Κόσμος

Νέες προκλήσεις της Άγκυρας: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία γύρω από το Oruc Reis

Οι τέσσερις όροι της Τουρκίας για να κάτσει στο τραπέζι

Έντονος είναι ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, όπως αποτυπώνεται από την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, στην οποία ο Τούρκος αξιωματούχος παραθέτει επί της ουσίας τους τέσσερις όρους της Τουρκίας για να καθίσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι μιλά για «προκατειλημμένη» ανακοίνωση της Συνόδου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές της θέσεις» στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Για να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία που παρακολουθούν το Oruc Reis, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου- και να σταματήσει να πιέζει την “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης» αναφέρει προκλητικά ο Ακσόι.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους -και στην κατανομή εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων- και να μην εμπλέκουν την Ε.Ε. στα δικά τους συμφέροντα» υποστηρίζει επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου, ο Ακσόι ζήτησε από την Ε.Ε. και τις χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους.

Πηγή: CNN.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια