Αποχαιρετούν τον Τζορτζ Φλόιντ εκατοντάδες κάτοικοι του Χιούστον - Οι Δημοκρατικοί έκλιναν το γόνυ

Κόσμος
Αποχαιρετούν τον Τζορτζ Φλόιντ εκατοντάδες κάτοικοι του Χιούστον - Οι Δημοκρατικοί έκλιναν το γόνυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Δημοκρατικοί τήρησαν σιγή οκτώ λεπτών και 46 δευτερολέπτων, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι του Χιούστον σήμερα τίμησαν τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από το πρωί σήμερα στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Η οργή των διαδηλωτών για τον θάνατο του 46χρονου Φλόιντ δίνει τη θέση της σε μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα να μετατραπεί η υπόθεση αυτή σε σημείο καμπής για τις φυλετικές διακρίσεις και σε εφαλτήριο για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πρόκειται να συναντηθεί με τους συγγενείς του Φλόιντ αργότερα σήμερα. Η κηδεία θα γίνει αύριο Τρίτη και θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Οι Δημοκρατικοί έκλιναν το γόνυ 8 λεπτά

Οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο έκλιναν σήμερα το γόνυ για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα σιωπής αποτείνοντας φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και άλλους Αφροαμερικανούς «που έχασαν άδικα τη ζωή τους», προτού παρουσιάσουν την πρότασή τους για μια μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Ο λευκός αστυνομικός που προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου στη Μινεάπολις.

Η Δημοκρατική πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καθώς και περίπου 20 κοινοβουλευτικοί, εκ των οποίων αρκετοί Αφρομμερικανοί, συγκεντρώθηκαν στην «Αίθουσα της χειραφέτησης», που ονομάστηκε έτσι προς τιμή των σκλάβων που εργάστηκαν στην κατασκευή του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τον 18ο αιώνα.

8 λεπτά 48 δευτερόλεπτα: τόσος ήταν ο χρόνος που ένας λευκός αστυνομικός πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, μέχρι να πάθει ασφυξία και να πεθάνει στις 25 Μαΐου στη διάρκεια της προσαγωγής του -- ένα γεγονός που προκάλεσε ένα ιστορικό κύμα οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εν λόγω αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή της κομητείας Χένεπιν στις 12:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας).

Ο Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολις από την αστυνομία, την οποία ειδοποίησε ένας καταστηματάρχης, ο οποίος υποπτευόταν ότι θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα 20 δολαρίων.

Η Νάνσι Πελόζι, συνοδευόμενη από μέλη της «Μαύρης Συνέλευσης του Κογκρέσου», της κοινοβουλευτικής ομάδας που συναπαρτίζουν οι Αφροαμερικανοί κοινοβουλευτικοί, καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κογκρέσου, πρόκειται στη συνέχεια να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες, να αναγκάσει την αστυνομία να λογοδοτήσει, να βελτιώσει τη διαφάνεια και να προκαλέσει βαθιές και δομικές αλλαγές που θα προστατεύουν το δικαίωμα όλων των Αμερικανών στην ασφάλεια και σε μια δικαιοσύνη ισονομίας».

Ο «Νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνόμευση» που θα παρουσιαστεί ενώπιον των δύο σωμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που διαπράττουν υπερβάσεις εξουσίας και φιλοδοξεί να καταστήσει πιο εύκολη την άσκηση νομικών διώξεων σε βάρος αστυνομικών, να επανεξετάσει τη στρατολόγηση και την επαγγελματική κατάρτισή τους.

Το μέλλον του νομοσχεδίου στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, παραμένει αβέβαιο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία κατηγόρησε τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν «να στερήσουν τα προς το ζην στους αστυνομικούς». Τάχθηκε υπέρ «αποτελεσματικών και καλά αμειβόμενων δυνάμεων της τάξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News