Στην Ευρωβουλή αυξήθηκαν οι γυναίκες - Το «παζλ» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Κόσμος
Στην Ευρωβουλή αυξήθηκαν οι γυναίκες - Το «παζλ» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατακερματισμένο με περισσότερες γυναίκες, πολλούς νεοεισερχόμενους και με ηλικίες από 21 έως 82 ετών

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και κάνει τα πρώτα του βήματα έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Πρώτα και κυρίαρχα πολιτικού τύπου, καθώς το κατακερματισμένο σκηνικό θα κάνει δύσκολη τη ζωή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε., και βεβαίως των πολιτών που θα βλέπουν την εύλογη δυστοκία στο νομοθετικό έργο, καθώς, αφού καμιά πολιτική ομάδα δε διαθέτει την πλειοψηφία, η συναίνεση είναι μονόδρομος. Όμως η επίτευξή της μόνο απλή υπόθεση που δεν είναι, καθώς τα συμφέροντα της κάθε χώρας-μέλους, καθώς και οι απόψεις των πολιτικών ομάδων βρίσκονται συχνά να απέχουν... παρασάγγας..!

Το πρώτο δείγμα γραφής ήρθε με την οριακή επικύρωση της νέας επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και έπεται η συνέχεια με την έγκριση των επιτρόπων που διορίζει κάθε χώρα, και εν συνόλω, της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα χαρτοφυλάκιά της.

Τα πρώτα «όχι»

Τα... «όργανα», πάντως, ξεκίνησαν με την καταρχήν απόρριψη δύο υποψήφιων Επιτρόπων της Κομισιόν που προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ρουμάνας Ροβάνα Πλουμπ, υποψήφιας για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, και του Ούγγρου Λάζλο Τροκσάνι, υποψήφιου για τη Διεύρυνση, με την αιτιολογία της «σύγκρουσης συμφερόντων».

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που κάνουν λόγο για απόφαση με πολιτικά κίνητρα, ενώ η νέα πρόεδρος της Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να επιλύσουν το πρόβλημα, είτε με επανεξέταση των υποψηφίων, είτε, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με την εισήγηση προς τις δύο χώρες να προτείνουν νέα πρόσωπα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει πάντως επισήμως μεθαύριο Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζουν οι ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά το Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται η έγκρισή τους ως Σώμα από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 23 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ο διορισμός τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, ώστε την 1η Νοεμβρίου να αναλάβουν καθήκοντα.

Με τη «γλώσσα» των αριθμών

Στατιστικά, πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία των μελών της νέας Ευρωβουλής είναι νεοεισερχόμενοι, με τις γυναίκες να είναι μεν περισσότερες, όχι όμως και η πλειοψηφία. Έχει ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους της νέας επικεφαλής της Κομισιόν, όπως ήταν άλλωστε και στόχος του απερχόμενου προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (που ωστόσο δεν επετεύχθη), είναι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες. Και εκεί που απέτυχε ο Γιούνκερ φαίνεται ότι πέτυχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας με τη «γλώσσα» των αριθμών, οι νεοεισερχόμενοι στο Σώμα που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες και συναποφασίζει μαζί με το Συμβούλιο των ηγετών αντιστοιχούν στο 58% των ευρωβουλευτών. Μεταξύ των 748 ευρωβουλευτών, οι 436 δεν είχαν ποτέ εκτίσει θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή σχεδόν οι 6 στους 10. Από τους 312 ευρωβουλευτές που γνωρίζουν ήδη «τα κατατόπια» του χαοτικού κτηρίου της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι περισσότεροι, δηλαδή 293, είχαν εκτίσει τη θητεία τους στο προηγούμενο Σώμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε τρεις Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές δεν επετράπη από τις ισπανικές Αρχές να καταλάβουν την έδρα τους, καθότι δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό σύνταγμα, γεγονός που προκάλεσε ένταση στην πρεμιέρα της Ολομέλειας.

Πάντα με τη «γλώσσα» των αριθμών, η Σλοβακία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανανέωση στους ευρωβουλευτές της, με ποσοστό 85% στους νεοεισερχόμενους, περνώντας μπροστά από τη Σουηδία (80%) και τη Γαλλία (69%). Στον αντίποδα, η Μάλτα έστειλε 33% νεοεκλεγέντες στην Ευρωβουλή στις εκλογές του Μαΐου.

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, η «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ακροδεξιά) έστειλε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ευρωβουλευτών (81%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (69% έκαστος). Χωρίς να προκαλούν έκπληξη, οι δύο ιστορικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι εκείνες που ανανεώθηκαν λιγότερο (αντιστοίχως 41% και 51%).

Αυξήθηκαν οι γυναίκες ευρωβουλευτίνες

Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι γυναίκες αποτελούν πλέον το 40% των μελών του Σώματος. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο γυναικείας εκπροσώπησης από τις πρώτες ευρωεκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν το 1979. Στην ιστορική εκείνη πρεμιέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιελάμβανε στους κόλπους του μόλις 16% γυναικών, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε στο διάβα των χρόνων φτάνοντας το 2014 στο 37%. Έχει ενδιαφέρον ότι εκείνη τη χρονιά μπήκε στην Ευρωβουλή ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών σε έξι χώρες και πιο συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Λετονία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, ενώ δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν περισσότερες γυναίκες από άνδρες, και πιο συγκεκριμένα η Σουηδία (55%) και η Φιλανδία (54%).

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει στείλει καμία γυναίκα, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά της Σλοβακίας (15%), της Ρουμανίας (22%) και της Ελλάδας (24%) στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Οικολόγοι και οι Φιλελεύθεροι είναι οι δύο ομάδες που υποστηρίζουν περισσότερο την ισότιμη εκπροσώπηση, με 53% και 47% αντίστοιχα γυναίκες. Η ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (32%) και οι Χριστιανοδημοκράτες (34%) έχουν τα μικρότερα ποσοστά ισότιμης εκπροσώπησης.

Οι ηλικίες

Όσον αφορά στις ηλικίες, στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο μέσος ηλικιακός μέσος όρος είναι τα 50 χρόνια, ίδιος σχεδόν με εκείνον που καταγραφόταν στις συνθέσεις των προηγούμενων έξι Ευρωκοινοβουλίων. Οι Λιθουανοί είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με κατά μέσο όρο τα 60 έτη, ενώ οι Μαλτέζοι είναι οι νεότεροι με μέσο όρο τα 44 χρόνια. Οι Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ευρωβουλευτές βρίσκονται ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο, στα 49 χρόνια. Από την πλευρά των πολιτικών ομάδων, η ευρωσκεπτικιστική Δεξιά είναι η μεγαλύτερη (με μέσο όρο τα 55 έτη) και οι Πράσινοι η νεότερη (47 ετών).

Η Δανέζα οικολόγος Κίρα Μαρί Πέτερ-Χάνσεν έγινε, σε ηλικία 21 ετών, 4 μηνών και 9 ημερών, η νεότερη ευρωβουλευτίνα της ιστορίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ μιας άλλης οικολόγου, της Γερμανίδας Ίλκα Σρέντερ, που εξελέγη το 1999.

Στον αντίποδα, ο γηραιότερος ευρωβουλευτής είναι ο «Καβαλιέρε», πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στα 82 του χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News