Κόσμος

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο... φανφαρολόγος Μπόρις Τζόνσον

Το συγχαρητήριο tweet της Μέι

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος.

 Η  απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έσπευσε να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα επικεφαλής των Τόρις και νέο πρωθυπουργό της χώρας με tweet. «Πολλά συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που εκλέχτηκε ηγέτης των Συντηρητικών – τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ένα brexit που να λειτουργεί και να κρατήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την κυβέρνηση. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου από τα αποδυτήρια» έγραψε.

Ποιος είναι ο Μπόρις Τζόνσον;

Φανφαρολόγος, επηρμένος, γκαφατζής: Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη επιλογή στην ιστορία του βρετανικού πρωθυπουργικού θώκου.

Να γιατί:

Έχτισε την καριέρα του στις Βρυξέλλες, από όπου ξεκίνησε ως δημοσιογράφος, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόταν στις Βρυξέλες ως  δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση.

Κατασκεύασε μια δήλωση, παρουσίασε δηλαδή μια άποψη του ,  ως λόγια κάποιου άλλου.

Κατά την εκστρατεία του για τη δημαρχία του Λονδίνου υποσχέθηκε ότι θα εξαλείψει το φαινόμενο των αστέγων, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τους διπλασιάσει.

Ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία του Τζόνσον εκλαμβάνονται συχνά ως αστεία ή γκάφες.

Αποτέλεσε το βασικό πρόσωπά μιας από τις δύο κύριες καμπάνιες υπέρ του Brexit, η οποία προπαγάνδιζε με αμφιβόλου εγκυρότητας ισχυρισμούς, όπως ότι οι Βρετανοί έδιναν από την τσέπη τους 390 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετεύονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Θεωρείται από αναλυτές ως ο χειρότερος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κορυφαία γκάφα του η απαγγελία ποιήματος από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μιανμάρ, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948. Παραιτήθηκε από την θέση το 2018 διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ, την οποία αργότερα ψήφισε.

Είναι ότι πιο κοντινό έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άλλωστε επανειλημμένως δηλώσει την πεποίθησή του ότι ο Μπόρις είναι «ό, τι πρέπει για πρωθυπουργός».

Σχόλια