Κόσμος

Βρετανία και Γαλλία καλούνται να επιλύσουν τη διαφορά τους για τα αλιευτικά δικαιώματα

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να καταβάλουν προσπάθειες για να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες μετά το Brexit

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Μαρτίνα Φιτς καλεί τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν αναφορικά με το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα ανέφερε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά το θέμα και στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση».

Η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή, στα τέλη του 2020, προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά αλιευτικά μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε ορισμένα χωρικά ύδατα της Βρετανίας, υπό τον όρο ότι θα αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν. Όμως η Γαλλία και η Βρετανία διαφωνούν για το είδος και το εύρος των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν. Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία ότι εκδίδει πολύ μικρό αριθμό αλιευτικών αδειών για τους Ευρωπαίους αλιείς.

Την Πέμπτη η κατάσταση κλιμακώθηκε και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλητεύσει την πρέσβειρα της Γαλλίας, μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού από τις γαλλικές αρχές και τις απειλές του Παρισιού ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν δοθούν περισσότερες άδειες στους Γάλλους για να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι γίνονται συζητήσεις με τη Βρετανία και τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια