Ιστορικό βήμα: O Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - «Χαστούκι» στην Τουρκία

Κόσμος
Ιστορικό βήμα: O Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - «Χαστούκι» στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σημαντική στιγμή για τους Αρμένιους αλλά και νέα σελίδα για τις ΗΠΑ, καθώς Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

"1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν"

Σε σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρεται:«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του».

O Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Χαστούκι» στην Τουρκία

Ο πρόεδρος εκπλήρωσε έτσι την προεκλογική του δέσμευση, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά με χθεσινό του τηλεφώνημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόο η κίνησή του ερμηνέυεται ως «χαστούκι» στην Τουρκία καθώς μέχρι σήμερα είναι ο πρώτος Αμςερικανός πρόεδος που επιλέγει να τηρήσει τη στάση αυτή.

Ερντογάν: "Τρίτοι" παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας

Οργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε "τρίτους" ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας. "Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News