Κόσμος

Απίστευτο: Οργανώνουν ξεναγήσεις στο Τσέρνομπιλ

Στην άλλοτε «απαγορευμένη περιοχή» που είχε σημειωθεί το πυρηνικό δυστύχημα, τώρα πλέον πραγματοποιούνται επισκέψεις

33 χρόνια μετά τη μεγάλη και καταστροφική έκρηξη, το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ που επηρέασε όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις τουριστών.

Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το ratpack.gr, ο τουρισμός στην άλλοτε απαγορευμένη περιοχή έχει αναπτυχθεί κυρίως μετά την προβολή της σειράς του HBO που έκανε πάταγο.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας φαίνεται να έχουν υποχωρήσει και έτσι, πλέον, εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν να δουν από κοντά αυτό το εργοστάσιο που στις 26 Απριλίου του 1986 σκόρπισε το θάνατο.

Μάλιστα, υπάρχουν και τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές και ξεναγήσεις σχεδιάζοντας ένα ταξίδι 11 ημερών με επισκέψεις στην Ουκρανία, την Τρανσίστρια και τη Μολδαβία.

Η ιστορία του πυρηνικού δυστυχήματος

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Σχόλια