Γεννιέται ο Αλμπέρ Καμύ, σπουδαίος φιλόσοφος και λογοτέχνης

Κόσμος
Γεννιέται ο Αλμπέρ Καμύ, σπουδαίος φιλόσοφος και λογοτέχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1957 βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1913, γεννιέται στην Αλγερία ο σπουδαίος φιλόσοφος και λογοτέχνης Αλμπέρ Καμύ. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος και η μητέρα του Ισπανίδα. Ο Αλμπέρ έχασε τον πατέρα του ενώ ήταν μόλις ενός έτους και μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό του σε συνθήκες φτώχιας.

Μετά το 1935, ο Καμύ ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας στο Αλγέρι, το οποίο μετονομάζει αργότερα σε Θέατρο της Ομάδας. Εκείνο το διάστημα αποφασίζει να εγκαταλείψει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στο οποίο παρέμεινε για μόλις δύο χρόνια. Πιάνει δουλειά στην εφημερίδα “Λαϊκό Μέτωπο”, η κυκλοφορία της οποίας απαγορεύεται από την κυβέρνηση της Αλγερίας.

Ο Καμύ μένει χωρίς δουλειά και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί ξεκινά να εργάζεται ως γραμματέας σύνταξης στην εφημερίδα “Paris-Soir”. Το 1942 εκδίδει τον “Ξένο” και το “Μύθο του Σίσυφου”. Ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εφημερίδας “Combat”, την οποία εγκαταλείπει το 1947. Τον ίδιο χρόνο εκδίδει την “Πανούκλα”, το 1949 τους “Δίκαιους” και το 1951 τον “Επαναστατημένο άνθρωπο”.

Το 1952 έρχεται σε ρήξη με τον Ζαν Πολ Σαρτρ, ενώ εν συνεχεία εκδίδει την “Πτώση”. Στις 17 Οκτωβρίου το 1957, ο Αλμπέρ Καμύ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο μεγάλος φιλόσοφος και λογοτέχνης έμελλε να βρει τραγικό θάνατο στις 4 Ιανουαρίου του 1960, μετά από τροχαίο δυστύχημα.

Οι πρώτες εκλογές χωρίς... σφαιρίδιο

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1926, λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα οι πρώτες εθνικές εκλογές με την απλή αναλογική μέθοδο. Εξάλλου, η εν λόγω εκλογική μάχη ήταν η πρώτη που έγινε στη χώρα μας, μετά το 1862, με ψηφοδέλτιο και όχι με σφαιρίδιο.

Στις εκλογές, οι βενιζελικοί εμφανίστηκαν διασπασμένοι σε “Ένωσις Φιλελευθέρων”, “Φιλελεύθερον Προσφυγικόν Κόμμα”, “Δημοκρατική Ένωσις” και “Κόμμα Ανεξαρτήτων και Προσφύγων”. Από την άλλη, οι αντιβενιζελικοί κατέβηκαν στις εκλογές “χωρισμένοι” σε δύο κομματικούς σχηματισμούς: το Λαϊκόν Κόμμα και το Κόμμα Ελευθεροφρόνων. Πρώτο αναδείχτηκε τελικά το Κόμμα της Ένωσης Φιλελευθέρων που κατάφερε να συγκεντρώσει το 31,63% των ψήφων.

Εντούτοις, δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε το Λαϊκό Κόμμα (20,23%), το Κόμμα Ελευθεροφρόνων (15,76%) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (6,48%). Τα εν λόγω τέσσερα κόμματα επρόκειτο να συνεργαστούν τελικά, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον εξωκοινοβουλευτικό «πρωθυπουργό των δυσχερών και μεταβατικών καταστάσεων», Αλέξανδρο Ζαΐμη.

Η κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Ζαΐμη σχηματίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο θρύλος του πυγμάχου “Hurricane”

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Νοεμβρίου του 1985 όταν αποφυλακίζεται, μετά από συνολικά 19 χρόνια άδικης φυλάκισης, ο Ρούμπιν “Hurricane” Κάρτερ. Ο Κάρτερ ήταν Αφροαμερικανός πυγμάχος, ο οποίος καταδικάστηκε το 1966 για τριπλό φόνο.

Η ζωή του “Hurricane” έμελλε να περάσει στην ιστορία, μεταξύ άλλων, μέσω της μουσικής και του κινηματογράφου: Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε για τον Κάρτερ το διάσημο τραγούδι του με τίτλο “Hurricane”, ενώ υπάρχει και ταινία - με τον ίδιο τίτλο - με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον να υποδύεται τον Ρούμπιν Κάρτερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News