Κόσμος

Toυρκία: Φόβοι για προσφυγή στο ΔΝΤ

Σοβαρή η επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορονωϊού

Είναι κοινό «μυστικό» πλέον ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της με την Κεντρική Τράπεζα να έχει αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.

Ανάκαμψη παρουσιάζει εδώ και δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας έως και 2%, μετά τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έχει «δεσμευτικές συνομιλίες» με την Τουρκία.

Τη δήλωση έκανε στο Bloomberg η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας ότι «ο οργανισμός θα συνεχίσει τις δεσμευτικές συνομιλίες με όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Επενδυτές στην Τουρκία αμέσως υπέθεσαν σύμφωνα με το ethnos.gr ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορονωϊού. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί το ΔΝΤ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας «Ντουνιά», η οποία μίλησε με αρκετούς επιφανείς Τούρκους οικονομολόγους, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στο ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε άλλη συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ελλείψεις της χώρας.

Η Τουρκία έχει μειώσει τη συμμετοχή της στα αμερικανικά ομόλογα κάτω από 3 δις, δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με τον Ορκούν Γκιοντέκ, αναλυτή της Deniz Investment στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, η Ινδονησία έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Fed, αλλά κατέχει ομόλογα αξίας 27-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, η μόνη επιλογή της είναι να στραφεί στην Κίνα για ρευστό χρήμα, με την οποία ήδη έχει συνάψει μία περιορισμένη συμφωνία δανειοδότησης με παράγωγο ισοτιμιών νομισμάτων.

Bloomberg: Μειώνεται η αντίσταση της Τουρκίας προς το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως, η αντίσταση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να κάμπτεται όσο ο COVID-19 καταστρέφει την οικονομία του

Ως απόδειξη το Bloomberg επικαλείται τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που προκρίνει ότι το πλέον εύλογο timing για τον Ερντογάν να ζητήσει το δάνειο είναι ΤΩΡΑ.

Βέβαια, η Τουρκία έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει να υποβάλει το οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια στο ΔΝΤ, είτε σε ένα πλαίσιο προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού είτε για μία πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλούνται, με τα καθαρά αποθεματικά να είναι κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει τη δύναμη πυρός για να προστατεύσει μια οικονομία με χρέη άνω των 170 δις. δολαρίων, που θα πρέπει να καταβάλλει το επόμενο έτος.

Στο -30% η κατανάλωση

Τα μέτρα απομόνωσης που έχει επιβάλει η Τουρκία για να πολεμήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη κάμψη της καταναλωτικής κίνησης.

Capital Controls;

Τα capital controls είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς το κεφάλαιο, που χρειάζεται η χώρα, παραμένει στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμη και στο παρελθόν όταν έδιναν μεγαλύτερη μάχη για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, ούτε τότε προσέφυγαν στην επιλογή των capital controls.

Αλλά και το κόστος του να μην κάνεις τίποτα μπορεί να αποβεί πολύ ακριβό.Το αδιέξοδο της Τουρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό δικό της, εκτιμά το Bloomberg. Η προσπάθεια του Ερντογάν για όλο και χαμηλότερο κόστος δανεισμού κατέστρεψε την εμπιστοσύνη των Τούρκων στο δικό τους νόμισμα, οδηγώντας σε μια σταθερή δολαριοποίηση της οικονομίας.

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση ανάπτυξης – Διεύρυνση ελλείματος προϋπολογισμού στην Τουρκία

Από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μείωση της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας για φέτος και διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της.

Η τουρκική οικονομία ενδέχεται να παρουσιάσει ανάπτυξη μόνο 0,5% το 2020, αναφέρει σε έκθεσή της η τράπεζα, μειώνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις της που ήταν περίπου στο 3%.

Ίσως το 2021 και το 2022 η ετήσια ανάπτυξη να φτάσει πάλι στο 4%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντουνιά».

Η Τουρκία, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, προσπαθεί να συγκρατήσει την οικονομία της όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Η χώρα βασίζεται στις εξαγωγές και στην τουριστική βιομηχανία για την ανάπτυξή της και για την εξασφάλιση ξένου συναλλάγματος. Αλλά και οι δύο τομείς έχουν χτυπηθεί σκληρά από την κρίση και η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα.

Χαμηλο-δάπανος ο τουρκικός δημόσιος τομέας

Η Τουρκία, ωστόσο, διαθέτει το πλεονέκτημα ενός σχετικά χαμηλο-δάπανου δημόσιου τομέα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που αποτελεί και το λόγο για τον οποίο δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια προς το παρόν, σύμφωνα με τον Lutz Roehmeyer, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Capitulum Asset Management στο Βερολίνο.

Άλλωστε, οποιαδήποτε συμφωνία με το ΔΝΤ θα μπορούσε να βάλει τέρμα στις πολιτικές ανάπτυξης του Ερντογάν, την ώρα που λαϊκή υποστήριξη προς το πρόσωπό του δείχνει σημάδια ύφεσης, με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και τη μοίρα της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας να είναι πολύ αμφίβολη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια