Δύσκολες ώρες στην γειτονική Αλβανία - 18 οι νεκροί, 600 οι τραυματίες

Κόσμος
Δύσκολες ώρες στην γειτονική Αλβανία - 18 οι νεκροί, 600 οι τραυματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφιάλτης 4,6 Ρίχτερ στην Αλβανία από τα έγκατα της Γης

Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, με τις αρχές ανεπίσημα να αναφέρουν πως τουλάχιστον 80 κτίρια έχουν καταρρεύσει

Δραματική είναι η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία, μετά τα 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το Δυρράχιο, λίγο πριν από τις 4 το πρωί. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, ενώ κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει πόσοι άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στο Δυρράχιο και την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος είναι μικρότερο από τα 10 χιλιόμετρα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει τους πολίτες στα σπίτια τους να κοιμούνται, τα φώτα σβήνουν και επικρατεί πανικός. Τα σπίτια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και τα πρώτα συνεργεία διάσωσης παλεύουν να ανασύρουν καταπλακωμένους ανθρώπους.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ επισήμως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, με τις αρχές ανεπίσημα να αναφέρουν πως τουλάχιστον 80 κτίρια έχουν καταρρεύσει. «Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε αυτό το χτύπημα της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ώρες αγωνίας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Όπως σε κάθε φονικό σεισμό, μετά τα Ρίχτερ αρχίζει η μάχη των διασωστών με τον χρόνο. Εκατοντάδες άνθρωποι επιχειρούν από τα ξημερώματα για να εντοπίσουν επιζώντες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ΤV, ένα αγοράκι που παρέμενε εγκλωβισμένο στα χαλάσματα δίπλα στη νεκρή γιαγιά του, ανασύρθηκε ζωντανό.

Άντρες των σωστικών συνεργείων στην πόλη Τουμάνε της Αλβανίας, σύμφωνα με το ethnos.gr, ανέσυραν νεκρό ένα μικρό παιδί από τα χαλάσματα του σπιτιού του, ενώ η μητέρα του ξεσπά σε λυγμούς. Ένας 17χρονος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια, ενώ μιλούσε με τους διασώστες από το κινητό που είχε πάνω του για να τους κατευθύνει. Σε Τουμάνε, Τίρανα, αλλά και το επίκεντρο του σεισμού στο Δυρράχιο, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν εγκλωβισμένους από τα χαλάσματα των σπιτιών. Όσοι καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία, ενώ συγγενείς των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα περιμένουν με αγωνία νεότερα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ωστόσο κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν ακόμη και σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BIRN, Μπεσάρ Λικμέτα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ράμα - Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Παράλληλα έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αναχώρηση κλιμακίου της ΕΜΑΚ για τη σεισμόπληκτη Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό.

Τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο, από τον ισχυρό σεισμό, αλβανικό λαό, εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: «Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό».

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, νωρίτερα σήμερα, με την Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Αντριάνα Χομπντάρι, στην οποία διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Αλβανό ομόλογό του κ. Ιλίρ Μέτα, για τον φονικό σεισμό, που έπληξε την Αλβανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

  https://www.youtube.com/watch?v=t338f-K3T-M

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News