Κλιματική αλλαγή: Ο Τζόνσον βλέπει «σκληρές» συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής στη Γλασκώβη

Κόσμος
Κλιματική αλλαγή: Ο Τζόνσον βλέπει «σκληρές» συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής στη Γλασκώβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση προς τους ηγέτες του πλανήτη απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος

O πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Γλασκώβη, τονίζει πως οι συνομιλίες θα είναι «εξαιρετικά σκληρές», καθώς, οπως αναφέρει, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος συνιστά μονόδρομο.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή -γνωστές ως COP26- πρέπει να «διατηρήσουν ζωντανή» την προοπτική περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την προβιομηχανική εποχή στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Ο Μπόρις Τόνσον, κάλεσε όλα τα έθνη να σκληρύνουν δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, στην κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών.

«Το COP θα ήταν πάντα εξαιρετικά σκληρό», είπε ο Τζόνσον όταν ρωτήθηκε για τους στόχους του και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει να δούμε απτά αποτελέσματα από τους συμμετέχοντες».

Ο Τζόνσον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, στη Γλασκώβη, για να επιδείξει τον ηγηετικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς έτσι διαμορφώνεται κι ένας νέος ρόλος, στην μετά Brexit επόχή για τη χώρα,  η οποία εν μέσω πανδημίας και ανατιμήσεων στην ενέργεια, έχει «ρίξει στροφές».

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει να καλωσορίσει περίπου 120 ηγέτες στη Γλασκώβη, ακόμα αναμένει τις απαντήσεις από ηγέτες - πρωταγωνιστές στο μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης. Ο Κινέζος πρόεδρος Τζινπίνγκ, του οποίου η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, δεν θα παρευρεθεί, όπως επίσης και ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας. Η συμμεχτοχή του πρωθυπουργού Μόντι της Ινδίας, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εκπομπός στον κόσμο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Θερμική ακίδα

Η ανθρωπότητα έχει θερμάνει το κλίμα σε ύψος τουλάχιστον 100.000 ετών. Όλη η θέρμανση προκαλείται από την ανθρώπινη επιρροή.

Ωστόσο, ο Τζόνσον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισης του Σι στη Σύνοδο κορυφής. Αλλά μόλις δύο εβδομάδες μέχρι την έναρξη των συνομιλιών, η αίσθηση απογοήτευσης αυξάνεται - τόσο μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν μια φιλόδοξη συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών όσο και εκείνων που θέλουν να προχωρήσουν πιο αργά.

Πριν από ένα χρόνο υπήρχαν ελπίδες ότι η πανδημία θα επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. Σήμερα, οι χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τα «φώτα αναμμένα», καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η εναλλακτική λύση - σαφώς πιο οικονομική σε σχέση με τις νέες τιμές -  των ορυκτών καυσίμων. Η Κίνα που καλείται να διαχειριστεί μια δραματική ενεργειακή κρίση, διατάζει τους ανθρακωρύχους της εξορύξουν όσο περισσότερο άνθρακα μπορούν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News