερβία έχει ιδιαίτερη σημασία και 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι γνωρίζουν σήμερα ότι έχουμε έναν ατσάλινο φίλο στα δυτικά της ευρασιατικής ηπείρου και αυτός είναι η Σερβία».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε υπερβολικές και ανώφελες τις αντιρρήσεις που εκφράζονται για τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το Πεκίνο. «Γνωρίζουμε και παρατηρούμε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις, ακόμη και ενστάσεις από κάποιες πλευρές για την συνεργασία Κίνας-Σερβίας. Ωστόσο, εμείς θα επιμείνουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας, γιατί αυτό που κάνουμε έχει στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και το δίκαιο στη διεθνή σκηνή. Αυτό που κάνουμε είναι το σωστό και μαζί βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» διεμήνυσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε το όρο «ατσάλινη φιλία» στις σχέσεις Σερβίας- Κίνας επισημαίνοντας ότι η φιλία αυτή βασίζεται στην ειλικρίνεια και τα κοινά συμφέροντα. Ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή στην Σερβία υλοποιούνται με κινεζικά κεφάλαια έργα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2016 μέχρι σήμερα οι κινέζικες άμεσες επενδύσεις στην Σερβία ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Κινέζοι επενδύουν κυρίως στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, την χαλυβουργία και την ενέργεια. Επίσης χρηματοδοτούν με δάνεια την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, αυτοκινητόδρομων όπως και τον εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News