Ο Τζο Μπάιντεν νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος
Ο Τζο Μπάιντεν νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζο Μπάιντεν εκλέγεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των Αμερικανικών Εκλογών και 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με το cnn, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν διαδέχεται τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ η Καμάλα Χάρις θα αποτελέσει την πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το cnn, προτεραιότητα του Δημοκρατικού Προέδρου θα αποτελέσει η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάντως, ο Μπάιντεν αποτελεί το γηραιότερο Πρόεδρο ως τώρα, πριν από δύο εβδομάδες έκλεισε τα 78 του χρόνια.

Όπως δήλωσε στο νικητήριο μήνυμά του, όπου ευχαριστούσε τους ψηφοφόρους του, θα είναι ο Πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Νίκη του Μπάιντεν και στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία Νεβάδα, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης     

Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε και στην κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πολιτεία Νεβάδα, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να αυξήσει τη διαφορά του με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι New York Times και το Fox News μετέδωσαν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις εκλογές και σε αυτήν την δυτική πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία έχει 6 μεγάλους εκλέκτορες.

Νωρίτερα σήμερα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, προβλέποντας τη νίκη του στην αποφασιστικής σημασίας πολιτεία Πενσιλβάνια.

Με την προσθήκη των μεγάλων εκλεκτόρων αυτών των δύο πολιτειών, ο Μπάιντεν διαθέτει τουλάχιστον 279 μεγάλους εκλέκτορες στους 270 που χρειάζεται για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ως σήμερα εξασφαλίσει 214 μεγάλους εκλέκτορες.

Τη νίκη Μπάιντεν "υποδέχτηκαν" και άλλα ξένα ΜΜΕ

Ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι "αισθάνεται τιμή" που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν   

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας, Κάμαλα Χάρις, για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Αυτές οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, δήλωσε ο Τραμπ             

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την "ιστορική" νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» νίκη του Τζο Μπάιντεν, που ήταν αντιπρόεδρός του, στην αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο.

«Όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος (Κάμαλα) Χάρις θα έχουν κερδίσει μια ιστορική και αποφασιστική νίκη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

«Είμαστε τυχεροί που ο Τζο έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος και συμπεριφέρεται ήδη ως τέτοιος. Γιατί όταν εισέλθει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά ασυνήθιστων προκλήσεων που κανένας νέος πρόεδρος δεν είχε γνωρίσει: μια πανδημία που μαίνεται, μια άνιση οικονομία και ένα άνισο δικαστικό σύστημα, μια δημοκρατία σε κίνδυνο και ένα κλίμα σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ξέρω ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Αμερικανών, είτε τον έχουν ψηφίσει είτε όχι. Καλώ λοιπόν όλους τους Αμερικανούς να του δώσουν την ευκαιρία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης έκαναν να αναδυθεί μια χώρα «βαθιά και πικρά διχασμένη».

Όπως είπε, «επαφίεται όχι μόνο στον Τζο και στην Κάμαλα, αλλά και στον καθένα από εμάς, να κάνουμε το μέρος της δουλειάς που μας αναλογεί» «ακούγοντας οι μεν τους δε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε».

Συγχαρητήρια ανάρτηση πρωθυπουργού για εκλογή Μπάιντεν

Συγχαρητήρια ανάρτηση για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή τους και τονίζει ότι προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο.

Παράλληλα, επισημαίνει: «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας» και προσθέτει: «Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι το πρώτο βήμα!».

Τα συγχαρητήριά του εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και τον καλεί να "εργαστούν από κοινού"

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τον κάλεσε να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

"Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.

Ο Μακρόν δεν έχει ποτέ συναντήσει τον 77χρονο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών από τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσουν μια "νέα διατλαντική σχέση" μετά τις εκλογές αυτές.

Πέραν της άκρας δεξιάς, όλη η πολιτική τάξη της Γαλλίας χαιρέτισε την νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, στην επιτυχία του οποίου ήλπιζε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

Συγχαρητήρια Ν. Αναστασιάδη στον Τζο Μπάιντεν

Τα συγχαρητήριά του εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Συγχαρητήρια ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εκλογή των Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

«Οι άνθρωποι της Αμερικής μίλησαν. Είναι καιρός να ενωθούμε για χάρη του Έθνους. Συγχαρητήρια στον εκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Προσευχόμαστε για αυτούς και τον Πρόεδρο Τραμπ να συνεργαστούν για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ένα έθνος υπό τον Θεό!» γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, συγχαίροντας τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή τους στις θέσεις του Προέδρου και της Αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή του Τζο Μπαιντεν

Τα συγχαρητήρια του για στον Τζο Μπάινεν για την εκλογή του έδωσε με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσιπρας.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ      

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαιρέτησε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Δημοσίευσε φωτογραφία του μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρρις, κι ανέφερε: «Είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι μια νίκη της προόδου απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό, της ελπίδας απέναντι στο φόβο, της συμφιλίωσης απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό, που τόσο ταλαιπώρησε και την αμερικανική κοινωνία. Είναι και μια νίκη για τις γυναίκες, με την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Εύχομαι ο 46ος Πρόεδρος, με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, να σταθεί δίπλα στην Ευρώπη και να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την ασφάλεια. Μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και οι ανισότητες. Κυρίως όμως, είμαι βέβαιη ότι μια νέα σελίδα ουσιαστικής συνεργασίας και κατανόησης ανοίγει σήμερα για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις».

Πλήθος ανθρώπων κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος μετέβη στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οίκου, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News