Ταλιμπάν: Αντικατέστησαν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με την ''αστυνομία ηθών''

Κόσμος
Ταλιμπάν: Αντικατέστησαν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με την ''αστυνομία ηθών''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι οι γυναίκες θα έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία, εντός ισλαμικού πλαισίου, όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο

Σε κατάργηση του υπουργείου ‘’Γυναικείων Θεμάτων’’ προχώρησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και αντικατάσταση αυτού, με την λεγόμενη ‘’αστυνομία ηθών’’, η οποία κατά τη διάρκεια της 1ης ανάληψης της εξουσίας από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές το 1996-2001, έγινε γνωστή για τις μουσουλμανικές φονταμενταλιστικές της θέσεις και τις αγριότητες εναντίον των γυναικών.

Εργάτες προχώρησαν σε αντικατάσταση των πινακίδων στο κτίριο του υπουργείου, με πινακίδες στις οποίες αναγράφεται: «ΥΑπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς». Οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν, τελικά, την Πέμπτη. Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις εργαζόμενες του υπουργείου, προσπαθούσαν αρκετές εβδομάδες, να πάνε στη δουλειά τους, αλλά οι Ταλιμπάν τις έδιωχναν, λέγοντάς τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν αρκετά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο, επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

«Κανείς δεν ακούει τις γυναίκες μας» έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. «Τι να περιμένουμε από αυτά τα κτήνη;» της απάντησε, μια άλλη. Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.

Οι Ταλιμπάν, επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια, συγκριτικά με την περίοδο 1996-2001. Παρά ταύτα, δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Μάλιστα, προχώρησαν στην εισαγωγή ενδυματολογικών κανόνων για τις φοιτήτριες.

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή, σε σημείο να μην τους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους, παρά μόνο με τη συνοδεία κάποιου άνδρα συγγενή τους. Οι καταστάσεις ήταν τόσο βίαιες, που τα μέλη του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς, μαστίγωναν συχνά γυναίκες, εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή του συγκεκριμένου υπουργείου ήταν, επίσης, να φροντίζουν για την αυστηρή τήρηση των κανόνων των Ταλιμπάν.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News