Μπάιντεν: Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ

Κόσμος
Μπάιντεν: Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν θα δει στα 78 του χρόνια το όνειρο της ζωής του να γίνεται πραγματικότητα

Στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ο νικητής της πιο ανώμαλης εκλογικής αναμέτρησης των μεταπολεμικών χρόνων  στις ΗΠΑ , θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων.

Αποφασισμένος  όπως δηλώνει να βάλει την ισχυρότερη δημοκρατία - όπως λένε οι Αμερικανοί - του πλανήτη σε νέα τροχιά, ύστερα από την τρικυμιώδη τετραετία του, Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή τελετή δεν θα μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες.

 Το μέγα πλήθος που παρατασσόταν παραδοσιακά κατά μήκος του National Mall, από το Καπιτώλιο μέχρι το μνημείο Λίνκολν, θα απουσιάζει φέτος λόγω πανδημίας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι –περίπου 1.000, μέλη του Κογκρέσου, στρατιωτικοί, πρώην πρόεδροι και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της δημόσιας ζωής– θα τηρούν τις αποστάσεις και θα φορούν μάσκες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν τα πρωτοφανή έκτροπα που προκάλεσαν εξτρεμιστές οπαδοί του Τραμπ με την έφοδό τους στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, να δώσουν στην Ουάσιγκτον την όψη όχι μιας πόλης που γιορτάζει, αλλά μιας απέραντης στρατιωτικής βάσης, με συρματοπλέγματα και περιπολίες εθνοφρουρών για να αποφευχθούν νέα, αιματηρά επεισόδια.

Σε 25.000 ανέρχονται τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν φτάσει στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το CNN, και ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται.   

Η παράδοση θα τηρηθεί.

Γύρω στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Καπιτωλίου, παρουσία των πρώην προέδρων Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, δεν θα παρευρεθεί και δεν θα παραδώσει την προεδρία  στον Μπάιντεν "σπάζοντας" έτσι, μια παράδοση του τελευταίου ενάμιση

Ο Τραμπ θα φύγει από την Ουάσιγκτον σήμερα το πρωί για να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην έπαυλή τους, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα.

Στη τελετή της ορκωμοσίας

Η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει και θα χορέψει προς τιμήν του νέου προέδρου.

Αργότερα, μετά την ορκωμοσία, θα μεταδοθεί ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς, όπου Μπάιντεν και Χάρις θα απευθύνουν στο έθνος την πρώτη τους ομιλία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Η «Ενωμένη Αμερική»

Στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητές του για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που κληρονομεί – υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική, φυλετική, πολιτική. Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο σε μια στιγμή που περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα από την Covid-19, σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγράφονται κάθε εβδομάδα στα ταμεία ανεργίας και δεκάδες εκατομμύρια αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα της προεδρίας του..

Η κεντρική ιδέα της ομιλίας του θα είναι «Ενωμένη Αμερική» .

Μετά το τέλος της τελετής, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Aρλινγκτον, στη Βιρτζίνια.

Αφού τελειώσει το επίσημο τελετουργικό, το ζεύγος Μπάιντεν θα κατευθυνθεί προς τον Λευκό Οίκο, όπου προβλέπεται να μείνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News