Κόσμος

«Ξέμειναν» από εργατικά χέρια στην Ιταλία - Σε παράτυπους μετανάστες η καλλιέργεια της γης

Η απουσία εργατικών χεριών στα χωράφια αναγκάζει την κυβέρνηση να παραχωρήσει άδεια εργασίας σε παράτυπους μετανάστες

Η Ιταλία προγραμματίζει να παραχωρήσει άδεια εργασίας σε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, προκειμένου να εργασθούν στα αγροκτήματα, βοηθώντας στη συγκομιδή προϊόντων ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, στην οποία οφείλεται η μείωση στην άφιξη φθηνού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, τονίζουν πηγές της κυβέρνησης σήμερα.

Η ευαίσθητη πολιτικά τούτη κίνηση, στην οποία είχαν αναφερθεί και νωρίτερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δέχτηκε αμέσως πυρά από τον ακροδεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης Ματέο Σαλβίνι, του οποίου το ξενοφοβικό κόμμα Λεγκα οφείλει την εκλογική επιτυχία του στη ρητορεία κατά των μεταναστών.

Ωστόσο, το αγροτοδιατροφικό λόμπι έχει προειδοποιήσει πως η Ιταλία θα βρεθεί στην ανάγκη να πετάξει τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, επειδή δεν υπάρχει κανείς να τα μαζέψει, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω τις συνέπειες του lockdown, που ήδη έχει κοστίσει στον τομέα των τροφίμων ζημίες ύψους 7 δισεκ. ευρώ. (7,58 δισεκ.δολάρια).

Η είσοδος στη χώρα εποχικών εργατών για δουλειά στα αγροκτήματα έχει σταματήσει έπειτα από το κλείσιμο των συνόρων προς την Ιταλία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο, η οποία έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 29.000 ανθρώπους.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσάνα Λαμοργκέζε δηλώνει έτοιμη να προσφέρει προσωρινές άδειες, προκειμένου να εργαστούν στον γεωργικό τομέα, σε περίπου 200.000 παράτυπους μετανάστες που σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε ζουν από την παραοικονομία, ανέφερε πηγή του υπουργείου στο Reuters.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάσχεση του κορωνοϊού. «Εάν κάποιος ασθενήσει τότε θα πρέπει να τον υποβάλουμε σε διαγνωστικό έλεγχο κι αυτό θα είναι δύσκολο να το κάνουμε, εάν δεν γνωρίζουμε ούτε καν το όνομά του«, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Περίπου οι 560.000 από τα 6,2 εκατομμύρια μετανάστες που ζούσαν στην Ιταλία το 2019 ήσαν παράτυποι, προκύπτει από τα στοιχεία στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Ismu, ενός ερευνητικού κέντρου που εξειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης.

Η τακτοποίηση των παράτυπων μεταναστών πιθανότατα θα συμπεριληφθεί σε ένα ευρύτερο προεδρικό διάταγμα με τους στόχους για την τόνωση της οικονομίας, το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει εντός της εβδομάδος, προσθέτει η ίδια πηγή.

«Απεργάζονται μια τεράστια νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών ... είναι μια τρέλα, θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο», έγραψε στο πρσφιλές του Twitter ο επικεφαλής της Λέγκας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι.

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια